αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΜετά από 12 χρόνια «περιπετειών» τώρα κρίνεται η τύχη της «πράσινης» επένδυσης της Enel Εύβοια

Μετά από 12 χρόνια «περιπετειών» τώρα κρίνεται η τύχη της «πράσινης» επένδυσης της Enel Εύβοια

Πέρασε από 40 γραφειοκρατικά κύματα τα τελευταία 12 χρόνια και συνεχίζει να συναντά κι άλλα εμπόδια το μεγαλύτερο έργο στην εγχώρια αγορά της αιολικής ενέργειας και μία από τις κυριότερες άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα.

Ο λόγος για το σύμπλεγμα οκτώ αιολικών πάρκων στον Καφηρέα (Κάβο Ντόρο) της Νότιας Εύβοιας συνολικής αδειοδοτημένης ισχύος 167 MW που ξεκίνησε λίγο πριν τον Ιούλιο να κατασκευάζει η θυγατρική του ιταλικού ενεργειακού κολοσσού Enel, η Enel Green Power Hellas.

Μία επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ, η τύχη της οποίας κρίνεται σε δύο ημερομηνίες. Σήμερα εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση λήψης ασφαλιστικών μέτρων που υπέβαλλαν προσφεύγοντας ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας (ΣΠΕΝΚ) και τρεις κάτοικοι της περιοχής Καρυστίας, έχοντας πετύχει στο μεταξύ προσωρινά μέτρα παύσης των εργασιών, ενώ στις 4 Οκτωβρίου εκδικάζεται πάλι στο ΣτΕ η προσφυγή των ιδίων κατά της άδειας εγκατάστασης και της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του συγκεκριμένου έργου.

Η ιστορία της επένδυσης ξεκινά από το 2005 όταν η Enel άρχισε να ζητά όλες τις απαραίτητες άδειες και εγκρίσεις προκειμένου να κατασκευάσει το σύμπλεγμα των οκτώ αιολικών πάρκων, τα οποία όταν λειτουργήσουν θα παράγουν ρεύμα 483 GWh ετησίως. Ποσότητα ικανή για την κάλυψη ηλεκτροδοτικών αναγκών 129.000 οικογενειών και περιορισμού εκπομπής 433.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.

Οι 40 δημόσιες υπηρεσίες

Η επένδυση πέρασε από 40 υπηρεσίες και στάδια προκειμένου να αδειοδοτηθεί και μάλιστα χαίρει και της στήριξης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Οι διαδικασίες ασυνήθιστα χρονοβόρες και αποδίδονται κατά κύριο λόγο στη γραφειοκρατία αλλά και στις αυστηρές απαιτήσεις που θέτει η νομοθεσία για ένα έργο τέτοιου μεγέθους και κυρίως που αναπτύσσεται και σε περιοχή Natura. Πληροί, όμως, όλες τις αδειοδοτικές απαιτήσεις, όπως η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, οι άδειες παραγωγής και εγκατάστασης.

Η προσφυγή του ΣΠΠΕΝΚ

Ο Σύλλογος και οι τρεις κάτοικοι που διεκδικούν τη μη υλοποίηση του έργου, επικαλούμενοι περιβαλλοντικούς λόγους, ακόμη και τις αρνητικές επιπτώσεις σε σπάνια πτηνά όπως ο σταυραετός και ο μπούφος.

Η περιοχή όπου επρόκειτο να κατασκευαστούν τα αιολικά πάρκα βρίσκεται σε μία απόσταση 3 με 3,5 ωρών από την Κάρυστο, είναι δύσκολα προσβάσιμη, διαθέτει κακό οδικό δίκτυο και συναντά κανείς στη διαδρομή μικρά χωριά των 5 έως 10 κατοίκων. Δεν είναι τουριστικά αξιοποιήσιμη ενώ και το εισόδημα είναι χαμηλό. Πέριξ αυτού του μεγάλου έργου βρίσκονται και άλλα αιολικά πάρκα μεγάλων επίσης εταιριών.

Τα οφέλη της επένδυσης

Η γη όπου θα αναπτυχθεί το έργο, ήδη από το 2013 είναι μισθωμένη από την Enel Green Power Hellas και οι δεκάδες ιδιοκτήτες της πληρώνονται κανονικά τα μισθώματά τους με βάση τους τίτλους που έχουν προσκομίσει και τα 20ετή συμβόλαια που έχουν υπογράψει με την πολυεθνική.

Ωφελημένοι από την επένδυση δεν βγαίνουν μόνο οι εκατοντάδες εργαζόμενοι της τοπικής κοινωνίας που θα απασχοληθούν στην κατασκευή καθώς και άλλες επιχειρήσεις και επαγγελματίες της περιοχής π.χ. εστιατόρια, ενοικιαζόμενα δωμάτια για τις ανάγκες σίτισης και διαμονής των απασχολούμενων αλλά και πέντε δήμοι συνολικά.

Πιο συγκεκριμένα, το έργο του Καφηρέα θα συνοδεύεται και με υποβρύχια ηλεκτρική διασύνδεση 150 kV που θα μεταφέρει την ηλεκτρική ενέργεια στο εθνικό σύστημα μεταφοράς, στον Υποσταθμό της Παλλήνης. Έτσι, βάσει της νομοθεσίας οι δήμοι που εντός των ορίων τους λειτουργούν αιολικά πάρκα ή μικρά υδροηλεκτρικά έργα λαμβάνουν σημαντικά έσοδα ετησίως. Οι δήμοι που εμπλέκονται στο έργο είναι της Καρύστου, Ραφήνας – Πικερμίου, Σπάτων – Αρτέμιδος, Παιανίας και Παλλήνης.

Τα έσοδα ανέρχονται σε συνολικά 3% ήτοι 1,2 με 1,5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Αυτά θα πηγαίνουν 1% στους λογαριασμούς ρεύματος των τοπικών κατοίκων (πίστωση), το 1,7% στον δήμο Καρύστου (το 80% του προαναφερθέντος ποσοστού) και το 20% στους υπόλοιπους δήμους. Επίσης 0,3% κατευθύνεται στο Πράσινο Ταμείο.

Η Enel Green Power στη σημερινή εκδίκαση της υπόθεσης φέρεται να έχει τις θετικές γνωμοδοτήσεις του υπουργείου ΠΕΝ και της ΕΛΕΤΑΕΝ (Επιστημονική Εταιρίας Αιολικής Ενέργειας). Φυσικά, σέβεται απολύτως την απόφαση του ΣτΕ όποια κι αν είναι αυτή. Η εταιρία επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία πως είναι συμμορφωμένη με τη νομοθεσία κι έχει καταθέσει όλα τα απαιτούμενα από τη νομοθεσία έγγραφα.

Να σημειωθεί ότι η ιταλική εταιρία λειτουργεί ήδη δύο πάρκα ισχύος 7,5 και 9 MW στο δήμο Καρύστου και συνολικά στη χώρα λειτουργεί έργα ΑΠΕ συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 308 MW.

Πηγή: Euro2day.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

16 − seven =