αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΜε στόχο τις μεγάλες ταχύτητες ίντερνετ: Η Ελλάδα συμμετέχει στην κοινωνία των Gigabit

Με στόχο τις μεγάλες ταχύτητες ίντερνετ: Η Ελλάδα συμμετέχει στην κοινωνία των Gigabit

Μία από τις πιο σημαντικές επενδύσεις στη χώρα μας, και σίγουρα ιστορικά η μεγαλύτερη που θα γίνει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα στις τηλεπικοινωνίες, είναι αυτή που θα υλοποιηθεί τα επόμενα 3-4 χρόνια από τις τρεις επιχειρήσεις του κλάδου, ΟΤΕ, Vodafone και Wind. Η ελληνική κυβέρνηση κάνει λόγο για επενδύσεις ύψους 4 δισ. ευρώ εντός της ερχόμενης τετραετίας. Oμως, ακόμη και αν ο στόχος αυτός αποδειχθεί μαξιμαλιστικός, σίγουρα οι επερχόμενες επενδύσεις στις τηλεπικοινωνίες θα ανέλθουν σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Ηδη έως ένα βαθμό οι επενδύσεις αυτές αποτελούν πραγματικότητα, κυρίως προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης των ενσύρματων δικτύων νέας γενιάς. Αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται η εγκατάσταση οπτικών ινών που φθάνουν μέχρι τη γειτονιά (υπαίθριες καμπίνες), «σπέρνοντας» εκατοντάδες χιλιόμετρα οπτικών ινών. Το μεγάλο έργο, όμως, αφορά την επέκτασή τους, από την υπαίθρια καμπίνα μέχρι την εστία του χρήστη. Η διαδικασία αυτή θα σημάνει την τοποθέτηση οπτικών ινών χιλιάδων χιλιομέτρων.

Στο παρελθόν, το ίδιο έργο συντελέστηκε με χάλκινα σύρματα και χρειάστηκε δεκαετίες για να ολοκληρωθεί. Τώρα, όμως, η χώρα πρέπει να το υλοποιήσει σε περιορισμένο χρονικό ορίζοντα, καθώς ήδη έχει καθυστερήσει, ενώ οι πιέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επίτευξη των στόχων της πρωτοβουλίας «Ψηφιακή Ατζέντα» είναι μεγάλες. Με βάση την πρωτοβουλία αυτή, από το 2020 πρέπει όλες οι ευρυζωνικές συνδέσεις να προσφέρουν ταχύτητες πρόσβασης τουλάχιστον 30 Mbps, εκ των οποίων το 50% να είναι άνω των 100 Mbps. Kαι μέχρι το 2025 το σύνολο των συνδέσεων πρεπει να είναι βασισμένο αποκλειστικά σε οπτικές ίνες και να προσφέρει ταχύτητες τουλάχιστον 100 Mbps, μεγάλο μέρος των οποίων να είναι επεκτάσιμες εύκολα σε 1 Gbps. Ετσι η Ευρώπη θα συμμετάσχει στην αποκαλούμενη κοινωνία των Gigabit (Gigabit Society).

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Τηλεπικοινωνιών Βασίλη Μαγκλάρα, ο σχεδιασμός που έχει γίνει προβλέπει μέχρι το 2023 το 70% του πληθυσμού της χώρας να έχει άμεση πρόσβαση σε δίκτυα οπτικών ινών και το 95% να έχει πρόσβαση σε συνδέσεις ταχυτήτων 100 Μbps. Για να συμβεί αυτό, οι οπτικές ίνες πρέπει να τοποθετηθούν τόσο στο βάθος των δρόμων όσο και στο ύψος των κτιρίων, που είναι και το ακόμη πιο δύσκολο προς υλοποίηση έργο. Ετσι θα συμμετάσχει και η χώρα στην κοινωνία των Gigabit, ικανοποιώντας την ακόρεστη ανάγκη των ανθρώπων για δεδομένα, είτε αυτά είναι κείμενα είτε εικόνες, ή ακόμη και βίντεο.

Δίκτυα 5ης γενιάς

Ταυτόχρονα, η χώρα και ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών θα πρέπει να ανταποκριθούν σε έναν ακόμη άθλο: στη δημιουργία δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς ή 5G. Τα δίκτυα αυτά θα αποτελέσουν τα «μάτια και τα αυτιά» μιας κοινωνίας όπου οι οπτικές ίνες θα είναι οι «αρτηρίες και τα νεύρα» της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με βάση τους στόχους της «Ψηφιακής Ατζέντας», έχει στόχο μέχρι το 2020 να υπάρχει μία τουλάχιστον πόλη με κάλυψη 5G. Μέχρι το 2025 στόχος είναι να έχουν καλυφθεί όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα κάθε κράτους-μέλους, όπως επίσης και οι οδικοί άξονες με υπηρεσίες 5G.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

13 − seven =