αρχικηVIRALΜια ψυχολόγος παραθέτει 5 τρικ για να διαχειριστείς τις αρνητικές σκέψεις

Μια ψυχολόγος παραθέτει 5 τρικ για να διαχειριστείς τις αρνητικές σκέψεις

Όλοι μας έχουμε βρεθεί σε μια τέτοια κατάσταση: Να μπούμε σε ένα αρνητικό mood λόγω των καταστάσεων που βιώνουμε, και τελικά να καταλήγουμε να κάνουμε μόνο αρνητικές σκέψεις. Κάτι που φυσικά δεν λύνει κανένα πρόβλημα και οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο

«Όσοι κυριεύονται από αρνητικές σκέψεις, ανησυχούν διαρκώς για το τι πρέπει να γίνει, τι δεν έχει γίνει και τι θα ακολουθήσει, ή έχουν εμμονή με καταστάσεις του παρελθόντος, του παρόντος ή του μέλλοντος», λέει η Φερλί Φαμπρέτ, ψυχολόγος στο McLean Hospital που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο του Harvard.

H ίδια παραθέτει 5 τρικ για να διαχειριστείς τις αρνητικές σκέψεις.

Αναγνώριση και αποδοχή των αρνητικών σκέψεων

Η αποδοχή είναι ιδιαίτερα σημαντική σε τέτοιες καταστάσεις. Όσο και να μην μας αρέσει μια κατάσταση, οφείλουμε αρχικά να την αποδεχτούμε, έτσι ώστε να μπορέσουμε να την ξεπεράσουμε. «Αναγνώρισε ότι πρόκειται για θόρυβο, για κάτι που μερικές φορές κάνει το μυαλό μας. Έτσι, τις αισθάνεσαι λιγότερο απειλητικές και ευκολότερες στη διαχείριση», λέει η Φαμπρέτ.

Σήκω από την καρέκλα

Η κίνηση είναι ιδιαίτερα σημαντική, και οφείλουμε να εκμεταλλευόμαστε την κίνηση του σώματος μας για να εκτονώσουμε και να διαχειριστούμε το στρες. «Όταν νιώσεις τις ακατάπαυστες σκέψεις να σε κατακλύζουν, τρέξε για 15 λεπτά, κάνε ένα σετ push-ups και 10 jumping jacks, κάνε δουλειές του σπιτιού. Η άσκηση προσφέρει στο μυαλό σου κάτι για να επικεντρωθεί», εξηγεί.

Κάνε εξάσκηση στην ενσυνειδητότητα

Η ενσυνειδητότητα μπορεί να σε βοηθήσει σημαντικά να αλλάξεις τα μοτίβα σκέψης σου. Υπάρχουν πολλές τεχνικές που μπορείς να δοκιμάσεις και βασίζονται στην συγκέντρωση της αναπνοής σου και στις αναπνευστικές ασκήσεις. Η βαθιά αναπνοή ηρεμεί το συμπαθητικό νευρικό σύστημα και ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό.

Δώσε χώρο στις αρνητικές σκέψεις

Μερικές από αυτές τις σκέψεις έχουν λόγο ύπαρξης και ίσως έχεις παραμελήσει κάποιο κομμάτι του εαυτού σου, που επιζητά την προσοχή σου. Πάρε τον χρόνο σου να σκεφτείς τι είναι αυτό που σε βασανίζει, από που προέρχεται και πως μπορείς να το εκμεταλλευτείς προς όφελος σου. Αν ωστόσο δυσκολεύεσαι με τις αρνητικές σκέψεις σε έντονο βαθμό μέσα στην καθημερινότητα σου, μη διστάζεις να ζητήσεις την καθοδήγηση ενός ειδικού.

Στρέψε την προσοχή σου κάπου αλλού

Όπως λέει η ίδια: «Μερικές φορές χρειάζεται απλά να απελευθερωθούμε. Να πάρουμε μια συνειδητή απόφαση να εστιάσουμε σε θετικές πράξεις. Σε θετικές σκέψεις, και στην ευγνωμοσύνη. Εστίασε στα θετικά της ημέρας σου, σε αυτά που είσαι ευγνώμων. Ακόμη και όταν δεν είσαι στρεσαρισμένος, εστίασε στα θετικά προκειμένου για εξάσκηση».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × four =