18/01/25

Μερικοί από τους πιο έξυπνους ανθρώπους δεν έχουν αυτοπεποίθηση. Και κάνουν συχνά αυτά τα 5 λάθη

Έχουμε γράψει αρκετά άρθρα εδώ στο It’s Possible για την αυτοπεποίθηση και για την σημασία της. Εάν αισθάνεστε άνετα με τον εαυτό σας, οι άλλοι θα το προσέξουν όταν μπείτε σε ένα δωμάτιο. Η αυτοπεποίθηση σας κάνει πιο ελκυστικούς γιατί αναδύει μια ατμόσφαιρα ασφάλειας και σταθερότητας. Τα άτομα με υψηλή αυτοεκτίμηση τείνουν να έχουν καλύτερες σχέσεις επειδή έχουν μάθει να αγαπούν τον εαυτό τους. Αυτό διευκολύνει τη σύνδεση με άλλους ανθρώπους.

Πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι οι υπερ-έξυπνοι άνθρωποι έχουν αυτοπεποίθηση λόγω της φυσικής τους λάμψης. Στην πραγματικότητα, μερικοί από τους πιο έξυπνους ανθρώπους που θα συναντήσετε έχουν προβλήματα αυτοεκτίμησης.

Προσέξτε τις 5 υποσυνείδητες συμπεριφορές που ακολουθούν, καθώς θα σας δώσουν κάποιες πληροφορίες σχετικά με τα επίπεδα αυτοπεποίθησης τους.

Ζητούν συγγνώμη όταν δεν χρειάζεται να το κάνουν

Οι περισσότεροι εξαιρετικά ευφυείς άνθρωποι στο παρελθόν μπορεί να έχουν προσβάλει τους άλλους ακούσια — μερικές φορές απλώς μοιράζοντας μια μικρή πληροφορία, κάνοντας έτσι τους άλλους να αισθάνονται ανόητοι. Ως εκ τούτου, ζητούν συχνά άσκοπα συγγνώμη για να φαίνονται λιγότερο απειλητικοί και για να υποβαθμίσουν κάθε πιθανή προσβολή.

Υποβαθμίζουν τα επιτεύγματα τους

Εφόσον τόσοι πολύ έξυπνοι άνθρωποι κοροϊδεύονται, χλευάζονται και τους ανταγωνίζονται, οι περισσότεροι έχουν μάθει να υποβαθμίζουν τα ακαδημαϊκά ή πνευματικά τους επιτεύγματα για να αποφύγουν την κριτική.

Δεν είναι σίγουροι για αυτά που λένε

Αντί να είναι διεκδικητικοί κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, θα πουν φράσεις όπως “Έχει νόημα;” ή ξεκινούν με «Δεν ξέρω, αλλά…». Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και αφήνουν κάποιο περιθώριο σε περίπτωση που οι συνεισφορές τους επικριθούν ή αποδειχθούν λανθασμένες.

Δυσκολία αποδοχής φιλοφρονήσεων

Πολλοί έξυπνοι άνθρωποι αισθάνονται άβολα να δέχονται κομπλιμέντα για τη ευφυΐα τους ή τα επιτεύγματα τους. Ένα τέλειο παράδειγμα αυτού θα ήταν κάποιος που του κάνουν κομπλιμέντα για τη δημοσίευση ενός άρθρου, αλλά απορρίπτει το κομπλιμέντο λέγοντας ότι δεν ήταν κάτι σπουδαίο και πιθανότατα ήταν γεμάτο λάθη.

Overthinking

Η φυσική τους κλίση προς την τελειομανία τους κάνει να σκέφτονται υπερβολικά τα πάντα. Ως εκ τούτου, μπορεί να έχουν τόση εμμονή με το τι να πουν σε κάποιον… που τελικά να μην πουν απολύτως τίποτα. Ή, αν μιλήσουν, θα αναλύσουν τα λόγια τους (και την απάντηση του άλλου) για δεκαετίες… μετά την πραγματοποίηση της αλληλεπίδρασης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εφαρμόστε τον «κανόνα 10-10-10» για να παίρνετε καλύτερες αποφάσεις, λέει η πρώην επικεφαλής του Harvard Business Review

Γιάννης Μπελεγρίνης
Γιάννης Μπελεγρίνης
Ο Γιάννης Μπελεγρίνης είναι δημοσιογράφος και ιδρυτής του itspossible.gr. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του διαδρομή, κάνοντας την πρακτική του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. Σε ηλικία μόλις 19 ετών, εντάχθηκε στο δυναμικό της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» στο τμήμα του οικονομικού ρεπορτάζ. Στη συνέχεια εργάστηκε σε αρκετά ελληνικά ΜΜΕ όπως η Huffington Post Greece, ο Όμιλος του ANT1 και το Startup.gr.

TOP STORIES

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

two × 2 =