αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΜια ομάδα που έχει γεννηθεί το 2002, έχει μια ιδέα για να περιορίσει την σπατάλη τροφίμων στα καταστήματα εστίασης

Μια ομάδα που έχει γεννηθεί το 2002, έχει μια ιδέα για να περιορίσει την σπατάλη τροφίμων στα καταστήματα εστίασης

Δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους, πήγαν σε έναν επιχειρηματικό διαγωνισμό, και κάπως έτσι προέκυψε μία startup. Αυτή είναι η ιστορία πίσω από την Grabeat (Instagram και Linkedin). Μία Ελληνική startup που στοχεύει στη μείωση της σπατάλης τροφίμων στα εστιατόρια και καταστήματα εστίασης που έχουν απούλητα τρόφιμα στο τέλος της ημέρας. Όλα θα γίνονται μέσω μιας εφαρμογής που θα επιτρέπει στους χρήστες να αγοράζουν τα προϊόντα που έχουν απομείνει, σε χαμηλότερες τιμές.

Πίσω από την ιδέα είναι οι Βασίλης Δελής (ΕΜΠ, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Η/Υ), Ιωάννα Γεωργούτσου (ΟΠΑ, Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας), Αριστέα Βρεττού (ΟΠΑ, Οργάνωσγ και Διοίκηση) και Άλεξ Φορτούνας (ΟΠΑ, Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας). Όλοι γεννημένοι το 2002. Το It’s Possible συνάντησε δύο από τα μέλη της ιδρυτικής ομάδας. Και μας περιέγραψαν πως ακριβώς ξεκίνησε αυτή η διαδρομή τους, σε τι φάση είναι αυτή τη στιγμή το project τους και ποια είναι τα επόμενα βήματα.

Πως γνωριστήκατε οι ιδρυτές μεταξύ σας;

Ιωάννα Γεωργούτσου: Πέρυσι τον Νοέμβριο πήγαμε στον επιχειρηματικό διαγωνισμό Idea, χωρίς να γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Ο κάθε ένας μας δηλαδή πήγε ξεχωριστά. Και χωρίς να έχουμε κάποια έτοιμη ιδέα. Ο διαγωνισμός ήταν διάρκειας 2 εβδομάδων. Εκεί γνωριστήκαμε και επειδή ο διαγωνισμός είχε αυτή τη διάρκεια, είμασταν κάθε ημέρα μαζί. Εκεί έγινε το σχετικό brainstorming και αρχίσαμε να σκεφτόμαστε διάφορες ιδέες για πιθανά projects. Μάλιστα η αρχική ιδέα που είχαμε σκεφτεί δεν ήταν αυτή που υλοποιούμε τώρα.

Μετά από μερικά pivots καταλήξαμε στην ιδέα που έχουμε αυτή τη στιγμή. Στο διαγωνισμό βγήκαμε τελικά 3οι και στην συνέχεια μπήκαμε στο acceleration program του ACEin.

Αυτή την στιγμή είστε φοιτητές. Πως συνδυάζετε τις υποχρεώσεις σας στην σχολή με την ανάπτυξη του δικούς σας project;

Ιωάννα Γεωργούτσου: Από τη στιγμή που είναι ένα δικό σου project και σου αρέσει, είναι μία ευχάριστη δραστηριότητα. Το «τρέχεις» με τους δικούς σου ρυθμούς χωρίς να έχεις κάποιον πάνω από το κεφάλι σου. Μεταξύ μας έχουμε μια καλή συνεργασία και μοιράζονται οι δουλειές σωστά. Εγώ από τη στιγμή που μπήκα στο πανεπιστήμιο θέλω να κάνω πολλά πράγματα. Οπότε ήταν μέσα στα πλάνα μου να ασχοληθώ με κάτι τέτοιο. Για αυτό άλλωστε μπήκα και στον διαγωνισμό που αναφέραμε πριν.

Και πως ακριβώς το «τρέχετε»; Πηγαίνετε π.χ. στη σχολή τα πρωινά και μαζεύεστε τα απογεύματα σε κάποιο μέρος όλοι μαζί;

Βασίλης Δελής: Είναι πιο εύκολο από ότι φαίνεται. Με τα τεχνολογικά εργαλεία που υπάρχουν, ένα μεγάλο κομμάτι της δουλειά γίνεται remote. Έχουμε φτιάξει ένα ομαδικό chat και εκεί συνεννοούμαστε. Για παράδειγμα τώρα που αναπτύσσουμε τα social media του project μας, αυτή είναι μια εργασία που μπορεί να γίνει remote. Από εκεί και πέρα όταν χρειαζόμαστε κάποιον χώρο για να μαζευτούμε και να κάνουμε κάποιο meeting έχουμε άμεσα διαθέσιμο τον χώρο στο ACEin.

