αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΜηνύσεις κατά της Google γιατί… απαγορεύει στους εργαζομένους να πουν οτιδήποτε για την εταιρία (ακόμα και μεταξύ τους)

Μηνύσεις κατά της Google γιατί… απαγορεύει στους εργαζομένους να πουν οτιδήποτε για την εταιρία (ακόμα και μεταξύ τους)

Ένας διευθυντής της Google μήνυσε την εταιρεία, κατηγορώντας την ότι παρανομεί απαγορεύοντας στους υπαλλήλους της να μοιράζονται τις ανησυχίες τους με συναδέλφους τους, μετόχους της εταιρείας ή τα ΜΜΕ, ενώ άλλος υπάλληλος κατηγορεί σε ξεχωριστή προσφυγή το τεχνολογικό κολοσσό ότι έχει «κατασκοπευτικό πρόγραμμα» για να προλαμβάνει διαρροές.

Στην ομαδική αγωγή που κατατέθηκε την Τρίτη σε πολιτειακό δικαστήριο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, ο διευθυντής, ο οποίος αναφέρεται στη δικογραφία με το γενικό όνομα «John Doe», δηλώνει ότι οι συμφωνίες μεταξύ των υπαλλήλων και της Google είναι παράνομα ευρείες και παραβιάζουν διάφορους πολιτειακούς εργασιακούς νόμους.

Ο ενάγων ισχυρίζεται ότι οι εμπιστευτικές συμφωνίες που είναι υποχρεωμένοι να υπογράψουν όλοι οι εργαζόμενοι στην εταιρεία στην ουσία απαγορεύουν στους εργαζόμενους να πουν οτιδήποτε για την Google, ακόμα και μεταξύ τους.

Ο ορισμός περί του τι υποπίπτει στην κατηγορία μη μεταβιβάσιμης και εμπιστευτικής πληροφορίας είναι, σύμφωνα με την εταιρεία όπως αναφέρει η αγωγή, «κάθε πληροφορία» χωρίς όριο, σε οποιαδήποτε μορφή που αφορά την Google ή τις εργασίες της Google που δεν είναι γενικά γνωστές.

Η αγωγή αναφέρει ότι οι εμπιστευτικές συμφωνίες παραβιάζουν πολιτειακούς νόμους που προστατεύουν το δικαίωμα των εργαζομένων να συζητήσουν τους μισθούς τους ή να δώσουν πληροφορίες σε κυβερνητικούς οργανισμούς.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Google, οι κατηγορίες είναι «αβάσιμες» και οι συμφωνίες επιστευτικότητας έχουν σχεδιαστεί για να προστατέψουν ευαίσθητες πληροφορίες, όχι να εμποδίσουν τους υπαλλήλους να συζητούν τις συνθήκες εργασίας των.

«Είμαστε ιδιαίτερα δεσμευμένοι σε ανοιχτή εσωτερική κουλτούρα, που σημαίνει ότι μοιραζόμαστε συχνά με τους υπαλλήλους μας λεπτομέρειες εγκαινίων νέων προϊόντων και εμπιστευτικές επιχειρηματικές ειδήσεις», είπε.

Όπως αναφέρει ο ΣΚΑΙ, η Google αντιμετωπίζει παρόμοιες κατηγορίες σε μια προσφυγή από μη κατονομαζόμενο υπάλληλο στο Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο πρόσφατα προσέβαλλε τις εμπιστευτικές συμφωνίες και άλλες συμβάσεις εργασίας που μπορεί να αποθαρρύνουν εργαζόμενους από το να συζητήσουν θέματα που τους απασχολούν, στις εταιρείες T-Mobile USA, DirectTV και άλλες.

Στην προσφυγή, ο ενάγων είπε ότι για να επιβάλλει τις πολιτικές της η Google αναγκάζει τους εργαζόμενούς της να κατασκοπεύουν ο ένας τον άλλον μέσω ενός προγράμματος που ονόμασε Stopleaks, μέσω του οποίου τους ζητά να καταγγέλλουν την μετάδοση εμπιστευτικών πληροφοριών.

Οι υπάλληλοι μπορούν να χάσουν τη δουλειά τους ή να διωχθούν δικαστικά εάν παραβιάσουν τις συμφωνίες ή παραλείψουν να αναφέρουν τις διαρροές στη διεύθυνση, σύμφωνα με την αγωγή. «Η Google συνεχίζει να επιμένει ότι οι Googlers [υπάλληλοί της] πρέπει να αποφεύγουν να μεταφέρουν σε άλλους ότι η Google παραβιάζει το νόμο ή θέτει τους καταναλωτές σε κίνδυνο», αναφέρεται στην προσφυγή.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × 3 =