αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΜην είσαι… πιο παραγωγικός από όσο χρειάζεται. Εδώ είναι οι 4 κινήσεις για να το πετύχεις

Μην είσαι… πιο παραγωγικός από όσο χρειάζεται. Εδώ είναι οι 4 κινήσεις για να το πετύχεις

Αναλαμβάνεις περισσότερη δουλειά επειδή είσαι ικανός να ανταποκριθείς και να ανταπεξέλθεις στον όγκο. Λες περισσότερα “ναι” από όσα πρέπει και βοηθάς πολύ τους συναδέλφους σου. Αυτά φυσικά αποτελούν πλεονεκτήματά σου, αλλά έχεις ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη με αποτέλεσμα οι γύρω σου να έχουν πολύ μεγάλες απαιτήσεις από εσένα επειδή είσαι υπερβολικά αποτελεσματικός και κάνεις πολλά περισσότερα από όσα πρέπει.

Αν λοιπόν είσαι πολύ ικανός, οργανωτικός, παραγωγικός, κάνεις περισσότερα από όσα πρέπει και οι συνάδελφοί σου το γνωρίζουν, τότε μάλλον έχεις μπλέξει. Γιατί είναι πολύ πιθανό αντί για παράσημο, να σου αναθέσουν ακόμα περισσότερη δουλειά!

Μάθε να βάζεις όρια και στην δουλειά σου. Αν το κάνεις εσύ, θα το κάνουν και οι άλλοι.

Σύμφωνα με έρευνες, έχουμε μεγαλύτερες απαιτήσεις από τα ικανά άτομα και αυτό κάνει τα άτομα αυτά να αισθάνονται πως η ικανότητά τους στην πραγματικότητα αποτελεί φορτίο.

Τι μπορείς να κάνεις;

1.Γνώριζε τις δυνατότητές σου 

Αρχικά θα πρέπει να συνειδητοποιήσεις το πρόβλημα και να μάθεις να κάνεις όσα μπορείς βάσει των δυνατοτήτων και του χρόνου σου. Μην υπερβάλλεις αναλαμβάνοντας περισσότερη δουλειά, γιατί εκτός του ότι δεν θα καταφέρεις να την φέρεις εις πέρας, θα οδηγηθείς με μαθηματική ακρίβεια σε εξουθένωση.

2. Βρες την σωστή ισορροπία 

Θα πρέπει να βρεις την χρυσή τομή, αυτήν που θα σου προσφέρει ισορροπία μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής. Δεν είναι κακό να έχεις ελεύθερο χρόνο και φυσικά δεν είναι καθόλου κακό να μην είναι η δουλειά σου, όλη σου η ζωή.

Μην υπερβάλλεις αναλαμβάνοντας περισσότερη δουλειά, γιατί αυτό θα σε οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε εξουθένωση.

3. Μάθε να λες “όχι”

Θα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου ότι ένας τεράστιος όγκος δουλειάς δεν οδηγεί σε παραγωγικότητα. Είναι πολύ σημαντικό να θυμάσαι ότι το να αρχίσεις να λες “όχι” δεν σημαίνει το τέλος του κόσμου, ούτε σε κάνει λιγότερο ικανό. Θα πρέπει να μάθεις να βάζεις όρια και στην δουλειά σου και να δημιουργείς την ζωή που θέλεις, εντός και εκτός γραφείου, με τους συναδέλφους σου, την οικογένεια και τους φίλους σου. Αν αρχίσεις εσύ να βάζεις όρια, θα το κάνουν και οι συνάδελφοί σου.

4. Χρησιμοποίησε την διπλωματία

Αν φοβάσαι να αντιμετωπίσεις το απαιτητικό αφεντικό σου, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μία διπλωματική απάντηση για να αποφύγεις την επιπλέον δουλειά. Ειδικά αν σου έχουν αναθέσει ήδη πολλά πράγματα, μπορείς πολύ ευγενικά να πεις “θα ήθελα πολύ να συμμετάσχω σε αυτό το project, αλλά κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι θα πρέπει να αναβάλλω για αύριο αυτά που έχω να κάνω σήμερα. Να τα αναβάλλω”; Έτσι δείχνεις προθυμία, δεν αποφεύγεις την επιπλέον δουλειά και μετατοπίζεις την ευθύνη της απόφασης στο αφεντικό σου.

Πηγή: Thrive Global Greece

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × 4 =