αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΜια ιστορία από τα παλιά: Πως καθιερώθηκε το σύμβολο «@» στα emails

Μια ιστορία από τα παλιά: Πως καθιερώθηκε το σύμβολο «@» στα emails

To 1971 o προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών Ρέι Τόμλινσον έστειλε το πρώτο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον εαυτό του. Εκείνη την εποχή υπήρχαν καμιά δεκαπενταριά υπολογιστές συνδεδεμένοι στο Arpanet, τον πρόγονο του Διαδικτύου, αλλά δεν υπήρχε εύκολος τρόπος να στείλεις μήνυμα στους άλλους υπολογιστές. Ο Τόμλινσον σκέφτηκε ότι θα ήταν χρήσιμο και αποφάσισε να το δημιουργήσει.

Δούλευε με δύο μηχανήματα σε απόσταση πέντε μέτρων. Έστελνε δοκιμαστικά μηνύματα από το πρώτο και πήγαινε στο ταχυδρομικό κουτί του δεύτερου μηχανήματος, για να το ελέγξει. Κάποια στιγμή, το ένα από τα μηνύματά του πέρασε και γεννήθηκε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

«Ήταν απλώς μεράκι, κάτι βολικό που έπρεπε να το δοκιμάσω» έλεγε ο Τόμλινσον.

«Χρειάστηκαν συνολικά πέντε, έξι ώρες για να τα καταφέρω, μέσα σε μία ή δυο εβδομάδες. Δεν δούλευα σε αυτό συστηματικά. Είχα να κάνω και την κανονική δουλειά μου». Όπως αναφέρει η Μηχανή του Χρόνου, για να προσδιορίσει τον υπολογιστή προς τον οποίο κατευθυνόταν το μήνυμα, ο Τόμλινσον διάλεξε ένα σύμβολο που χρησιμοποιείται σπάνια, πάνω από το 2 του πληκτρολογίου. Σήμερα, το σύμβολο @ είναι το πανταχού παρόν εικονίδιο του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και η εφεύρεση του Ρέι Τόμλινσον συνδέει ανθρώπους σε όλον τον κόσμο.

Το spam, το ανεπιθύμητο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, γεννήθηκε στις 3 Μαϊου 1978, όταν ένας μαρκετίστας έστειλε ιδιαίτερο email σε κάθε χρήστη του Arpanet στη δυτική ακτή των ΗΠΑ, για να προωθήσει τον καινούργιο υπολογιστή της εταιρίας του. Το μήνυμα έφτασε σε σχεδόν 400 ανθρώπους. Σήμερα εκτιμάται ότι κάθε 24ωρo αποστέλλονται 200 δισεκατομμύρια spam.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fifteen + 1 =