Μπορεί στην Ελλάδα να έχουμε συνηθίσει να δουλεύουμε… ατελείωτες ώρες, με λίγα χρήματα. ‘Η ακόμα και χωρίς ρεπό (διαβάστε εδώ τις πρόσφατες καταγγελίες για τα ξενοδοχεία στην Κρήτη). Τώρα θα δούμε το ακριβώς αντίθετο μοντέλο. Το τόλμησε μια εταιρία στην μακρινή Νέα Ζηλανδία. Η Perpetual Guardian διαχειρίζεται καταπιστεύματα (κληρονομιές) και ακίνητη περιουσία, ενώ διαθέτει 240 εργαζομένους.
Πρόσφατα ολοκλήρωσε ένα «πείραμα» 2 μηνών. Τι περιελάμβανε αυτό: 4ημερη εργασία. Ναι, η εταιρία αποφάσισε να εφαρμόσει 4ημερη εργάσιμη εβδομάδα, για 2 μήνες. Αντί για την κλασική εβδομάδα 5 ημερών. Κατά την διάρκεια του «πειράματος» οι αμοιβές των εργαζομένων έμειναν ίδιες. Με απλά λόγια, όλοι δούλευαν 4 ημέρες και πληρώνονταν για 5 ημέρες, όπως σημειώνει το αμερικανικό CNBC.
Οι ομάδες της εταιρίας, είχαν μάλιστα στην διάθεση τους 1 μήνα για να προετοιμαστούν και να διαμορφώσουν τα νέα πλάνα τους, πριν την έναρξη του «πειράματος». Τα αποτελέσματα τελικά ήταν τόσο θετικά, που η εταιρία σκέφτεται να εφαρμόσει μόνιμα το μοντέλο της 4ημερης εργάσιμης εβδομάδας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, τα επίπεδα του άγχους τους μειώθηκαν κατά 7%. Παράλληλα, το 78% των εργαζομένων λέει ότι μπόρεσε να διαχειριστεί καλύτερα την ισορροπία επαγγελματικής- προσωπικής ζωής, δουλεύοντας 4 ημέρες την εβδομάδα. Στο 5ημερο, το αντίστοιχο ποσοστό έπεφτε στο 54%.
Το επίσης σημαντικό; Η απόδοση των ομάδων δεν έπεσε. Σύμφωνα με τις μετρήσεις, οι εργαζόμενοι έγιναν καλύτεροι στην δουλειά τους και «πιστοί» στην εταιρία, μέσα από το μοντέλο των 4 ημερών.
Καταγράφηκε επίσης ένα αυξημένο επίπεδο ομαδικής εργασίας και συνεργασίας. «Οι εργαζόμενοι λένε πώς ένιωθαν μια αμοιβαία προθυμία να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον», τονίζει η εταιρία. Ενώ παράλληλα, επειδή ακριβώς οι εργαζόμενοι θεωρούν την 4ήμερη εργασία ως «δώρο», δείχνουν πρόθυμοι να δώσουν το «κάτι παραπάνω» στην δουλειά τους, έτσι ώστε να ευχαριστήσουν την επιχείρηση στην οποία δουλεύουν.
Πρόσφατα πάντως είχαμε και μια ελληνική εταιρία που αποφάσισε να εφαρμόσει το μοντέλο της 4ημερης εργασίας. Όχι σε μόνιμη βάση βέβαια, αλλά για την περίοδο από τις 15 Ιουνίου ως το τέλος Ιουλίου 2018. Πρόκειται για το Skroutz. «Η δημιουργικότητα και η ποιοτική δουλειά προκύπτουν από ξεκούραστα μυαλά και χαρούμενους ανθρώπους», είχε σημειώσει ο συνιδρυτής του Skroutz, Γιώργος Χατζηγεωργίου, στη σχετική ανάρτηση του στο Facebook.
Θα μπορούσαμε να δούμε, άραγε, περισσότερες Ελληνικές εταιρίες να εφαρμόζουν το μοντέλο της 4ήμερης εργασίας;