αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΜια «Πολιτεία Καινοτομίας» θα δημιουργηθεί στο παλαιό εργοστάσιο της ΧΡΩΠΕΙ

Μια «Πολιτεία Καινοτομίας» θα δημιουργηθεί στο παλαιό εργοστάσιο της ΧΡΩΠΕΙ

Με γρήγορους ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες για την προετοιμασία του διαγωνισμού του έργου Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για το Κέντρο Καινοτομίας, που θα δημιουργηθεί στον χώρο του παλαιού εργοστασίου της ΧΡΩΠΕΙ, στην οδό Πειραιώς.

Στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι εντός του τρίτου τριμήνου του 2021 να έχει καθοριστεί ο ανάδοχος που θα κληθεί να ανακατασκευάσει τις παλαιές εγκαταστάσεις του εργοστασίου και στη συνέχεια να αναλάβει τη λειτουργία του για 30 έτη (τρία κατασκευή και 27 λειτουργία).

Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι θα πρέπει μέχρι το τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του διαγωνισμού (μη δεσμευτικές προσφορές), προκειμένου να ακολουθήσει στη συνέχεια η διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, η επιλογή του masterplan και η υποβολή δεσμευτικών προσφορών.

Προσλαμβάνονται οι σύμβουλοι

Την προηγούμενη εβδομάδα η γενική γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας κάλεσε τέσσερις εταιρείες συμβούλων και τέσσερις δικηγορικές εταιρείες, για την ανάθεση υπηρεσιών οικονομικού και νομικού συμβούλου, που θα προετοιμάσουν τον διαδικασία του διαγωνισμού για το ΣΔΙΤ. Οι σύμβουλοι θα αναδειχθούν μέσω της διαδικασίας διαπραγμάτευσης

Και για τους δύο διαγωνισμούς ημερομηνία λήξης της προθεσμίας παραλαβής των προσφορών έχει οριστεί η Δευτέρα 6 Ιουλίου, ενώ η ηλεκτρονική αποσφράγιση των προσφορών θα γίνει την Τρίτη 7 Ιουλίου στις 11 το πρωί.

Το πρώτο Κέντρο Καινοτομίας

Το έργο, προϋπολογισμού 58,5 εκατ. ευρώ,  που εγκρίθηκε τον Απρίλιο από τη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ, αφορά στη δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας στην έκταση 18 στρεμμάτων επί της οδού Πειραιώς, που στέγαζε το εργοστάσιο της ΧΡΩΠΕΙ, η οποία παραμένει ανεκμετάλλευτη από τη δεκαετία του ’80.

Η πρώτη Πολιτεία Καινοτομία της χώρας, αναμένεται να αποτελέσει ένα φυσικό χώρο, όπου τμήματα Έρευνας & Ανάπτυξης (R&D) εταιρειών και βιομηχανιών, ακαδημαϊκά ιδρύματα, νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) και startup incubator/accelerators, θα δημιουργούν επιχειρηματικές συνέργειες παράγοντας καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες.

Σημειώνεται ότι στη Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται ένα ακόμα πιο φιλόδοξο σχέδιο για τη δημιουργία Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς, σε ακίνητο 760 στρεμμάτων των πρώην εγκαταστάσεων της ΕΡΤ στην Περαία Το ThessINTEC θα αποτελέσει μια μεγάλη ζώνη καινοτομίας και έρευνας, που θα αξιοποιείται τόσο από μεγάλες ελληνικές εταιρείες και πολυεθνικούς κολοσσούς όσο και από ερευνητικά κέντρα πανεπιστημίων και τεχνολογικές startups.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × two =