15/01/25

«Μιλούν πολύ γρήγορα»: 5 κινήσεις που κάνουν δημόσια όσοι έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση, χωρίς να το καταλάβουν

Ολοι έχουμε χαμηλή αυτοπεποίθηση από καιρό σε καιρό, και αυτό είναι εντάξει! Όμως, ξέρατε ότι ορισμένες από τις δημόσιες συμπεριφορές σας μπορεί να μεταδίδουν την έλλειψη αυτοπεποίθησής σας δυνατά και καθαρά; Μικρά πράγματα, που μπορεί να μην συνειδητοποιήσετε καν ότι κάνετε.

Η αυτοπεποίθηση δεν αφορά μόνο τον τρόπο που νιώθουμε μέσα μας. Έχει επίσης να κάνει πολύ με το πώς παρουσιάζουμε τον εαυτό μας στον κόσμο.

Ας δούμε 5 πράγματα που μπορεί να κάνετε δημόσια- και που δείχνουν ότι δεν έχετε αυτοπεποίθηση.

1) Υπερβολικές… συγγνώμες

Όλοι κάνουμε λάθη και είναι σημαντικό να ζητάμε συγγνώμη. Αλλά, έχετε παρατηρήσει ότι ζητάτε πάντα συγγνώμη, ακόμα και όταν δεν χρειάζεται; Η υπερβολική απολογία είναι ένα κοινό σημάδι χαμηλής αυτοπεποίθησης.

Είναι σαν να προσπαθείς συνεχώς να αποφύγεις τη σύγκρουση ή την κριτική. Λέτε συγγνώμη, όχι απαραίτητα επειδή έχετε κάνει κάτι λάθος, αλλά επειδή ανησυχείτε για το πώς θα αντιδράσουν οι άνθρωποι.

Το θέμα είναι ότι, ζητώντας υπερβολική συγγνώμη, μπορεί να πιστεύουμε ότι είμαστε ευγενικοί ή διακριτικοί. Αλλά στην πραγματικότητα, μπορεί να μας κάνει να δείχνουμε λιγότερο σίγουροι και πιο υποχωρητικοί.

2) Αποφυγή επαφής με τα μάτια

Έχετε πιάσει ποτέ τον εαυτό σας να αποφεύγει την άμεση οπτική επαφή κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας;

Σε όλους έχει τύχει. Τα μάτια τρέχουν γύρω στο δωμάτιο, αναζητώντας μια οδό διαφυγής.

Όταν δεν μιλάμε με σιγουριά, υπάρχει αδυναμία να κρατήσουμε ένα σταθερό βλέμμα.

Η οπτική επαφή είναι μια ισχυρή μορφή μη λεκτικής επικοινωνίας. Δείχνει ότι είστε παρόντες, ακούτε και έχετε αυτοπεποίθηση. Αλλά όταν αισθανόμαστε ανασφάλεια, τείνουμε να το αποφεύγουμε.

Προσπαθήστε να διατηρήσετε οπτική επαφή κατά τη διάρκεια των συνομιλιών. Μπορεί να αισθάνεστε άβολα αρχικά, αλλά με την εξάσκηση, μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την αυτοπεποίθησή σας.

3) Μιλούν πολύ γρήγορα

Γνωρίζατε ότι η ταχύτητα με την οποία μιλάμε μπορεί να πει πολλά για το επίπεδο της αυτοπεποίθησής μας; Αυτό είναι σωστό. Η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι συχνά μιλούν πιο γρήγορα όταν είναι νευρικοί ή ανήσυχοι.

Όταν αισθανόμαστε χαμηλή αυτοπεποίθηση, μπορεί να βιαζόμαστε να πούμε τα λόγια μας, νομίζοντας ότι όσο πιο γρήγορα μιλάμε, τόσο πιο γρήγορα μπορούμε να ξεφύγουμε από τα φώτα της δημοσιότητας.

Αλλά εδώ είναι το σημαντικό: Το να μιλάς πολύ γρήγορα μπορεί να δυσκολέψει τους άλλους να ακολουθήσουν. Επιπλέον, δίνει την εντύπωση ότι δεν είμαστε σίγουροι για αυτό που λέμε.

4) Δεν εκφράζουν τις απόψεις τους

Έχετε κρατήσει ποτέ στην άκρη τις σκέψεις ή τις απόψεις σας, επειδή ανησυχούσατε για το πώς θα μπορούσαν να αντιδράσουν οι άλλοι; Αυτό είναι ένα κλασικό σημάδι χαμηλής αυτοπεποίθησης.

Όταν δεν έχουμε πίστη στις δικές μας ιδέες, μπορεί να αποφύγουμε να μιλήσουμε. Φοβόμαστε ότι θα κριθούμε ή θα μας απορρίψουν. Ανησυχούμε ότι οι ιδέες μας δεν είναι αρκετά καλές.

Αλλά με το να μην εκφράζουμε τις σκέψεις μας, χάνουμε πολύτιμες συζητήσεις και ευκαιρίες για μάθηση. Επιπλέον, εμποδίζει τους άλλους να γνωρίσουν εμάς και τις οπτικές μας.

5) Συγκρίνουν τον εαυτό τους με άλλους

Ένα από τα πιο επιζήμια πράγματα που μπορείτε να κάνετε στην αυτοπεποίθησή σας είναι να συγκρίνετε συνεχώς τον εαυτό σας με τους άλλους. Είναι μια παγίδα που μπορεί να σας οδηγήσει σε μια σπείρα ανασφάλειας.

Θυμηθείτε, το ταξίδι του καθενός είναι διαφορετικό. Όλοι έχουμε τα δικά μας δυνατά σημεία, αδυναμίες και εμπειρίες. Το να συγκρίνετε το πρώτο κεφάλαιο της ιστορίας σας με το κεφάλαιο Νο20 κάποιου άλλου δεν είναι δίκαιο ή παραγωγικό.

Εστιάστε στη δική σας ανάπτυξη. Γιορτάστε την πρόοδό σας. Και να θυμάστε, η αυτοπεποίθηση πηγάζει από μέσα. Έχει να κάνει με το να γνωρίζεις την αξία σου, ανεξάρτητα από το πώς ανταποκρίνεσαι στους άλλους.

Γιάννης Μπελεγρίνης
Γιάννης Μπελεγρίνης
Ο Γιάννης Μπελεγρίνης είναι δημοσιογράφος και ιδρυτής του itspossible.gr. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του διαδρομή, κάνοντας την πρακτική του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. Σε ηλικία μόλις 19 ετών, εντάχθηκε στο δυναμικό της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» στο τμήμα του οικονομικού ρεπορτάζ. Στη συνέχεια εργάστηκε σε αρκετά ελληνικά ΜΜΕ όπως η Huffington Post Greece, ο Όμιλος του ANT1 και το Startup.gr.

TOP STORIES

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

three × one =