αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΜια ελληνική πλατφόρμα που συνδέει τους freelancers με ανοιχτά projects που περιμένουν για υλοποίηση

Μια ελληνική πλατφόρμα που συνδέει τους freelancers με ανοιχτά projects που περιμένουν για υλοποίηση

Συχνά συζητάμε για το Fiverr ή άλλες ξένες πλατφόρμες που συνδέουν τους freelancers με ανοιχτά projects που χρειάζονται υλοποίηση. Βοηθώντας έτσι και τα δύο μέρη. Από την μία ένας ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να αναλάβει περισσότερες δουλειές και να αυξήσει το εισόδημα του, ενώ από την άλλη ένας ενδιαφερόμενος πελάτης μπορεί να βρει έναν επαγγελματία για να ολοκληρώσει το project του.

Η Technus είναι μια ελληνική πλατφόρμα που συνδέει όλα αυτά τα μέρη. Οι ιδρυτές της, Αριστέα Πασά και Μιχάλης Καραβελάκης, μιλούν στο It’s Possible για το πως μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα. Ενώ παραθέτουν και τις πιο περιζήτητες freelancing ειδικότητες στην Ελλάδα αυτή την στιγμή.

Τελικά, η πανδημία και τα lockdowns ώθησαν περισσότερους ανθρώπους προς το freelancing; Τι εικόνα έχετε εσείς, με βάση τα δεδομένα σας

Η έλευση της πανδημίας και η επερχόμενη παγκόσμια κρίση, έχουν επιφέρει ένα αίσθημα ανασφάλειας σε ανθρώπους και επιχειρήσεις. Έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια -κυρίως στο εξωτερικό- ότι το freelancing γνωρίζει ιδιαίτερη άνθιση. Οι περισσότεροι ιδιώτες και επιχειρήσεις που αναζητούν συνεργάτες, πλέον προτιμούν να επιλέγουν τους freelancers για συνεργασία. Ο λόγος είναι το ανταγωνιστικό πακέτο που μπορεί να προσφέρει ένας ελεύθερος επαγγελματίας σε σχέση με μια εταιρεία.

Οι νέες εργασιακές συνθήκες τις οποίες ο Covid-19 έφερε στις ζωές μας, αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης της ιδέας για τη δημιουργία της Technus καθώς και έναυσμα για να πάρουμε την απόφαση να την υλοποιήσουμε.

Με την μετακίνηση στο γραφείο πλέον να αποτελεί παρελθόν για πολλούς από εμάς, η εξοικονόμηση χρόνου και ενέργειας, μας δίνει τη δυνατότητα να ασχοληθούμε ενεργά και με διάθεση, είτε με την προσωπική μας εξέλιξη, είτε με το freelancing. Η full-time ή part-time ενασχόληση με το freelancing μπορεί να αποδώσει ένα σημαντικό μηνιαίο εισόδημα. Η οικονομική κρίση σε συνάρτηση με την πανδημία έχει οδηγήσει όλο και περισσότερους (κυρίως νέους) στην αναζήτηση επιπλέον πηγών εισοδήματος. Ας μην ξεχνάμε, ότι η ψηφιακή εποχή έχει διαμορφώσει την ανάγκη, οι εργαζόμενοι να έχουν όλο και περισσότερα skills προκειμένου να αποδώσουν και να φέρουν το κέρδος στις επιχειρήσεις.

Ο ανταγωνισμός έχει αυξηθεί αισθητά και πλέον η εύρεση σταθερής εργασίας με βιώσιμες αποδοχές έχει γίνει αγώνας δρόμου για χιλιάδες επαγγελματίες με τρεις σελίδες φορτωμένες στο βιογραφικό τους.

Η μαγεία του freelancing και η αίσθηση της επιλογής που δίνεται στον εργοδότη καθώς και στον ελεύθερο επαγγελματία είναι το μέλλον της αγοράς εργασίας που μόλις έχει αρχίζει να χτυπάει και την πόρτα της Ελλάδας.

Ποιες είναι οι πιο περιζήτητες freelancing ειδικότητες στην Ελλάδα αυτή την στιγμή;

Η Ελλάδα, τα τελευταία δύο χρόνια και με αφορμή την πανδημία, έχει περάσει επιτέλους σε μια νέα εποχή, μια ψηφιακή εποχή. Ο κρατικός μηχανισμός «πιέζει» συνεχώς τις επιχειρήσεις να εκσυγχρονιστούν ακολουθώντας τις γραμμές του δυτικού κόσμου.

