αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΜε στιλ… Μαδρίτης: Ετοιμάζονται περιορισμοί του Airbnb στην Αθήνα

Με στιλ… Μαδρίτης: Ετοιμάζονται περιορισμοί του Airbnb στην Αθήνα

Την επιβολή περιορισμών στην βραχυχρόνια μίσθωση ακίνητων μέσω πλατφόρμων τύπου Airbnb τουλάχιστον για την Αθήνα εξετάζει η κυβέρνηση, ακολουθώντας την οδό που χαράζουν και άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις με πιο πρόσφατη την Μαδρίτη.

Όπως αναφέρει το Insider.gr, ουσιαστικά αυτό που εξετάζουν τα υπουργεία Οικονομίας, Τουρισμού και Εργασίας είναι να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα που τους δίνει ο νόμος για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις (ν.4446/2016) να θέσουν περιορισμό στον αριθμό ακινήτων που μπορεί να μισθώνει κάθε ΑΦΜ καθώς και στον αριθμό των ημερών που μπορεί να μισθωθεί το κάθε ακίνητο μέσα σε ένα χρόνο.

Ειδικότερα, όπως ορίζει ο νόμος με Κοινή Υπουργική Απόφαση μπορεί για «λόγους που σχετίζονται με την προστασία της κατοικίας» να καθοριστούν περιοχές της χώρας όπου δεν θα επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση άνω των δύο ακινήτων ανά ΑΦΜ δικαιούχου εισοδήματος, ενώ δεν θα επιτρέπεται η μίσθωση για κάθε ακινήτου πέρα από τις 90 ημέρες συνολικά.

Πώς οι αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές πόλεις το φαινόμενο Airbnb

Κάπως έτσι η Αθήνα αναμένεται να προστεθεί στην μακρά λίστα των ευρωπαϊκών πόλεων που λαμβάνουν μέτρα κατά της εκτεταμένης χρήσης του Airbnb. Τελευταία πόλη που πήρε μέτρα, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ήταν η Μαδρίτη.

Το δημοτικό συμβούλιο της ισπανικής πρωτεύουσας ενέκρινε την προηγούμενη εβδομάδα ένα ειδικό σχέδιο ρύθμισης των τουριστικών μισθώσεων, το οποίο σύμφωνα με την El Pais αναμένεται να κλείσει άμεσα πάνω από 10.000 διαμερίσματα στο κέντρο της πόλης. Η νέα τοπική νομοθεσία μεταξύ άλλων καθορίζει ότι τα διαμερίσματα που χρησιμοποιούνται για μίσθωση σε τουρίστες για πάνω από 90 ημέρες τον χρόνο θα πρέπει να έχουν διαφορετική είσοδο απ’ αυτή που χρησιμοποιούν οι μόνιμοι κάτοικοι.

Όπως είναι λογικό οι παραπάνω ρυθμίσεις προκάλεσαν αντιδράσεις, καθώς σύμφωνα με τα ισπανικά ΜΜΕ πάνω από το 95% των διαμερισμάτων που αξιοποιούνται τουριστικά στη Μαδρίτη δεν μπορούν να καλύψουν τις προϋποθέσεις. Η ίδια η Airbnb σε ανακοίνωσή της χαρακτήρισε τις ρυθμίσεις «άδικες» και με «δυσανάλογους περιορισμούς».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × 4 =