αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΜια ομάδα made in Greece κάνει αναδασώσεις από το Μάτι ως την Κένυα

Μια ομάδα made in Greece κάνει αναδασώσεις από το Μάτι ως την Κένυα

Οι πυρκαγιές στα Ελληνικά δάση είναι –δυστυχώς- ένα φαινόμενο που υπάρχει κάθε χρόνο. Βλέποντας αυτό το σκηνικό, μια ομάδα νέων αποφάσισε να πάρει την κατάσταση… στα χέρια της. Κυριολεκτικά. Και δημιούργησαν την we4all. Έναν Οργανισμό που κάνει δεντροφυτεύεις, αναδασώσεις και μια σειρά από άλλες δράσεις. Φτάνοντας και εκτός συνόρων.

Ο συνιδρυτής και υπεύθυνος δράσεων και επικοινωνίας της we4all, Φιλώτας Νιάρχος, μιλά στο It’s Possible για το πως ξεκίνησαν όλα, περιγράφει τις εικόνες που είδαν στο Μάτι όταν έφτασαν εκεί μετά την καταστροφή του 2018, ενώ απαντά και στο μεγάλο ερώτημα για το πόσα χρόνια χρειάζεται ένα καμένο δάσος για να γίνει όπως ήταν πριν.

Πως προέκυψε η ιδέα για την we4all;

Κάθε χρόνο, τα καλοκαίρια υπήρχε θυμός και λύπη για τις καταστροφές που συνέβαιναν στα δάση μας από τις πυρκαγιές. Η καταστροφή στο Μάτι Αττικής ήταν για εμάς η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Αποφασίσαμε ότι δεν έπρεπε να περιμένουμε από κάποιον άλλο να αναλάβει δράση παρά μόνο τον ίδιο μας τον εαυτό. Τότε ξεκίνησε η ιδέα της we4all με σκοπό να βοηθήσουμε τη Γη να γιατρέψει τις πληγές της και να θυμίσουμε στους ανθρώπους ότι αυτός ο πλανήτης είναι το σπίτι μας προτού να είναι αργά.

Με απλά λόγια τι κάνει ο Οργανισμός που έχετε δημιουργήσει;

Ο περιβαλλοντικός οργανισμός της We4All κάνει κάτι που φαίνεται απλό αλλά στην πραγματικότητα είναι περίπλοκο: πραγματοποιούμε  δενδροφυτεύσεις και αναδασώσεις σε ανοιχτές ή εταιρικές δράσεις. Πολύς κόσμος πιστεύει πως η δενδροφύτευση είναι απλώς η φύτευση των δέντρων. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Δενδροφύτευση για τη WE4All σημαίνει πως αναλαμβάνουμε το άνοιγμα των λάκκων, τη φύτευση των κατάλληλων δέντρων, τη διοργάνωση της δράσης αλλά και τη φροντίδα-πότισμα των δέντρων για 2 χρόνια που είναι η περίοδος που χρειάζεται για να δυναμώσει ένα δέντρο και να είναι αυτόνομο.

Από αρχές Απριλίου μέχρι αρχές Οκτώβρη, που δεν επιτρέπονται οι αναδασώσεις και οι δενδροφυτεύσεις στην Ελλάδα, συνεχίζουμε με αναδασώσεις σε άλλες χώρες. Στην Ελλάδα πραγματοποιούμε δράσεις καθαρισμού ακτών, παραλιών και δασών είτε σε ανοιχτές δράσεις είτε με άλλους φορείς θέλοντας να προωθήσουμε το μήνυμα πως καθαρές ακτές δε σημαίνει μόνο καθαρή θάλασσα για τους λουόμενους και μικρότερη μόλυνση για τους οργανισμούς που ζουν μέσα σε αυτή αλλά και, επίσης, μικρότερος κίνδυνος πυρκαγιάς για τα δάση.

Ο Φιλώτας Νιάρχος

Σε ποιες περιοχές έχετε κάνει αναδασώσεις και δεντροφυτεύσεις μέχρι τώρα; Και πως ακριβώς οργανώνετε τα ταξίδια για τα πιο μακρινά μέρη που έχετε πάει;

Δενδροφυτεύσεις έχουμε πραγματοποιήσει σε Ελλάδα και εξωτερικό. Αρχικώς ήταν η περιοχή στο Μάτι, Νέο Βουτζά, Ραφήνα λόγω της πυρκαγιάς του 2018. Η περιοχή έχει ιδιαίτερη σημασία για τη We4All καθώς ήταν και ο λόγος που ξεκινήσαμε επισήμως τη δράση μας. Εκεί έχουμε φυτέψει πάνω από 10.000 δέντρα και είναι αξιοθαύμαστο πως οι κρατικές αρχές, οι Σύλλογοι αλλά και οι κάτοικοι μας αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή. Έχουμε κάνει δενδροφυτεύσεις σε άλλες περιοχές της Αττικής και της Ελλάδας αλλά και σε όλο τον κόσμο, όπως Κένυα, Αμαζόνιο και Αυστραλία.

