αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΜια ελληνική πλατφόρμα σε παραπέμπει σε ειδικούς ψυχικής υγείας. Και όλα ξεκινούν με ένα quiz

Μια ελληνική πλατφόρμα σε παραπέμπει σε ειδικούς ψυχικής υγείας. Και όλα ξεκινούν με ένα quiz

Πως θα σου φαινόταν αν μπορούσες να βρεις τον ειδικό ψυχικής υγείας που ίσως χρειάζεσαι, από το laptop σου; Κι όμως, αυτό μπορεί να γίνει. Μέσα από ένα ιδιαίτερο ερωτηματολόγιο- quiz. Η ελληνική πλατφόρμα SoulScan σε «σκανάρει» μέσα από τις ερωτήσεις που σου παραθέτει, και σε παραπέμπει στον κατάλληλο ειδικό, εκμηδενίζοντας τις γεωγραφικές αποστάσεις.

Ο ιδρυτής της πλατφόρμας και ψυχίατρος, Γιώργος Νικολάου, μιλά στο It’s Possible για το πως ακριβώς λειτουργεί το SoulScan, πως βγάζει χρήματα ένα τέτοιο business project, ενώ απαντά και στο ποια προβλήματα ψυχικής υγείας έχουν συνήθως οι Έλληνες σήμερα.

Πως προέκυψε η ιδέα για το project σας;

Αναγνωρίζοντας τις μεγάλες ανάγκες ανθρώπων σχετικά με την ψυχική υγεία και τα αυξανόμενα προβλήματα του κλάδου, καθώς και την ύπαρξη πολλών αλλά εξειδικευμένων σχετικών εφαρμογών για συγκεκριμένες ψυχικές νόσους, δημιουργήθηκε η ιδέα του Soulscan. Ένα all-round marketplace ψυχικής υγείας, το οποίο θα περιλαμβάνει οτιδήποτε αφορά την ψυχική υγεία και θα διευκολύνει την ζωή των ανθρώπων, δίνοντας τους πρόσβαση σε ειδικούς από όλη την Ελλάδα εκμηδενίζοντας την γεωγραφική απόσταση.

Με δεδομένο ότι το βασικό πρόβλημα του απλού χρήστη ήταν η επιλογή, σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε ένα εργαλείο με στόχο ακριβώς αυτό, να βοηθά τον απλό χρήστη να διαλέξει, με βάση το δικό του προφίλ.

Η συνιδρύτρια, Άρτεμις Γρηγοριάδου

Πως οι διαδοχικές ερωτήσεις στις οποίες απαντά ο χρήστης στο quiz σας, οδηγούν σε ένα τελικό αποτέλεσμα- διάγνωση; Τι γίνεται δηλαδή στο backstage

Το ερωτηματολόγιο που έχει δημιουργηθεί από εμένα, με τη βοήθεια και άλλων ψυχολόγων και ψυχιάτρων, καθοδηγεί ανώνυμα τον χρήστη προς τη μορφή θεραπείας που χρειάζεται, μέσα από τις απαντήσεις που δίνει. Οι ερωτήσεις του περιλαμβάνουν βασικές κλινικές εικόνες ή συμπτώματα, ενώ για τις απαντήσεις που παίρνει ο χρήστης, έχουν ληφθεί υπόψη οι ενδείξεις και η αποτελεσματικότητα κάθε επιμέρους θεραπείας σε κάθε νοσολογική οντότητα. Συγκεκριμένοι συνδυασμοί οδηγούν σε συγκεκριμένες απαντήσεις. Στην ουσία, είναι η ίδια διαδικασία που ακολουθεί και ένας ειδικός ψυχικής υγείας κατά την εκτίμησή του, φυσικά με τους περιορισμούς ενός απρόσωπου αυτοματοποιημένου εργαλείου.

