αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΜια ομάδα που έχει γεννηθεί το 1998, βοηθά τους τουρίστες να αποθηκεύουν τις αποσκευές τους παντού

Μια ομάδα που έχει γεννηθεί το 1998, βοηθά τους τουρίστες να αποθηκεύουν τις αποσκευές τους παντού

Υπάρχει μια φράση που λέει: Ξεκίνα όπου είσαι, χρησιμοποίησε ό,τι έχεις, κάνε ότι μπορείς. Κάπως έτσι σκέφτηκε η ομάδα που βρίσκεται πίσω από το BagMeUp. Ξεκίνησαν το δικό τους project στα πλαίσια μιας φοιτητικής εργασίας (είναι όλοι μόλις 21 ετών) και τώρα το βλέπουν να βρίσκεται στον ιντερνετικό αέρα. Σε beta version- αναμένεται και η πλήρης έκδοση. Στόχος: Να βοηθήσουν τους τουρίστες στην Αθήνα να αποθηκεύουν τις αποσκευές τους οπουδήποτε κι αν βρίσκονται, για όσο χρόνο θέλουν. Αφού το BagMeUp συνεργάζεται με μαγαζιά (π.χ. καταστήματα ρούχων ή café) τα οποία προσφέρουν αποθηκευτικούς χώρους, μέσα από την πλατφόρμα.

Το It’s Possible συνάντησε τις Κατερίνα Καλιπέτη και Κωνσταντίνα Βαβατσιούλα, οι οποίες μαζί με τους Ιωάννη Φλώριο και Αλέξανδρο Τσιάμα είναι τα ιδρυτικά μέλη του BagMeUp. Εξηγούν το πως προέκυψε η ιδέα, πως ακριβώς λειτουργεί, ενώ απαντούν και στο πως είναι να δουλεύεις εν μέσω καλοκαιριού για το project σου.

Πως προέκυψε η ιδέα για το project σας;

Κατερίνα: Όλα ξεκίνησαν ως εργασία στην σχολή μας. Είμαστε και οι τέσσερις στο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Συγκεκριμένα είμαστε στο τρίτο έτος. Στο μάθημα του Ηλεκτρονικού Εμπορίου λοιπόν έπρεπε να βρούμε μια καινοτόμο ιδέα που να μπορεί να εξελιχθεί σε επιχειρηματικό σχέδιο. Κάπως έτσι ξεκινήσαμε το brainstorming. Ο Ιωάννης (ένας από τους συνιδρυτές) είχε δει στο Erasmus που είχε πάει μια αντίστοιχη πλατφόρμα, και πρότεινε να κάνουμε κάτι τέτοιο και εδώ. Αφού πιθανότατα υπάρχει μια τέτοια ανάγκη από τους τουρίστες για φύλαξη αποσκευών.

Κωνσταντίνα: Εν τω μεταξύ εγώ και οι άλλοι δύο συνιδρυτές είχαμε όλοι περάσει από Erasmus. Άρα είχαμε δει στην πράξη όλο αυτό το πρόβλημα με την φύλαξη των αποσκευών, όταν πας σε μια ξένη χώρα.

Κατερίνα: Στην συνέχεια πήγαμε και σε έναν διαγωνισμό που έκανε η Μονάδα Καινοτομίας, στον οποίο και διακριθήκαμε. Κάπου εκεί, όλο αυτό το Project που είχε ξεκινήσει ως μια «φοιτητοκατάσταση», άρχισε να φαίνεται στα μάτια μας ως κάτι πιο σοβαρό, που μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι επιχειρηματικό. Ξεκινήσαμε να το δουλεύουμε πιο σοβαρά και έτσι φτάσαμε στην beta version που είναι online αυτή τη στιγμή.

Κωνσταντίνα: Σίγουρα έπαιξε ρόλο και όλο το θετικό feedback που παίρναμε τόσο από τις καθηγήτριες (κ. Πραματάρη και κ Καραγιαννάκη) μας στην σχολή, όσο και από τους φίλους και συμφοιτητές μας στους οποίους λέγαμε για την ιδέα μας. Μετά μας βοήθησαν και οι άνθρωποι του ACEin, στους οποίους επίσης άρεσε το project, και μας κάλεσαν να μπούμε στον incubator.