Έχει παρατηρηθεί ότι η πλειοψηφία των φυσικών καταστημάτων και εταιρειών, έχουν στραφεί στο ηλεκτρονικό εμπόριο καθώς και στην παροχή υπηρεσιών μέσω διαδικτύου. Για την κατασκευή ενός ecommerce (το γνωστό σε όλους eshop) ή μιας ιστοσελίδας, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να βρεις τον σωστό developer. Πολλές εταιρείες, για να εξυπηρετήσουν το κοινό τους, στρέφονται και την ανάπτυξη εφαρμογών για κινητές συσκευές (mobile apps) ακόμη και στην ανάπτυξη λογισμικών πχ συστήματα ενδοεπιχειρησιακού σχεδιασμού (ERP) είτε για εσωτερική χρήση είτε για διάθεση. Ο developer λοιπόν είναι ένα βασικός κρίκος της αλυσίδας.

Επιπλέον, οι designers κατέχουν τη δικής τους ξεχωριστή θέση, σε όλα τα παραπάνω, η οποία είναι εξίσου σημαντική για να γίνει το αποτέλεσμα όμορφο και φιλικό στο χρήστη. Ο designer πρέπει να επιλέγεται μετά από σημαντική έρευνα αγοράς, καθώς είναι αυτός που θα σχεδιάσει την ιστοσελίδα ή την εφαρμογή (application) ή το λογότυπο της επιχείρησης. Το πιο σημαντικό όμως, είναι ότι αυτός θα αποδώσει την εικόνα της επιχείρησής μας όπως την έχουμε φανταστεί και θα δημιουργήσει το brand μας.

Οι μηχανικοί δικτύων και cloud είναι ένα ακόμα αναπόσπαστο κομμάτι μιας επιχείρησης και αποτελούν τη σανίδα σωτηρίας για την σωστή λειτουργία της. Οι περισσότεροι πελάτες αναζητούν freelancers ΙΤ για τη δημιουργία βάσεων δεδομένων, για τη δικτύωση των φυσικών τους χώρων, για την καταχώρηση δεδομένων, για την ασφάλεια των συστημάτων τους ή για να αναλύουν τα δεδομένα τους.

Οι μεταφραστές και οι συγγραφείς βάζουν το δικό τους λιθαράκι στις επιχειρήσεις και όσο και αν δεν φαίνεται η δουλειά τους με την πρώτη ματιά απλά ας σκεφτούμε πως είναι να διαβάζεις ένα άρθρο ή να επισκέπτεσαι μια σελίδα όπου ξεκάθαρα η μετάφραση έχει γίνει από το google translate, τα ορθογραφικά λάθη είναι παντού και το κείμενο δεν αποδίδει κανένα νόημα. Μπορεί κάποιος να απευθυνθεί σε έναν εξειδικευμένο μεταφραστή είτε για μια απλή μετάφραση πχ ενός εγγράφου, για νομική μετάφραση, για ιατρική μετάφραση, για λογοτεχνική μετάφραση, για υποτιτλισμό κτλ.. Αντίστοιχα και οι συγγραφείς μπορούν να δημιουργήσουν ένα σωστό και ωραίο περιεχόμενο για μια σελίδα ή για τα social media καθώς αυτοί γνωρίζουν τον τρόπο γραφής που θα προσελκύσει το κοινό.

Last but not least, μεγάλη ζήτηση έχει το ψηφιακό marketing! Η αλήθεια είναι ότι χωρίς έναν επαγγελματία μαρκετίστα, μια online επιχείρηση δύσκολα θα κρατηθεί στην αγορά για πολύ καιρό. Οι περισσότεροι πελάτες αναζητούν digital marketing freelancer για να αναλάβουν τα social media τους και τις διαφημίσεις, τα google ads, και κυρίως και για το Search Engine Optimization. Χωρίς καλό SEO, η «έξυπνη» μηχανή της google θα δυσκολευτεί πολύ να σε αναγνωρίσει και θα ξοδέψεις αρκετά χρήματα σε διαφημίσεις και πολύτιμο χρόνο έως ότου να καταφέρει το κοινό σου να σε βρει… Αν σε βρει!

Με απλά λόγια, πως μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα σας και ποιο είναι το κόστος;

Οι χρήστες μας, μπορεί να είναι επαγγελματίες που χρειάζονται μια υπηρεσία (π.χ. μια ιστοσελίδα για την επιχείρησή τους) ή εταιρείες οι οποίες ψάχνουν εξωτερικό συνεργάτη, άνθρωποι που θέλουν να υλοποιήσουν προσωπικό τους Project, έως και φοιτητές οι οποίοι ψάχνουν βοήθεια στην εργασία τους. Το βασικότερο, πιστεύουμε ότι υπάρχει ανάγκη, οι άνθρωποι που συνεργάζονται να έχουν άνεση έκφρασης. Να μπορούν, δηλαδή, να κατανοήσουν και να γίνουν κατανοητοί, κάτι που η μητρική μας γλώσσα μας χαρίζει απλόχερα.