Υπάρχει περίπτωση να βγει λάθος διάγνωση μέσα από το ερωτηματολόγιο;

Αν και η ΑΙ έχει προχωρήσει πολύ, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι μπορεί να υποκαταστήσει την αναλυτική και αφαιρετική σκέψη ενός ανθρώπου. Σίγουρα υπάρχει ένα περιθώριο λάθους από ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης. Το feedback που παίρνουμε ωστόσο από τους ειδικούς μας είναι ότι δίνει σωστά αποτελέσματα. Για να το διασφαλίσουμε περισσότερο, έχουμε επικεντρωθεί αρκετά στο community feedback, που το παρακολουθούμε για να διαπιστώσουμε τυχόν μικροπροβλήματα. Άλλωστε, το βασικό μας εργαλείο θα περάσει και από δομημένη επιστημονική έρευνα, για να βεβαιωθούμε ότι είναι αποτελεσματικό.

Πως έχουν υποδεχτεί την πλατφόρμα σας οι χρήστες αλλά και οι επαγγελματίες του χώρου;

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για την αποδοχή του κόσμου, αφού καθημερινά έχουμε πολλές επισκέψεις στη σελίδα μας και αντιλαμβανόμαστε ότι οι χρήστες ζητούσαν ένα τέτοιο εργαλείο. Το Soulscan διευκολύνει την επικοινωνία ανάμεσα στον χρήστη και τον ειδικό θεραπευτή ακόμα κι αν βρίσκονται σε απομακρυσμένα μέρη.

Το μόνο που χρειάζεται είναι μία ηλεκτρονική συσκευή και πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Όσον αφορά τους επαγγελματίες, βλέπουμε πως γίνεται ιδιαίτερα αποδεκτό στον χώρο, διότι το Soulscan τους δίνει πρόσβαση σε εξειδικευμένο κοινό που κάνει συνειδητοποιημένα και στοχευμένα την αναζήτηση για κάποιον ειδικό, ξέρει τι να προσδοκεί και τι συμπεριλαμβάνει η θεραπεία του. Επιπλέον, προσφέρουμε μια σειρά από εργαλεία σε κάθε επαγγελματία, τόσο για τη διευκόλυνση του επιστημονικού έργου του, όσο και για την καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών του.

Businessman with a compass holding in hand, color tone film look

Βλέποντας το καθαρά business κομμάτι, πως έχει έσοδα ένα τέτοιο project;

Στόχος μας είναι μία win-win κατάσταση έτσι ώστε να είναι όλοι ευχαριστημένοι χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα μας, από τον τελικό χρήστη μέχρι τον επαγγελματία. Σε αρχικό στάδιο, ο σχεδιασμός μας είναι pay as you go, μετά από κάθε παραπομπή της πλατφόρμας μας θα υπάρχει μία χρέωση όσον αφορά τους επαγγελματίες. Επιπλέον εργαλεία ή παροχές προς τους επαγγελματίες, θα έχουν αντίστοιχες χρεώσεις.

Η χρήση του Soulscan για το κοινό θα είναι δωρεάν και δε θα υπάρχει κάποια χρέωση. Στο μέλλον σκεφτόμαστε να παρέχουμε premium υπηρεσίες στο κοινό, με μία πολύ μικρή χρέωση, δίνοντας τους πρόσβαση σε εξατομικευμένο υλικό ανάλογα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει κάποιος.

Με βάση την εικόνα που έχετε, ποια είναι τα πιο συνηθισμένα προβλήματα ψυχικής υγείας που έχουν οι Έλληνες σήμερα;

Στην Ελλάδα του 2019, τα πλέον καλπάζοντα ψυχικά νοσήματα είναι η κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές, όπως η διαταραχή πανικού, γενικευμένο άγχος κλπ. Φαίνεται πάντως, πως οι δυσκολίες που έφερε η οικονομική κρίση στο μέσο Έλληνα, έχουν συμβάλει κι αυτές αρκετά στην αύξηση των ψυχικών προβλημάτων. Ελπίζουμε ως Soulscan να καταφέρουμε να προσφέρουμε μία μόνιμη λύση και ανακούφιση στον κόσμο προκειμένου να αρχίσει ξανά να βρίσκει τα βήματα του και να κοιτά το μέλλον με αισιοδοξία.

 

*Στην κεντρική φωτογραφία εικονίζεται ο ιδρυτής, Γιώργος Νικολάου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nine + 2 =