αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΜε ανεργία 42% στους νέους, ακόμα το σκέφτεσαι για το αν πρέπει να ξεκινήσεις κάτι δικό σου; | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Με ανεργία 42% στους νέους, ακόμα το σκέφτεσαι για το αν πρέπει να ξεκινήσεις κάτι δικό σου; | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Οι αριθμοί (συνήθως) λένε την αλήθεια. Τον Ιανουάριο του 2018 η ανεργία στους νέους ηλικίας 15-24 έφτασε στο υψηλότατο 42,6%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ. Κάθε φορά που βλέπω τέτοιους αριθμούς, πάντα μου έρχεται στο μυαλό ένα ερώτημα: Μάλιστα, και τι πρέπει πραγματικά να κάνει ένας νέος που βγαίνει σήμερα από ένα πανεπιστήμιο ή μια οποιαδήποτε σχολή; Αφού –όπως μαρτυρούν και οι αριθμοί- οι θέσεις εργασίας έχουν περιοριστεί στην Ελλάδα.

Αν ήμασταν κάπου στο 2005, προφανώς οι περισσότεροι νέοι θα έψαχναν για να ασχοληθούν με το αντικείμενο των σπουδών τους. Λογικό. Τώρα τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα. Προσωπικά αποφοίτησα από ιδιωτική σχολή δημοσιογραφίας το 2010. Από τα περίπου 150 άτομα που ήμασταν συνολικά σε εκείνη την φουρνιά, σήμερα μόλις 4-5 άτομα ασχολούνται με την δημοσιογραφία. Οι λόγοι φυσικά είναι αρκετοί, όμως το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο: Πολλοί σπούδασαν κάτι, για να ασχοληθούν τελικά με κάτι άλλο. Εξ ανάγκης τις περισσότερες φορές.

Κάπου εδώ, υπάρχει η δεύτερη επιλογή: Να σπουδάσεις π.χ Νομική, και μόλις τελειώσεις το πανεπιστήμιο, να ψάξεις για μια οποιαδήποτε δουλειά. Βλέπουμε άλλωστε πολλούς πτυχιούχους να δουλεύουν ως σερβιτόροι, πωλητές, ντελιβεράδες ή σεκιούριτι. Σε αυτό το σενάριο φυσικά υπάρχει ακόμα ένα πρόβλημα, εκτός από το ότι θα καταπιαστείς με κάτι «χωρίς προοπτικές». Είναι τα χρήματα που θα σου δώσουν. Το πιο πιθανό είναι ένας νέος να προσληφθεί με τον βασικό μισθό- δηλαδή 580 ευρώ μεικτά για full time. Άρα, περίπου 480 ευρώ καθαρά τον μήνα. Σκέψου το: Και μηδαμινές προοπτικές σε βάθος χρόνου, και σχεδόν άδειο πορτοφόλι.

Τρίτη επιλογή, να είσαι μέσα στο 42% των ανέργων. Σίγουρα η χειρότερη επιλογή όλων. Και φυσικά, αν μείνεις για μεγάλο χρονικό διάστημα «ανενεργός», μετά είναι πιο δύσκολο να μπεις ξανά στην αγορά εργασίας. Αφού στο βιογραφικό σου θα υπάρχει ένα μεγάλο κενό.

Βλέποντας όλη αυτή την κατάσταση, δεν γίνεται να μην πάω στην τέταρτη επιλογή που έχει κάποιος νέος σήμερα. Είναι να φτιάξει ένα δικό του project. Προσοχή: Το ότι θα πας σε αυτό τον δρόμο, δεν σημαίνει ότι θα γίνεις… Bill Gates μέσα σε μια νύχτα. Ούτε σε δύο, ούτε σε τρεις νύχτες. Μπορεί να μην φτάσεις καν στην επιτυχία. Άλλωστε, περίπου 8 στις 10 καινοτόμες επιχειρήσεις τερματίζουν την λειτουργία τους πολύ σύντομα.

Είναι όμως η κατάλληλη στιγμή για να κάνεις το βήμα. Αν όχι τώρα, με όλα αυτά τα δεδομένα τριγύρω, τότε πότε; Οι έλλειψη πολλών επιλογών, σε συνδυασμό με το νεαρό της ηλικίας, πρέπει να σε στρέψουν σε αυτό τον δρόμο.

Ναι, και η μικρή ηλικία παίζει ρόλο. Θετικό. Είναι αυτή η περίοδο της ζωής μας, στην οποία «δεν υπάρχει» ρίσκο. Αν είσαι σήμερα 25 χρονών στην Ελλάδα, πιθανόν μένεις με τους γονείς σου, δεν έχεις παιδιά να περιμένουν να τα ταΐσεις, και δεν έχεις λογαριασμούς να σε βαρύνουν κάθε μήνα. Μπορείς να πειραματιστείς –ακόμα και να αποτύχεις- πολύ πιο εύκολα, σε σχέση με όταν θα είσαι π.χ. 40 χρονών.

Πάντα, θυμάμαι ένα βίντεο, από παλαιότερη συνέντευξη του Steve Jobs. Τότε, τον είχαν ρωτήσει πως πήρε το ρίσκο και δημιούργησε την Apple σε νεαρή ηλικία. «Ήμασταν περίπου 20 χρονών, δεν είχαμε τίποτα να χάσουμε. Δεν είχαμε οικογένειες, παιδιά, σπίτια. Δεν είχαμε τίποτα να χάσουμε», είχε απαντήσει ο Jobs. Για να συμπληρώσει: «Ακόμα και αν καταστρεφόμασταν, η εμπειρία που θα είχαμε λάβει θα ήταν 10 φορές πιο σημαντική. Άρα τι είχαμε να χάσουμε; Δεν υπήρχε ρίσκο».

Εσύ, στην Ελλάδα, ακόμα το σκέφτεσαι;

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × 3 =