Κάνατε δράσεις και στο Μάτι, μια περιοχή την οποία όλοι θυμόμαστε λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς πριν λίγα χρόνια. Τι εικόνα είδατε όταν πήγατε εσείς εκεί και πως είναι σήμερα το τοπίο στην ευρύτερη περιοχή;

Όπως είπαμε και παραπάνω το Μάτι ήταν και ο λόγος που ξεκινήσαμε τις δράσεις. Από τις πρώτες φορές που πήγαμε εκεί αυτό που είδαμε ήταν εικόνες άσχημες: καμένες εκτάσεις, καμένα σπίτια και μια αίσθηση θανάτου σε επίπεδο ανθρώπων και περιβάλλοντος να πλανάται στον αέρα. Ο κόσμος ήταν ακόμη σε σοκ και σε απόγνωση. Το “στοίχημα” μας ως We4All ήταν πλέον προφανές. Μετά από πολλές δράσεις δενδροφυτεύσεων και καθαρισμών της περιοχής αυτό που μας χαροποίησε ήταν ότι αρχίσαμε και βλέπαμε τα πρώτα χαμόγελα στα χείλη αλλά και στα μάτια των ανθρώπων. Δεν ήμασταν οι σωτήρες που ήρθαμε εξ ουρανού, δε το θέλουμε άλλωστε αυτό ως εικόνα του οργανισμού μας, αλλά βάλαμε το λιθαράκι μας για να κάνουμε τη ζωή των ανθρώπων εκεί λίγο καλύτερη. Αυτός ήταν ο λόγος που από την πρώτη στιγμή We4All και κάτοικοι έγιναν “ένα”, πολεμώντας για ένα κοινό στόχο.

Τελικά όταν ένα δάσος καεί, μετά από πόσα χρόνια μπορεί να γίνει πάλι όπως ήταν πριν; Υπάρχει απάντηση σε αυτό το ερώτημα;

Πολύ καλή ερώτηση αυτή και μας ρωτούν και στις ανοιχτές δράσεις που πραγματοποιούμε. Σύμφωνα με έρευνες ένα δάσος για να επιστρέψει στην πρότερη κατάσταση του χρειάζεται 25-30 χρόνια, δηλαδή μια ολόκληρη γενιά. Αυτό όμως συνεπάγεται πως δεν υπάρχει το φαινόμενο της υπερβόσκησης, της καταστροφής από πλημμύρες κτλ. Όταν δεν υπάρχουν φράγματα, με τη βροχή το έδαφος διαβρώνεται και όλοι οι σπόροι και οι θρεπτικές ουσίες καταλήγουν σε χειμάρρους και στη θάλασσα. Για αυτό και είναι πολύ σημαντικά και τα αντιπλημμυρικά έργα που πρέπει να γίνονται αμέσως μετά από μια μεγάλη πυρκαγιά, ώστε το δάσος να επανέλθει.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;

Όνειρό μας είναι να δούμε την Ανθρωπότητα να συνυπάρχει σε αρμονία με τη φύση και τις υπόλοιπες μορφές ζωής. Το πετυχαίνουμε αυτό καθημερινά όταν όλο και  περισσότερος κόσμος συμμετέχει ενεργά και συμβαδίζει με το όραμά μας για ένα πιο πράσινο μέλλον. Στόχος μας για φέτος είναι να πετύχουμε τις 50.000 δέντρα, σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η κατάσταση με την πανδημία μας έχει λίγο επιβραδύνει, αλλά μας δίνει και την ευκαιρία να προετοιμαστούμε και να οργανωθούμε καλύτερα για όλο αυτό που θα έρθει αμέσως μετά την πανδημία. Άλλωστε προσφάτως ξεκινήσαμε και την “Περιβαλλοντική Συμμαχία” της We4All από εταιρείες και επιχειρήσεις που θέλουν να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο και συγκεκριμένα στο περιβάλλον. Όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί και καταφέρνουμε περισσότερα. Άλλωστε η δύναμη της we4all είναι οι ίδιοι οι εθελοντές και η όρεξη για ένα πιο βιώσιμο και πράσινο μέλλον.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × three =