αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΜια Ελληνική startup ανιχνεύει τα δασικά μονοπάτια

Μια Ελληνική startup ανιχνεύει τα δασικά μονοπάτια

Πόσο εύκολο είναι, άραγε, να κινηθείς μέσα σε ένα δάσος σήμερα; Μια startup από το Μέτσοβο, θέλει να κάνει αυτή την πλοήγηση πιο εύκολη. Βάζοντας την τεχνολογία στο παιχνίδι. Η Caius έχει δημιουργήσει, μεταξύ άλλων, το εργαλείο AILApaths, το οποίο αναλύει δορυφορικά και γεωμορφολογικά δεδομένα προκειμένου να ανακαλύπτει και να αξιολογεί μονοπάτια αυτόματα.

«Το AILApaths διανέμεται μέσω μίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσα στην οποία οποιαδήποτε εταιρεία, φορέας ή υπηρεσία μπορεί να επιλέξει πάνω στον χάρτη ποιες γεωγραφικές περιοχές επιθυμεί να διερευνήσουμε προκειμένου να καταγράψουμε δίκτυα νέων μονοπατιών ή να αξιολογήσουμε ήδη υπάρχοντα» λέει στο It’s Possible ο συνιδρυτής και CEO της Caius, Γιώργος Μενδρινός.

Ο ίδιος εξηγεί πως προέκυψε η ιδέα για το project, περιγράφει πως λειτουργεί αυτό, ενώ απαντά και στο πόσα μονοπάτια είναι αξιοποιημένα στην Ελλάδα σήμερα.

Πως προέκυψε η ιδέα για την startup σας;

Η Caius ως startup προέκυψε από την ιδέα της αξιοποίησης επιστημονικών δεδομένων με εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης από μια ομάδα φοιτητών που δουλέψαμε ερευνητικά για τις διπλωματικές μας. Είδαμε ότι μέσα από τη συνεργασία μας μπορούσαμε να δημιουργήσουμε έξυπνα εργαλεία που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε αξιόλογα προϊόντα. Ένα τέτοιο εργαλείο είναι και το AILApaths, το οποίο αναλύει δορυφορικά και γεωμορφολογικά δεδομένα προκειμένου να ανακαλύπτει και να αξιολογεί αυτόματα μονοπάτια.

Έχοντας ως έδρα της εταιρείας μας το Μέτσοβο και τον νομό Ιωαννίνων πιστεύουμε πώς ένα τέτοιο project αναδεικνύει τα πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρει η ελληνική ύπαιθρος σε νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας σαν και εμάς.

Με απλά λόγια πως λειτουργεί και ποιο είναι το βασικό κοινό στο οποίο απευθύνεστε;

Το AILApaths διανέμεται μέσω μίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσα στην οποία οποιαδήποτε εταιρεία, φορέας ή υπηρεσία μπορεί να επιλέξει πάνω στον χάρτη ποιες γεωγραφικές περιοχές επιθυμεί να διερευνήσουμε προκειμένου να καταγράψουμε δίκτυα νέων μονοπατιών ή να αξιολογήσουμε ήδη υπάρχοντα. Επομένως οι άμεσα ενδιαφερόμενοι είναι εταιρείες συντήρησης μονοπατιών, δασικές υπηρεσίες αλλά και φυσιολατρικοί σύλλογοι που επιθυμούν να έχουν μία πλήρη εικόνα για τα μονοπάτια στην περιοχή τους και πώς θα μπορούσαν να τα βελτιώσουν και αξιοποιήσουν.

Μιλώντας καθαρά για την Ελλάδα, τι ποσοστό δασικών μονοπατιών έχει αξιοποιηθεί και πόσα παραμένουν ανεκμετάλλευτα;

Στην Ελλάδα ιστορικά το δίκτυο των μονοπατιών είναι αχανές, καθώς μέχρι και τα μέσα του προηγούμενου αιώνα πολλές περιοχές το χρησιμοποιούσαν ως βασικό μεταφορικό δίκτυο και άρα το συντηρούσαν και το επέκτειναν. Αργότερα έπεσε σε δυσμένεια με μεγάλο ποσοστό του να μετατρέπεται σε ασφαλτοστρωμένους δρόμους και ακόμα μεγαλύτερο να εγκαταλείπεται άρα τα αξιοποιήσιμα μονοπάτια σήμερα δυστυχώς δεν ξεπερνούν το 10% των όσων προϋπήρχαν. Από το 2017 και έπειτα η τάση για αξιοποίησή τους βέβαια έχει αρχίσει και αυξάνεται εκθετικά με οργανωμένες προσπάθειες, κάτι στο οποίο συμβάλλουμε πλέον και εμείς βοηθώντας στην επαναλειτουργία τους.

Από αριστερά: O Γιώργος Μενδρινός, συνιδρυτής και CEO της Caius με τον Στάθη Ευσταθόπουλο, επίσης συνιδρυτή και πρόεδρο της Caius, καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών

Είστε ήδη μία επιλογή για την θερμοκοιτίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος στην Ελλάδα. Πως είναι η συνεργασία με έναν τόσο μεγάλο Οργανισμό και τι πιθανές προοπτικές ανοίγει;

Η ένταξή μας σε ένα τόσο δίκτυο συνεργατών της ESA είναι μεγάλη επιτυχία για εμάς και αποτελεί την καλύτερη αναγνώριση των προσπαθειών μας. Καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος η ομάδα της ESA BIC Greece μας παρέχει διαρκή υποστήριξη τόσο στην πρόσβαση σε εξαιρετικής ανάλυσης δορυφορικά δεδομένα όσο και στην τεχνική κατάρτιση που τα συνοδεύει. Έτσι επιταχύνεται σημαντικά η πρόοδος των εργασιών μας και παράλληλα αναδεικνύεται η ποιότητα της δουλειάς μας.

Ποια είναι τα επόμενα πλάνα σας αναφορικά με το project σας;

Το AILApaths εξελίσσεται συνεχώς με μία ολόκληρη ομάδα επιστημόνων αλλά και ειδικών στα μονοπάτια και τις δασικές περιοχές να το υποστηρίζει φανατικά θα λέγαμε.

Σκοπός μας είναι να αναδειχθεί ως το πλέον αξιόπιστο μοντέλο χαρτογράφησης μονοπατιών μέχρι και σε live χρόνο, λειτουργία που όλοι κατανοούμε τις ανάγκες που μπορεί να καλύψει τόσο στον τουρισμό όσο και σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης αλλά και επιτήρησης των δασών. Παράλληλα μέσα από την εξειδικευμένη τεχνογνωσία που αναπτύσσει η Caius, καθίσταται πρωτοπόρος στην ψηφιοποίηση των δασών, ανοίγοντας το δρόμο για ανάπτυξη επιπλέον έργων σε αυτόν τον τομέα σε πανευρωπαϊκό πλέον επίπεδο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three + 9 =