αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΜε ποιους έχει «συνδεθεί» online η εφορία

Με ποιους έχει «συνδεθεί» online η εφορία

Ανεβάζει στροφές στο πεδίο της διασύνδεσης η δημόσια και η φορολογική διοίκηση. Οι πολίτες που εισήλθαν στην εφαρμογή του υπουργείου Εσωτερικών για τη διόρθωση των τετραγωνικών που είναι δηλωμένα στους δήμους βίωσαν μια θετική έκπληξη. Η διαδικασία είναι απλή και σύντομη χωρίς την ανάγκη υποβολής δικαιολογητικών και επισκέψεων στις εφορίες. Ο λόγος; Έγινε διασύνδεση του αρχείου του ΔΕΔΔΗΕ, βάσει του οποίου βεβαιώνονται τα δημοτικά τέλη μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, με το αρχείο ακίνητης περιουσίας (Ε9) του υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Και έπεται συνέχεια καθώς μέσα στους επόμενους μήνες αναμένονται νέες παρεμβάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση:

-Πλήρης διασύνδεση του ληξιαρχείου και των υπόλοιπων βάσεων δεδομένων με τις υπηρεσίες Μητρώου της φορολογικής διοίκησης. Κάθε αλλαγή διεύθυνσης και οικογενειακής κατάστασης θα ενημερώνει και το Μητρώο των φορολογούμενων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη από τη διασύνδεση έχει αποφευχθεί μεγάλη ταλαιπωρία και απώλεια εργατοωρών. Μέχρι σήμερα, έχουν γίνει 7.100 αυτόματες ενημερώσεις στο Φορολογικό Μητρώο για ληξιαρχικά γεγονότα, που εγγράφηκαν στα Ληξιαρχεία από τις αρχές Δεκεμβρίου 2019, εξοικονομώντας χρόνο για τους φορολογούμενους και διοικητικό κόστος για την ΑΑΔΕ. Πρόκειται για τα ληξιαρχικά γεγονότα γάμου, διαζυγίου, της σύναψης και της λύσης συμφώνου συμβίωσης, για τα οποία οι πολίτες δεν χρειάζεται πλέον να επισκεφθούν τη ΔΟΥ τους για την υποβολή δήλωσης μεταβολής στο Φορολογικό Μητρώο, καθώς αυτό ενημερώνεται αυτόματα, μέσω διασύνδεσης με το Μητρώο Πολιτών του Υπουργείου Εσωτερικών.

-Πλήρης ηλεκτρονικοποίηση των τμημάτων φορολογίας Κεφαλαίου των εφοριών προκειμένου να διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά οι μεταβιβάσεις ακινήτων. Η διαδικασία σήμερα γίνεται χειρόγραφα με τον ίδιο τρόπου που γινόταν και τη δεκαετία του ’50. Με την ηλεκτρονικοποίηση θα γίνει και διασύνδεση με την εφαρμογή περιουσιολογίου της ΑΑΔΕ, προκειμένου οι μεταβολές να περνούν αυτόματα στο Ε9 πωλητή και αγοραστή ακινήτου.

-Διασύνδεση της βάσης δεδομένων ακίνητης περιουσίας των φορολογούμενων (Ε9) με το αρχείο του κτηματολογίου. Η διασύνδεση θα πραγματοποιηθεί προκειμένου να αντιμετωπισθεί η φοροδιαφυγή που προκύπτει από την απόκρυψη ακίνητης περιουσίας, δηλαδή την πληρωμή λιγότερου ΕΝΦΙΑ.

-Διασύνδεση της εφορίας με σε σειρά επιχειρήσεων με στόχο την άντληση στοιχείων αναφορικά με τις δαπάνες φορολογούμενων, κυρίως ελευθέρων επαγγελματιών. Πρόκειται για τράπεζες, εταιρείες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, γυμναστήρια, εταιρείες ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, φυσικού αερίου κ.λπ. Από τις δαπάνες που πραγματοποιεί κάθε φορολογούμενος δημιουργείται το εισοδηματικό του προφίλ και προκύπτουν στόχοι ελέγχων με βάση τις έμμεσες τεχνικές προσδιορισμού του εισοδήματος. Ουσιαστικά οι δαπάνες αλλά και η καθαρή εισροή ποσών στους τραπεζικούς λογαριασμούς του ελεγχόμενου συγκρίνεται με το εισόδημα που δηλώνει.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × 2 =