Tα μέλη της ομάδας είναι γεννημένα το 1998. Πως πήρατε την απόφαση να ξεκινήσετε ένα δικό σας project σε νεαρή ηλικία, αντί π.χ. να δουλέψετε πρώτα ως υπάλληλοι σε μια εταιρία ή να κάνετε άλλες part- time δουλειές;

Κωνσταντίνα: Εμείς θεωρήσαμε ότι έχουμε βρει μια καλή ιδέα, ότι μπορούμε να καλύψουμε μια ανάγκη που την έχουμε δει και οι ίδιοι, και κάπως έτσι πήραμε την απόφαση να ξεκινήσουμε. Φτιάξαμε ένα project που απευθύνεται, κυρίως, σε νεανικό κοινό σαν εμάς. Άρα θεωρητικά θα μπορούσαμε και εμείς οι ίδιοι να είμαστε οι πελάτες μας. Το ότι είμαστε ηλικιακά κοντά στο εν δυνάμει κοινό μας, βοηθάει στο να καταλαβαίνουμε καλύτερα τις ανάγκες του.

Κατερίνα: Σε κάθε περίπτωση, όλο αυτό δεν μας αποκλείει από το να δουλεύουμε σε μια άλλη δουλειά παράλληλα. Εμείς και δουλεύουμε και σπουδάζουμε αυτή τη στιγμή.

Το σίγουρο πάντως είναι, πως όταν δημιουργείς κάτι δικό σου νιώθεις πολύ μεγαλύτερη ικανοποίηση. Και ταυτόχρονα βλέπεις όλα τα κομμάτια που αφορούν μια επιχείρηση.

Πως λειτουργεί με απλά λόγια η πλατφόρμα σας;

Κωνσταντίνα: Τώρα είμαστε σε πιλοτικό στάδιο, άρα η διαδικασία είναι λίγο διαφορετική σε σχέση με αυτή που θα δουν οι χρήστες όταν θα έχουμε την τελική version. Αυτή τη στιγμή μπορεί κάποιος να στείλει πολύ απλά ένα μήνυμα στο site μας ή στην Facebook Page μας, και να τον ενημερώσουμε για το ποια συνεργαζόμενα καταστήματα είναι κοντά του, με βάση την τοποθεσία του ίδιου. Έτσι ώστε να πάει εκεί και να αφήσει τα πράγματα του, για όσο χρόνο συμφωνηθεί. Εμείς θα έχουμε ήδη συνεννοηθεί με τον καταστηματάρχη.

Κατερίνα: Η καινοτομία που έχουμε εμείς, αν μπορούμε να το πούμε έτσι, είναι ότι δεν δίνουμε κάποια Lockers ή κάποια αποθήκη στους ταξιδιώτες. Αλλά εκμεταλλευόμαστε τους χώρους που ήδη έχουν κάποια καταστήματα. Όπως τα μαγαζιά ρούχων ή τα café. Με τα οποία έχουμε έρθει σε συμφωνία. Μάλιστα, συνήθως πρόκειται για χώρους που δεν τους αξιοποιούν τα καταστήματα, άρα με αυτό τον τρόπο έχουν ένα επιπλέον έσοδο και οι ίδιοι.

Όταν θα βγει η τελική version, όλη αυτή η διαδικασία θα γίνεται αυτοματοποιημένα. Από την μια οι χρήστες θα μπαίνουν στην πλατφόρμα και θα μπορούν να βρουν το hosting point που θέλουν να αφήσουν τα πράγματα τους (δηλώνοντας περιοχή και ώρα), ενώ από την άλλη οι καταστηματάρχες θα έχουν και αυτοί μια δική τους εφαρμογή μέσα από την οποία θα ενημερώνονται για τις αποσκευές που έχουν να κρατήσουν, ποιες ημέρες και ποιες ώρες. Να πούμε επίσης ότι θα υπάρχει και αξιολόγηση των hosting points από τους χρήστες. Έτσι θεωρούμε ότι οι χρήστες θα εμπιστεύονται περισσότερο τα καταστήματα- τουλάχιστον αυτά που έχουν υψηλή βαθμολογία.