Η Technus δημιουργήθηκε με βάση τα ελληνικά δεδομένα και είναι προσαρμοσμένη στην ελληνική πραγματικότητα.

Η εγγραφή όπως και η χρήση της πλατφόρμας για αναζήτηση και εύρεση επαγγελματία είναι δωρεάν! Ο χρήστης, σε μόλις λίγα κλικ μπορεί να συνομιλήσει και να λάβει προσφορές από επαγγελματίες πάνω στο αντικείμενο της εργασίας του.

Συγκεκριμένα, από την αρχική σελίδα και πατώντας «ξεκίνα εδώ», ο πελάτης θα συμπληρώσει μια φόρμα τεσσάρων βημάτων μέσα από την οποία θα μας δίνει τα απολύτως απαραίτητα στοιχεία του project που θέλει να υλοποιήσει. Η περίληψη της αγγελίας αποστέλλεται στους επαγγελματίες και έως πέντε επαγγελματίας μπορούν να επικοινωνήσουν με τον πελάτη, είτε μέσω του chat box της εφαρμογής, είτε μέσω του κινητού τηλεφώνου που έχει δηλώσει ο πελάτης. Στη συνέχεια, εφόσον συζητήσουν και καταλήξουν σε συμφωνία, ο πελάτης μπορεί να αναθέσει την εργασία στον επαγγελματία μέσω της εφαρμογής. Με αυτό τον τρόπο η εργασία κλειδώνει σε έναν επαγγελματία και ανοίγει η δυνατότητα αξιολόγησης του επαγγελματία από τον πελάτη.

Στο backstage, πως είναι να «τρέχεις» μια τέτοια πλατφόρμα και τι όγκος δουλειάς υπάρχει;

Η δημιουργία και η συντήρηση μια τέτοιας εφαρμογής δεν είναι εύκολη υπόθεση. Σε καθημερινή βάση πρέπει να είσαι on call για οποιοδήποτε πρόβλημα και ευτράπελο μπορεί να προκύψει (και προκύπτουν πολλά!).

Πέραν όμως των απρόσμενων περιστατικών, καθημερινά η εφαρμογή ελέγχεται ποιοτικά από την ομάδα μας, με σκοπό να μπορούμε να παρέχουμε σωστές και ποιοτικές υπηρεσίες στους χρήστες μας. Η παρακολούθηση των εξελίξεων και η πρόκληση του να είμαστε πάντα ενημερωμένοι, είναι ένα ακόμα μέρος της δουλειάς μας.

Στην παρούσα φάση, ο αριθμός των freelancer που εγγράφονται στην εφαρμογή μας αυξάνεται συνεχώς και με την σειρά μας είμαστε πάντα δίπλα τους για να τους βοηθήσουμε σε ότι χρειάζονται. Αντίστοιχα και οι χρήστες που αναζητούν επαγγελματίες δείχνουν όλο και περισσότερο ενδιαφέρον σε αυτό το νέο εγχείρημα. Για να εξυπηρετηθεί ο σκοπός της εφαρμογής, ελέγχουμε συνεχώς τις νέες εργασίες για να εξασφαλίσουμε ότι οι πελάτες μας θα μπορέσουν να βρουν τον επαγγελματία που ψάχνουν.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα από εδώ και στο εξής;

Σκοπός της Technus είναι να αναπτυχθεί αρκετά για να μπορεί να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες στους χρήστες της και στους freelancers που τη στηρίζουν. Στα μελλοντικά μας σχέδια είναι η ανάπτυξη των profile των επαγγελματιών, η δημιουργία mobile εφαρμογής και η βελτίωση της εμπειρίας του χρήστη (User Experience).

Το όνειρο μας είναι να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ένα δυνατό δίκτυο επαγγελματιών και επιχειρήσεων που θα προσφέρει αξιόπιστες υπηρεσίες στους ιδιώτες και στις επιχειρήσεις που επιθυμούν να υλοποιήσουν τα έργα τους. Μέσα από την Technus, για τους freelancers, επιθυμούμε να μπορούν να σταθούν στη δύσκολη εποχή που διανύουμε, αξιοποιώντας ο καθένας τις δυνατότητές του προσφέροντας ποιοτικές υπηρεσίες στους πελάτες του στη καλύτερη δυνατή τιμή, χτίζοντας παράλληλα το πελατολόγιό του.

Όπως αναφέρει και ο Ryunosuke Satoro «Individually, we are one drop. Together, we are an ocean».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five + 3 =