αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΜηδενικές κρατήσεις για τους ξενοδόχους και… αποστάσεις από τις προβλέψεις της Κυβέρνησης

Μηδενικές κρατήσεις για τους ξενοδόχους και… αποστάσεις από τις προβλέψεις της Κυβέρνησης

Το «διαβατήριο» υγείας που θα πρέπει να έχουν οι τουρίστες, τα υγειονομικά πρωτόκολλα με τα οποία θα κληθούν να λειτουργούν τα ξενοδοχεία, οι τηλεδιασκέψεις κυβερνητικών παραγόντων με τουρ οπερέιτορ και η παράταση του lockdown στα ξενοδοχεία και τον Μάιο αποτελούν, επί του παρόντος, τα βασικά θέματα της ατζέντας κυβέρνησης και ξενοδόχων ενόψει της επαναλειτουργίας των ξενοδοχείων μετά τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19.

Κυβέρνηση και ξενοδόχοι, ωστόσο, εμφανίζονται να θέτουν διαφορετικές προτεραιότητες. Γεγονός που αποτυπώθηκε σε χθεσινές τοποθετήσεις του αρμόδιου υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, αλλά και όσα επισημαίνουν στο Euro2day.gr ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος και ξενοδοχειακές πηγές απ’ όλη τη χώρα.

Το γεγονός πως ο Χ. Θεοχάρης εμφανίστηκε επιφυλακτικός να δεσμευτεί για την επαναλειτουργία ή την παράταση του lockdown στα ξενοδοχεία τον Μάιο πυροδότησε μπαράζ αντιδράσεων από ξενοδόχους. Οι τελευταίοι επισημαίνουν με έμφαση πως δέκα μέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία της αναστολής λειτουργίας των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που επέβαλε η κυβέρνηση, δεν γνωρίζουν αν θα πρέπει να επαναλειτουργήσουν από την 1η Μαΐου.

Οι ίδιες πηγές ωστόσο δεν αποδίδουν τη δυστοκία στην ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού αλλά στο οικονομικό επιτελείο και το συντονιστικό κέντρο της κυβέρνησης. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά στο Euro2day.gr, οι κυβερνητικοί παράγοντες δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται πλήρως όλες τις παραμέτρους που συνδέονται με την επαναλειτουργία των μονάδων, η οποία δεν μπορεί να επιτευχθεί «με το πάτημα ενός κουμπιού» αλλά απαιτεί χρόνο, όπως εξηγούν.

Οι ξενοδόχοι παίρνουν αποστάσεις από την αισιοδοξία που εκφράζεται από μέλη της κυβέρνησης για το εύρος της φετινής τουριστικής περιόδου και τη ζήτηση που θα εκδηλωθεί από το εξωτερικό.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Τουρισμού Χ. Θεοχάρης έκανε λόγο για τουριστική περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου φέτος, η οποία, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να επεκταθεί μέχρι και τον Νοέμβριο.

Μιλώντας στο Euro2day.gr, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος επισημαίνει τα μέχρι στιγμής δεδομένα περιγράφοντας το θολό τοπίο που δεν επιτρέπει οποιαδήποτε εκτίμηση στην παρούσα φάση. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη πως θα έχουμε εισερχόμενο τουρισμό από τον Ιούνιο ή Ιούλιο. Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες πτήσεις. Ούτε καν λίγες, ούτε καν για ορισμένα αεροδρόμια της χώρας».

Ο Χ. Θεοχάρης επιβεβαίωσε τα λεγόμενα του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη για τις επαφές της κυβέρνησης με τουρ οπερέιτορ, με στόχο να «κλειδώσουν» συμφωνίες με τις οποίες οι ξένοι όμιλοι θα στείλουν, κατά προτεραιότητα, τουρίστες στην Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι.

Οι τηλεδιασκέψεις με τουρ οπερέιτορ που αποκάλυψε ο Α. Γεωργιάδης και επιβεβαίωσε ο Χ. Θεοχάρης ερμηνεύονται από γνωστούς ξενοδόχους ως αναμενόμενες στο πλαίσιο της επικοινωνιακής διαχείρισης που επιχειρεί η κυβέρνηση, ώστε να προετοιμάσει την κοινή γνώμη και τους επαγγελματίες για σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας.

«Στα e-mail μας, ωστόσο, δεν λαμβάνουμε τίποτα -μέχρι στιγμής- από τους τουρ οπερέιτορ που να επιβεβαιώνει ύπαρξη συμφωνιών στελεχών ισχυρών εγχώριων ξενοδοχειακών ομίλων και αλλαγή δεδομένων», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Καθοριστική για την όσο γίνεται ασφαλή επανεκκίνηση των ταξιδιών στην Ευρώπη θεωρείται η ύπαρξη πανευρωπαϊκού υγειονομικού «διαβατηρίου» για όσους θα ταξιδεύουν.

Το κλειδί, ωστόσο, για την επαναλειτουργία και την πιθανή ημερομηνία έναρξης της φετινής συρρικνωμένης τουριστικής περιόδου φαίνεται πως βρίσκεται στην «ιατρική συνταγή» που θα ορίζει τα «πώς» της επαναλειτουργίας.

«Αν δεν υπάρξει ενιαίο υγειονομικό πρωτόκολλο σε ευρωπαϊκό επίπεδο ή έστω μεταξύ των βασικών χωρών/αγορών, για τους όρους που θα διασφαλίζουν τη λειτουργία των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, θα είναι ακόμα πιο δύσκολο το εγχείρημα να επαναλειτουργήσουν τα ξενοδοχεία μόνο με ελληνικό υγειονομικό πρωτόκολλο», ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρ. Τάσιος.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

15 − eight =