αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΜετά το τέλος της τουριστικής περιόδου ήρθε… ρεκόρ απολύσεων

Μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου ήρθε… ρεκόρ απολύσεων

Σε εποχικά επαγγέλματα, χαμηλής εξειδίκευσης έχουν στραφεί πολλοί νέοι -και όχι μόνο- στην Ελλάδα. Ενδεικτική είναι η κατάσταση που καταγράφτηκε τον Οκτώβριο 2019, σε ότι αφορά τις θέσεις εργασίας.

Τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας, που δημοσιοποιήθηκαν χθες, είναι ενδεικτικά και χαρακτηριστικά της κατάστασης που επικρατεί: κατά την έναρξη της τουριστικής περιόδου παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση προσλήψεων, που μετατρέπεται σε αρνητικό ρεκόρ απολύσεων από το φθινόπωρο και μετά. Ετσι και τον φετινό Οκτώβριο, το σύστημα κατέγραψε αρνητικό ρεκόρ, καθώς χάθηκαν 125.668 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Πρόκειται για τη χειρότερη απόδοση από το 2001, που ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων, και μετά. Ο αμέσως προηγούμενος χειρότερος Οκτώβριος ήταν ο περυσινός.

Βέβαια, πρόκειται για μήνα κατά τον οποίο παραδοσιακά η λήξη της θερινής τουριστικής περιόδου επιδρά αρνητικά στους δείκτες απασχόλησης.

Το επίσης ανησυχητικό στοιχείο: Το 62,76% των νέων προσλήψεων κατά τον προηγούμενο μήνα αφορούσε ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Συνολικά, πάντως, στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2019 έχουν δημιουργηθεί 161.869 νέες θέσεις εργασίας, που είναι κατά 6.413 λιγότερες από τις 168.282 που είχαν προκύψει το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 + 7 =