Για κάποιον που δεν γνωρίζει, μπορείτε να μας πείτε με απλά λόγια τι είναι το GrabEat;

Ιωάννα Γεωργούτσου: Εστιάζουμε στα τρόφιμα που περισσεύουν στα καταστήματα εστίασης. Αυτό που έχουμε σκεφτεί είναι ένα app μέσα από το οποίο ο καταναλωτής θα μπορεί να αγοράσει, από κάποια ώρα και μετά, κάποια περισσευούμενα τρόφιμα σε πολύ χαμηλότερη τιμή από αυτή που θα τα έπαιρνε. Έτσι ο καταναλωτής θα γλυτώνει κάποια χρήματα ενώ παράλληλα περιορίζουμε το φαινόμενο του food waste. Την ίδια στιγμή, ο επιχειρηματίας θα έχει κάποια έσοδα από τρόφιμα που έτσι κι αλλιώς θα τα πέταγε. Είναι μία κατάσταση μέσα από την οποία όλοι βγαίνουν κερδισμένοι.

Βασίλης Δελής: Η χρήση του app θα είναι πολύ απλή. Ο καταναλωτής θα μπαίνει και θα έχει τη δυνατότητα να βλέπει τα τρόφιμα που είναι διαθέσιμα στο κάθε μαγαζί. Θα κάνει κράτηση μια σακούλα σε μια τιμή στάνταρ, για παράδειγμα στα 5 ευρώ, και θα περνάει να την παραλαμβάνει από το κατάστημα. Επίσης, σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις, μην ξεχνάμε ότι πλέον υπάρχουν και τα κριτήρια ESG τα οποία ουσιαστικά σου λένε ότι αν έχεις food waste πληρώνεις φόρο. Αυτό μπορεί να είναι ένα ακόμα κίνητρο για τις επιχειρήσεις για να χρησιμοποιήσουν το app μας.

Τελικά πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για έναν νέο άνθρωπο να ξεκινήσει μια startup στην Ελλάδα; Τι έχετε δει εσείς στην πράξη

Βασίλης Δελής: Η αλήθεια είναι ότι μπαίνεις σε έναν νέο κόσμο όταν ξεκινάς κάτι τέτοιο. Δεν είναι κάτι που το έχεις δει στο σχολείο ή στο πανεπιστήμιο. Σίγουρα βοηθούν οι δομές που υπάρχουν όπως το ACEin. Εμάς μας έχει δώσει μια σημαντική καθοδήγηση.

Ιωάννα Γεωργούτσου: Πράγματι υπάρχει μια καθοδήγηση και συνέχεια σου δίνουν καινούργιες ευκαιρίες. Για παράδειγμα σου λένε «θα γίνει αυτός ο διαγωνισμός». ‘Η θα «κάνουμε την Χ πρωτοβουλία». Οπότε συνεχώς εξελίσσεσαι. Σε ότι αφορά το ξεκίνημα, μπορείς να ξεκινήσεις ακόμα και από το δωμάτιο του σπιτιού σου, όπως κάναμε εμείς. Και από ότι βλέπουμε είναι πολλές ομάδες που έχουν ξεκινήσει με τον ίδιο τρόπο.

Υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ σας; Και αν ναι, πως τις διαχειρίζεστε

Βασίλης Δελής: Έχουμε καταφέρει να έχουμε μια καλή συνεργασία. Παρόλο που ο κάθε ένας έχει διαφορετικό πρόγραμμα. Είμαστε άλλωστε και οι 4 σε διαφορετικές σχολές. Στα meetings πουκάνουμε λέμε αρκετές ιδέες, αλλά επειδή έχουμε και τον Ανδρέα Ζερκούλη (Inagros) που λειτουργεί ως μέντορας, μας καθοδηγεί αρκετά στο τι μπορεί και τι δεν μπορεί να γίνει. Εκεί μπαίνουν και οι στόχοι που πρέπει να έχουν επιτευχθεί μέσα σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Από εκεί και πέρα, σε μικρότερα καθημερινά tasks δεν έχουμε διαφωνήσει ιδιαίτερα, γιατί έχουμε και παρόμοια αισθητική.

Σε τι φάση είναι αυτή τη στιγμή το project σας και ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Ιωάννα Γεωργούτσου: Αυτό που έχουμε τώρα στο μυαλό μας είναι να κάνουμε market validation. Και να αναπτύξουμε όσο περισσότερο μπορούμε τα social media του project. Για να μας μάθει ο κόσμος σιγά- σιγά. Ένα επόμενο βήμα που σχεδιάζουμε είναι σίγουρα να «τρέξουμε» ένα πιλοτικό πρόγραμμα για να δούμε πως λειτουργεί όλο αυτό και ποια προβλήματα ενδεχομένως θα προκύψουν. Και στην συνέχεια να φτιάξουμε και να λανσάρουμε επίσημα την εφαρμογή μας για να λειτουργήσει κανονικά πλέον. Με μαγαζιά, με δίκτυο, και με τους καταναλωτές. Προς το παρόν μπορεί κάποιος να μας βρει στα social media.

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

sixteen + 7 =