αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΜια career coach παραθέτει 7 «μυστικά» για να ανεβάσεις τον μισθό σου

Μια career coach παραθέτει 7 «μυστικά» για να ανεβάσεις τον μισθό σου

Είναι αλήθεια: Όλοι θα ήθελαν να ανεβάσουν τον μισθό τους. Ειδικά σε μία αγορά εργασίας όπως η Ελληνική, όπου οι μισθοί είναι συνήθως χαμηλοί. Αλλά πως πρέπει να κινηθείς για να πετύχεις κάτι τέτοιο;

Η career coach, Mandi Woodruff-Santos, παραθέτει τις δικές της συμβουλές, στις οποίες έχει καταλήξει μέσα από τη δική της διαδρομή. «Ξεκίνησα την πρώτη μου full-time δουλειά το 2010, σε ηλικία 22 ετών. Έκτοτε, έχω παραιτηθεί έξι φορές, αυξάνοντας τον ετήσιο μισθό μου σχεδόν κατά 194.000 δολάρια ή κατά 39% κατά μέσο όρο, κάθε φορά που έφευγα για μια νέα ευκαιρία», λέει στο CNBC.

Σε δέκα χρόνια, αύξησε τον ετήσιο μισθό της από το 31.200 δολάρια στα 225.000 δολάρια. Μαζί με τα μπόνους, έβγαλε άλλα 160.000 δολάρια σε αυτή την περίοδο. Εδώ είναι οι συμβουλές της για όποιον θέλει να διαπραγματευτεί έναν μεγαλύτερο μισθό.

1. Μην παραιτηθείτε από τη δουλειά σας γιατί θέλετε καλύτερο μισθό

«Αν και οι εναλλαγές δουλειών με ταχύτερους ρυθμούς από το συνηθισμένο βοήθησε στην αύξηση του εισοδήματός μου, δεν πρέπει ποτέ να εγκαταλείψετε μια τρέχουσα δουλειά, εκτός αν μία τέτοια κίνηση έχει νόημα για την επαγγελματική σας ανάπτυξη. Ένας μεγαλύτερος μισθός και μία ανώτερη θέση είναι υπέροχα, αλλά θα πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη την προσωπική σας κατάσταση. Ήμουν πάντα πολύ επιμελής στο να βρω τις σωστές ευκαιρίες — αυτές που ήξερα ότι θα με βοηθούσαν να διευρύνω το σύνολο των δεξιοτήτων μου και να διευρύνω την εμπειρία μου» λέει η coach.

2. Μην αποκαλύπτετε τον μισθό που περιμένετε

Στην αρχή της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, ένας υπεύθυνος προσλήψεων μπορεί να ρωτήσει ποιο εύρος μισθών αναζητάτε, εν μέρει για να δει αν είναι εντός του προϋπολογισμού του. Αλλά αν ορίσετε έναν αριθμό προτού κατανοήσετε πλήρως το εύρος του ρόλου, μπορεί να πουλήσετε τον εαυτό σας… φθηνά. Επίσης, αν είστε σε μία job interview και σας ρωτήσουν για τον σημερινό μισθό σας, είναι καλύτερα να αποφύγετε να απαντήσετε, ειδικά εάν η νέα θέση έχει πολύ περισσότερες αρμοδιότητες και ευθύνες.

3. Εξασκηθείτε στις διαπραγματεύσεις κάτω από λιγότερο πιεστικές συνθήκες

Οι διαπραγματεύσεις για τον μισθό προκαλούν έντονο άγχος και μπορεί να οδηγήσουν σε κακή επικοινωνία. Μπορείτε να «προπονηθείτε» σε καταστάσεις όπου έχετε λιγότερα να χάσετε, όπως για παράδειγμα σε ένα εστιατόριο που έκανε λάθος στην παραγγελία σας. Για παράδειγμα, δοκίμασε να διαπραγματεύτείς μία μικρή μείωση στο ενοίκιο του σπιτιού σου. «Μπορείτε να εξασκηθείτε και στη δουλειά. Λίγους μήνες μετά την πρώτη μου αμισθί πρακτική, μου ζητήθηκε να αναλάβω περισσότερες ευθύνες από αυτές που περίμενα. Αποφάσισα ότι έπρεπε να πληρωθώ για την επιπλέον εργασία. Αφού μίλησα με το αφεντικό μου, συμφώνησε να με πληρώνει 100 $ την εβδομάδα» λέει η coach.

4. Η πρώτη προσφορά που σας κάνουν, δεν είναι πάντα η τελική προσφορά

Όταν λάβετε την πρώτη προσφορά, απαντήστε με ένα ευχαριστώ, λέγοντας ότι θα επανέλθετε σε 24 ώρες. Τότε, κανονίστε μία συνάντηση ή έστω ένα τηλεφώνημα, όπου θα ζητήσετε κάτι καλύτερο. Στο τέλος, πείτε ευγενικά ότι τους δίνετε χρόνο για να εξετάσουν το αίτημά σας. Μην ξεχνάτε: Εάν έχετε φτάσει αρκετά μακριά στη διαδικασία πρόσληψης για να λάβετε μια οικονομική προσφορά, είστε σαφώς ψηλά στη λίστα της εταιρίας- και μπορείς να αξιοποιήσεις αυτή την εξέλιξη.

5. Διαπραγματευτείτε από  κοντά ή μέσω του τηλεφώνου, ποτέ μέσω email

Προσπαθήστε να κάνετε τις διαπραγματεύσεις από κοντά. Εάν αυτό δεν γίνεται, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε το τηλέφωνο αντί για το email, αφού αυτό δείχνει στην άλλη πλευρά ότι μπορείτε να διαχειριστείτε τις δύσκολες συζητήσεις και δεν φοβάστε να παλέψετε για αυτό που θέλετε. 

«Σας ευχαριστώ για την προσφορά σας. Είμαι ενθουσιασμένη για αυτή την ευκαιρία. Δυστυχώς, δεν πιστεύω ότι αυτές οι απολαβές αντανακλούν όσα μπορώ να προσφέρω. Με βάση τις ικανότητές μου και τις ευθύνες που μου ζητήθηκαν, πιστεύω ότι το Χ ποσό είναι πιο λογικό», είπε η Woodruff-Santos σε ένα τηλεφώνημα, όπου κατάφερε να διπλασιάσει το μπόνους μεταγραφής της. 

6. Σκεφτείτε ολόκληρο το πακέτο

Κάποιες φορές, μια επιχείρηση μπορεί να είναι απρόθυμη να ανεβάσει τον μισθό που προσφέρει. Όμως μπορείτε να ζητήσετε ένα ετήσιο μπόνους ή άλλα προνόμια όπως το ευέλικτο ωράριο.

7. Συζητήστε την τελική προσφορά με άτομα που εμπιστεύεστε

Το networking είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στη διαδικασία αυτή. Απευθυνθείτε σε άτομα που έχουν εμπειρία στον χώρο και ζητήστε τη βοήθεια και τις συμβουλές τους. Ρωτήστε τους ποιο είναι ένα εύλογο εύρος απολαβών, ποια προνόμια μπορείτε να ζητήσετε ή εάν θεωρούν την προσφορά της εταιρείας καλή. «Απευθυνόμουν σε τουλάχιστον δύο μέντορες για συμβουλές κάθε φορά που είχα μια νέα προσφορά εργασίας» σημειώνει η coach.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πως να αντιμετωπίσεις έναν manager που σε ζηλεύει επειδή τον έχεις ξεπεράσει

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five + ten =