αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΜια Ελληνίδα φτιάχνει μερικά από τα πιο περίεργα ρούχα που μπορείς να δεις

Μια Ελληνίδα φτιάχνει μερικά από τα πιο περίεργα ρούχα που μπορείς να δεις

Πέρασε 10 χρόνια στο εξωτερικό, σπούδασε σχετικά με την μόδα, και τώρα έχει επιστρέψει στην Ελλάδα ετοιμάζοντας τα επόμενα πλάνα της. Η Μελισσάνθη Σπέη δημιουργεί τα δικά της ρούχα- τα οποία είναι αρκετά περίεργα όπως θα δεις στο επίσημο site της. Ενώ αυτή την στιγμή ετοιμάζει και έναν ιδιαίτερο χώρο, στο οποίο θα μπορούν να παίρνουν γνώσεις, να εργάζονται, αλλά και να… διαμένουν, όσοι θέλουν να ασχοληθούν με την δημιουργία και το σχέδιο.

Το It’s Possible συνάντησε την Μελισσάνθη Σπέη και μας μίλησε και όλα. Ακόμα και για την κρούση που είχε από την γνωστή ταινία «Hunger Games».

Στην ιδιότητα σας, αναφέρετε «Fashion Artist & Researcher». Πως ακριβώς ορίζεται ο Researcher στην μόδα; Είναι αλήθεια ότι αυτόν τον τίτλο συνήθως τον βλέπουμε, για παράδειγμα, σε καθηγητές ή επιστήμονες

Γενικότερα εμένα μου αρέσει να κάνω έρευνα στο αντικείμενο μου. Μάλιστα έγραφα και για ένα blog στο Παρίσι. Μου αρέσει να γράφω και να αναζητώ trends. Όταν λέω trends δεν εννοώ τόσο ως ανάγκη της αγοράς, αλλά ως ανάγκη του ανθρώπου. Σε εκείνο το blog μάλιστα είχα κάνει αρκετές συνεντεύξεις και είχα μιλήσει με καλλιτέχνες, φωτογράφους και άλλα άτομα του χώρου. Μέσα από την δημιουργία προσπαθώ να βλέπω τα πράγματα σε ένα μεγαλύτερο βάθος. Ενώ ασχολούμαι πολύ και με το Πολιτιστικό κομμάτι.

Πως ξεκίνησε η ενασχόληση σας με την μόδα;

Από τότε που ήμουν ακόμα στο Γυμνάσιο έλεγα ότι θέλω να ασχοληθώ με την μόδα. Οι γονείς μου είχαν κάποιους ενδοιασμούς, στην συνέχεια όμως όταν έφτασε η ώρα για σπουδές, έκανα αιτήσεις για να πάω στο εξωτερικό. Τελικά 1 χρόνο έκανα Foundation στην Ουαλία, μετά πήγα στην Σκωτία (μάλιστα σε ένα χωριό της Σκωτίας) όπου σπούδασα 3 χρόνια στο Heriot- Watt University. Στην συνέχεια πήγα στο Λονδίνο και έκανα το μεταπτυχιακό μου στο London College of Fashion. Όλα αυτά μέχρι το 2013. Συνολικά έκατσα 10 χρόνια στο εξωτερικό, γιατί μετά τις σπουδές δούλεψα για περίπου 4 χρόνια. Μάλιστα εργάστηκα και σε κάποιες startups στο Λονδίνο.

Η Μελισσάνθη Σπέη

Και πως φτάνουμε στην επιστροφή στην Ελλάδα;

Είχα έρθει τον Φεβρουάριο του 2017 στην Αθήνα. Και για να είμαι ειλικρινής μόλις είδα τον ήλιο εδώ,  κατάλαβα ότι θέλω να γυρίσω πίσω. Βέβαια εγώ πιεζόμουν αρκετά στην δουλειά που είχα, αφού δούλευα πολύ και δεν πληρωνόμουν όπως θα έπρεπε. Όλα αυτά με ώθησαν στο να πάρω την απόφαση και να επιστρέψω στην Ελλάδα. Γνώριζα ότι τα δεδομένα εδώ δεν θα ήταν εύκολα, αφού η Ελλάδα δεν ακούγεται στην διεθνή αγορά της μόδας. Από την άλλη όμως ίσως είναι μια ευκαιρία για να κάνεις κάτι δικό σου και να ακουστείς.

Επιστρέφετε λοιπόν στην Ελλάδα, και ποιο είναι το κεντρικό project που ξεκινάτε;

Ουσιαστικά φτιάχνω ρούχα κατά παραγγελία, με το όνομα μου. Πρόκειται βέβαια για ρούχα τα οποία φτιάχνονται κυρίως για shows, εκθέσεις, βίντεο κλιπ ή θέατρο. Δεν είναι ρούχα δηλαδή που προορίζονται για το εμπόριο.

Με είχαν προσεγγίσει ακόμα και για την γνωστή ταινία «Hunger Games».  Για να φτιάξω τα κοστούμια για έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Η συνεργασία τελικά δεν έκλεισε, αλλά και μόνο που βλέπουν την δουλειά σου από τόσο μεγάλες παραγωγές και σε προσεγγίζουν, είναι πολύ σημαντικό.

Επίσης είχα φτιάξει ένα ρούχο για την Κοντσίτα (που είχε πάει και στην Eurovision) και βγήκε μια πολύ ωραία φωτογράφηση.  Γενικότερα εμένα με ενδιαφέρει πολύ και το drag community.

Παράλληλα θέλω να φτιάξω και ένα Πολιτιστικό Χώρο, που θα εστιάζει στην δημιουργία και στο ύφασμα. Ουσιαστικά θα είναι ένας χώρος στον οποία θα μπορεί να έρθει να δουλέψει κάποιος, και από την μεριά μου εγώ θα μοιράζομαι τις γνώσεις μου. Θα έχει δηλαδή και το κομμάτι της Εκπαίδευσης μέσα. Μιας και πλέον τα δίδακτρα για να πάει κάποιος να σπουδάσει σε σχολές σαν αυτές που πήγα εγώ, είναι πολύ υψηλά.

Μάλιστα σε αυτόν τον Πολιτιστικό Χώρο θα φτιαχτεί και χώρος διαμονής, για να υπάρχουν και «Ένοικοι»- κυρίως από το εξωτερικό. Άνθρωποι δηλαδή που θα φιλοξενούνται εκεί και θα έχουν πρόσβαση στον χώρο και στα μηχανήματα 24 ώρες.

Πόσες ώρες δουλειάς απαιτεί ένα project σαν αυτό με τα ρούχα που έχετε;

Δεν το έχω υπολογίσει ποτέ. Δουλεύω για αυτό μόλις γυρνάω σπίτι- γιατί κάνω και πρωινή δουλειά. Μπορεί να τύχει να δουλέψω και βράδια ή Σαββατοκύριακα.

Ουσιαστικά τα τελευταία 7 χρόνια δουλεύω με αυτόν τον τρόπο. Το project μου όμως είναι κάτι που μου δίνει δύναμη, δεν λέω «ωχ έχω να κάνω και αυτό».

Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Θα ήθελα μέχρι του χρόνου να έχει «τρέξει» ο Πολιτιστικός Χώρος που έλεγα πριν. Το σημαντικό για εμένα είναι να βγει στην αγορά και να είναι κάτι ολοκληρωμένο. Να μην βγει κάτι πρόχειρο.

Παράλληλα ετοιμάζω και κάποια ρούχα για παραστάσεις και βήμα- βήμα προσπαθώ να αναπτύσσομαι όλο και περισσότερο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × one =