αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΜια εταιρία δίνει 100.000 δολάρια σε startups για να φτιάξουν το «νέο Facebook»

Μια εταιρία δίνει 100.000 δολάρια σε startups για να φτιάξουν το «νέο Facebook»

Οι… περιπέτειες που περνά το Facebook το τελευταίο χρονικό διάστημα, φαίνεται ότι άνοιξαν την όρεξη σε κάοιους. Που πιστεόυ ότι μπορούν να φτιάξουν ένα νέο, καλύτερο Facebook. Αυτό είναι το κίνητρο πίσω από το Open Book Challenge, έναν διαγωνισμό που δημιουργήθηκε από την εταιρία στήριξης καινοτόμων επιχειρήσεων Launch, η οποία υπόσχεται σε επτά startup 100.000 δολάρια ως κεφάλαιο εκκίνησης, για να καταφέρουν να βρουν μια καλύτερη εναλλακτική στο Facebook, όπως διαβάζουμε στο VICE.

«Έχει παρέλθει η εποχή για όλα τα προϊόντα που λειτουργούν με κοινότητες στο ίντερνετ, από το AOL μέχρι το MySpace και συνήθως δεν τα κλείνει η κυβέρνηση – αντικαθίστανται σιγά-σιγά από καλύτερα προϊόντα», έγραψε σε ανάρτησή του σε blog ο Jason Calacanis, ιδιώτης επενδυτής και διευθύνων σύμβουλος της Launch. «Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, τις διαδικασίες αντικατάστασης του Facebook».

Σύμφωνα με τον Calacanis, υπάρχουν ήδη 24 ομάδες που ανταγωνίζονται για ένα από τα έπαθλα, όμως ο ίδιος ελπίζει να υπάρχουν 100 συμμετέχοντες πριν από το τέλος της υποβολής των αιτήσεων στις 15 Ιουνίου. Ο βασικός στόχος είναι να δημιουργηθεί «ένα κοινωνικό δίκτυο δισεκατομμυρίων χρηστών, για να αντικαταστήσει το Facebook», ενώ το τελικό προϊόν των συμμετεχόντων θα πρέπει να πληροί πέντε βασικά κριτήρια: την προστασία των προσωπικών δεδομένων του χρήστη, την προστασία της δημοκρατίας από «κακούς ηθοποιούς», τη μη διάδοση ψευδών ειδήσεων, την αποφυγή του εθισμού των χρηστών στην υπηρεσία και την «προστασία της ελευθερίας του λόγου με τον ταυτόχρονο περιορισμό της κατάχρησής του».

«Κανείς δεν ξέρει πώς ακριβώς θα αντικατασταθεί το Facebook», έγραψε ο Calacanis. «Προκειμένου να ηττηθεί το Facebook, πολλοί πιστεύουν ότι η ομάδα που θα κερδίσει δεν θα πρέπει απλώς να φτιάξει ένα λογισμικό που να είναι οικείο στους χρήστες που θέλουν να κάνουν την αλλαγή, αλλά και να παρέχει νέες εμπειρίες που θα κάνουν τους νέους χρήστες να παθιαστούν με το νέο προϊόν. Άλλοι πιστεύουν ότι θα είναι κάτι τελείως διαφορετικό».

Μετά τις 15 Ιουνίου, ο Calacanis θα επιλέξει 20 φιναλίστ και θα επιβλέπει τα project τους για τρεις μήνες. Σε εκείνο το σημείο, οι επτά νικητές θα επιλεγούν για να γίνουν μέλη της Launch για τέσσερις μήνες, ώστε να φτιάξουν την ιστοσελίδα τους με 100.000 δολάρια ως αρχικό κεφάλαιο.

Η αντικατάσταση του Facebook είναι ένας ευγενής σκοπός. Όπως, όμως, δείχνουν εναλλακτικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Mastodon και το Ello, το να δημιουργήσεις μια πλατφόρμα ίσως να είναι κάτι εύκολο, όμως το να πείσεις τον κόσμο να αποχωρήσει από ένα υπάρχον μέσο κοινωνικής δικτύωσης και να εγγραφεί σε ένα άλλο, είναι πιο δύσκολο από όσο φαίνεται.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

19 − 2 =