Κωνσταντίνα: Εμείς ξεκινήσαμε να πηγαίνουμε πόρτα- πόρτα για να βάλουμε τα πρώτα μαγαζιά στο BagMeUp. Ήρθαμε σε άμεση επαφή, δηλαδή, με τους καταστηματάρχες και θεωρούμε ότι θα δείξουν έναν επαγγελματισμό. Άλλωστε και για αυτούς θα είναι ένα επιπλέον έσοδο, άρα θα έχουν κίνητρο να κρατούν ψηλά τα rating τους. Να πούμε επίσης ότι οι πληρωμές θα γίνονται ηλεκτρονικά.

Αυτή τη στιγμή παρέχετε δωρεάν τις υπηρεσίες σας, αφού είστε σε δοκιμαστική λειτουργία. Στην συνέχεια όμως, και βλέποντας το καθαρά business κομμάτι, πως θα βγάζει χρήματα η πλατφόρμα σας;

Κωνσταντίνα: Μέσω ηλεκτρονική πληρωμής θα έρχονται τα χρήματα από τον εκάστοτε χρήστη σε εμάς. Και εμείς θα δίνουμε μια προμήθεια στους καταστηματάρχες. Οι οποίοι ουσιαστικά θα έχουν μηδενικό κόστος για την υπηρεσία που θα παρέχουν. Άρα μόνο ως κέρδος μπορούν να το δουν από όλο αυτό.

Κατερίνα: Το κόστος για τον χρήστη, θα υπολογίζεται με βάση το χρονικό διάστημα που θα αφήνει τις αποσκευές του και με βάση τον αριθμό των αποσκευών.

Έχουν υπάρξει διαφωνίες στο εσωτερικό της ομάδας σας;

Κατερίνα: Προσπαθούμε όλοι να έχουμε την ίδια βαρύτητα γνώμης στην ομάδα. Μικρές διαφωνίες έχουν υπάρξει, ωστόσο μέσα από την συζήτηση πάντα φτάνουμε σε μια κοινή απόφαση.

Κωνσταντινα: Είναι σημαντικό ότι και τα 4 μέλη της ομάδας, είμαστε παρέα. Γνωριζόμασταν δηλαδή και πριν το project. Άρα υπάρχει μια οικειότητα και μια καλή χημεία.

Δουλεύετε πάνω στο project σας και τώρα, μέσα στο καλοκαίρι. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι αυτό; Θα περίμενε κάποιος, ότι μια παρέα 21χρονων είναι ίσως πιο πιθανό να βρίσκεται για διακοπές στην Μύκονο αυτή τη στιγμή

Κατερίνα: Έχει πολύ πλάκα αυτό που λέτε, γιατί έτυχε να βρεθούμε και οι 4 στην Μύκονο πριν μερικές ημέρες (γέλια). Άρα κάναμε και διακοπές. Απλά συμφωνήσαμε ότι από την στιγμή που θα βγει η πιλοτική έκδοση, πρέπει να είναι πάντα ένα μέλος της ομάδας στην Αθήνα. Έτσι ώστε αν προκύψει κάτι, να μπορεί να λυθεί άμεσα. Το μεγαλύτερο κομμάτι της δουλειάς γίνεται remote, άρα μπορούμε να δουλεύουμε από διάφορα μέρη. Έχει τύχει μάλιστα, να κάνουμε κλήση μέσω Skype και κάποιο μέλος να είναι στην παραλία.

Κωνσταντίνα: Επίσης η βασική δουλειά, για το στάδιο που είμαστε, έχει γίνει. Οπότε τώρα είμαστε σε λίγο πιο χαλαρούς ρυθμούς. Τρέχουμε κυρίως το μάρκετινγκ κομμάτι. Το σίγουρο είναι, στην δική μας περίπτωση τουλάχιστον, ότι μπορούν να συνδυαστούν η δουλειά και κάποιες ημέρες διακοπών.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Κατερίνα: Η beta version θα πάει μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη. Από τον Οκτώβριο σκεφτόμαστε να εντάξουμε ακόμα ένα άτομο στην ομάδα για να μας βοηθήσει με το τεχνικό κομμάτι και την ανάπτυξη της πλατφόρμας.

Κωνσταντίνα: Η τελική version θα είναι έτοιμη λογικά Νοέμβριο ή Δεκέμβριο. Ενώ ταυτόχρονα με όλα αυτά εμείς τρέχουμε το κομμάτι του digital μάρκετινγκ. Έτσι ώστε αυτό που έχουμε φτιάξει αν γίνει όσο πιο γνωστό γίνεται.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

11 − two =