αρχικηVIRALΜην είσαι… υπερβολικά καλός με τους άλλους: Εδώ είναι 5 τρόποι για να βάλεις στοπ

Μην είσαι… υπερβολικά καλός με τους άλλους: Εδώ είναι 5 τρόποι για να βάλεις στοπ

Η γνήσια ευγένεια και η προθυμία να βοηθάς τους άλλους είναι ένα καλό πράγμα, αλλά το να είσαι μόνιμα… χαλί για να σε πατούν, δεν είναι καλό.

Αν πιάνεις τον εαυτό σου να λέει «ναι» σε κάθε αίτημα ή χάρη και σπάνια έχεις χρόνο για τον εαυτό σου, μπορεί να είσαι υπερβολικά καλός με τους άλλους.

Αυτό το μοτίβο συμπεριφοράς δεν είναι μόνο ψυχικά εξαντλητικό, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μια ανθυγιεινή αδιαφορία για τις δικές σας ανάγκες και επιθυμίες.

Αν και δεν είναι κλινική διάγνωση, αν έχεις μόνιμα μια τέτοια τάση, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά ψυχικά και συναισθηματικά βάρη.

Εδώ είναι 5 τρόποι για να βάλεις στοπ.

1 || Μάθε να λες «όχι»

Είναι ίσως η πιο ισχυρή λέξη που θα εμποδίσει τους άλλους να σε παρασύρουν στα δικά τους μονοπάτια. Οι άνθρωποι που είναι χειραγωγοί συχνά αναζητούν τρόπο να ξεπεράσουν το όχι. Θα προσεγγίσουν ξανά την κατάσταση από διαφορετικές οπτικές γωνίες για να προσπαθήσουν να βρουν ένα ναι. Εάν εντοπίσετε αυτό το είδος συμπεριφοράς, ο άλλος μάλλον δεν νοιάζεται για εσάς. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε πάντα να αποφύγετε ή να εμποδίσετε τη συζήτηση. Μερικές φορές είναι χρήσιμο να εξηγήσετε περισσότερα σε κάποιον που γνωρίζετε ότι δεν σας εκμεταλλεύεται. Τα άτομα που πραγματικά νοιάζονται για εσάς θα είναι ΟΚ με το «όχι» σας και την εξήγησή σας για αυτό. Δεν θα προσπαθήσουν να περάσουν τα όρια που έχετε θέσει.

2 || Βάλε τα όρια σου

Το να πεις «όχι» είναι η θέσπιση ορίου. Υπάρχουν όμως και άλλα όρια που θα πρέπει να θέσετε. Για παράδειγμα, ας πούμε ότι εργάζεστε σε μια απαιτητική δουλειά. Μπορεί να υπονοούν ότι πρέπει να βλέπετε τα επαγγελματικά emails μετά τη δουλειά ή να σας καλούν στο τηλέφωνο εκτός ωραρίου. Σε ορισμένα επαγγέλματα, υπάρχουν προσδοκίες ότι οι εργαζόμενοι πρέπει πάντα ή τακτικά να συμμετέχουν σε δραστηριότητες του στιλ: «Πάντα μαζευόμαστε για να πιούμε κοκτέιλ μετά τη δουλειά κάθε Παρασκευή!». Θα χρειαστεί να βρείτε έναν τρόπο να πείτε όχι και να θέσετε αυτά τα όρια εάν δεν θέλετε να κάνετε αυτά τα πράγματα. Το όριο δεν χρειάζεται πάντα να δηλώνεται από πριν. Μπορεί απλά να μην σηκώνετε το τηλέφωνό σας σε ώρες εκτός ωραρίου ή απλά να πηγαίνετε σπίτι αντί να πηγαίνετε στο μπαρ με τους συναδέλφους σας.

3 || Μην κάνεις κάτι απλά επειδή περιμένεις… ένα αντάλλαγμα

Πολλές φορές πέφτουμε στην παγίδα και θεωρούμε ότι αν κάνουμε… το καλό παιδί, αν δώσουμε κάτι σε κάποιον ή αν λέμε «ναι σε όλα», τότε και οι άλλοι θα είναι καλοί μαζί μας στην συνέχεια. Σε πολλές περιπτώσεις αυτό το σενάριο δεν επιβεβαιώνεται. Και καταλήγεις να είσαι εύκολος στόχος. Το «χαλί» που όλοι το πατούν. Οτιδήποτε επιλέγετε να κάνετε σε αυτή τη ζωή θα πρέπει να γίνει επειδή αισθάνεστε ότι είναι το σωστό πράγμα που πρέπει να κάνετε, χωρίς προσδοκίες για το τι μπορείτε να βγάλετε από αυτό. Διαφορετικά, θα καταδικάσετε τον εαυτό σας σε έναν κύκλο εκμεταλλεύσεων και αταίριαστων σχέσεων- και όχι μόνο με άτομα που είναι κακόβουλα. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν είναι στη σωστή θέση ή δεν είναι ‘εξοπλισμένοι’ για να παρέχουν αυτό που μπορεί να χρειαστείτε.

4 || Νιώσε άνετα με τις… συγκρούσεις

Πολλοί άνθρωποι καταλήγουν να είναι «χαλί» για τους άλλους, απλά για να αποφύγουν τις συγκρούσεις, τους τσακωμούς και την δυσφορία. Λάθος κίνηση. Δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό και περιμένετε από τα άλλα άτομα να έχουν κατά νου τις δικές σας ανάγκες ή συμφέροντά. Δεν λειτουργούν έτσι οι περισσότεροι άνθρωποι. Εάν είναι γνωστό ότι λυγίζετε υπό πίεση, τότε θα ασκήσουν πίεση μέχρι να υποχωρήσετε. Ξέρουν ότι είναι απλώς θέμα χρόνου.

5 || Σκεφτείτε την Πραγματικότητα

Οι άνθρωποι που γίνονται… χαλί για τους αλλους, συχνά χάνουν την αίσθηση του τι είναι ρεαλιστικό, τι είναι υπερβολικό και τι είναι παράλογο να περιμένουν οι άλλοι. Εάν θέλετε να κάνετε τους πάντες ευτυχισμένους, μάλλον έχετε χάσει τον δρόμο σας.

Σκεφτείτε τα πράγματα που κάνετε για να ευχαριστήσετε τους άλλους. Αξίζουν τον χρόνο σας; Με ποιους τρόπους ανταμείβεστε δίκαια για αυτό; Έτσι θέλετε να περάσετε τις μέρες σας; Τι άλλο θα ήσασταν πιο ευτυχισμένοι να κάνετε; Το άτομο που σας ευχαριστεί εκτιμά τον χρόνο σας; Σκεφτείτε όλα αυτά τα πράγματα. Μπορεί να συνειδητοποιήσετε ότι η προσπάθεια που καταβάλλετε για άλλους δεν αξίζει τον κόπο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × 1 =