αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΜερικά απλά οικονομικά τρικ του Warren Buffett για να μην χάνεις χρήματα

Μερικά απλά οικονομικά τρικ του Warren Buffett για να μην χάνεις χρήματα

Για τον Warren Buffett έχουμε ξανά μιλήσει εδώ στο It’s Possible. Είναι γνωστός επενδυτής και σταθερά μέσα στους πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο.

Αυτό που ίσως δεν γνωρίζεις, είναι ότι ο ίδιος ακολουθεί κάποιες βασικές αρχές σχετικά με τα χρήματα, που μπορείς να τις εφαρμόσεις κι εσύ στην καθημερινή σου ζωή για να τα βγάζεις πέρα ακόμα και σε δύσκολους, οικονομικά, καιρούς.

Ο κανόνα μηδενικών απωλειών

Ο ίδιος ο Αμερικανός μεγαλοεπιχειρηματίας έχει χάσει πολλά χρήματα κατά τη διάρκεια της καριέρας του – 23 δις δολάρια μόνο μέσα στο 2008 – γι’ αυτό και πλέον ακολουθεί έναν κανόνα μηδενικών απωλειών. Αυτό για σένα σημαίνει το ότι δεν πρέπει να κάνεις επιπόλαιες κινήσεις, ούτε να πειραματίζεσαι και να παίρνεις οικονομικές αποφάσεις ελαφρά τη καρδία, πιστεύοντας ότι… δεν τρέχει και τίποτα αν χάσεις μερικά χρήματα. Αντίθετα, πρέπει κάθε σου απόφαση να λαμβάνεται με τέτοιο τρόπο που να προστατεύει τα χρήματά σου.

Με παρόμοιο τρόπο πρέπει να διαχειρίζεσαι και το πορτοφόλι σου. Απόφυγε τα πολλά μικρά έξοδα που είναι περιττά (όπως τον καθημερινό σου καφέ απ’ έξω), όπως και το να χρησιμοποιείς χρήματα που δεν σου ανήκουν, π.χ. μέσω πιστωτικών καρτών, καθώς τέτοιες πρακτικές ενδέχεται να σε οδηγήσουν στη συγκέντρωση ενός μεγάλου χρέους.

Μην κάνεις επενδύσεις σε τομείς που δεν τους κατέχεις

Αν δεν γνωρίζεις το τι κάνει μια εταιρεία, αν δεν μπορείς να καταλάβεις πώς λειτουργεί ή την αξία της, το να επενδύσεις σε αυτή μπορεί να σε οδηγήσει στη λήψη κακών αποφάσεων που, μακροχρόνια, θα σε κάνουν να χάσεις χρήματα. Και γενικά, μην «παίζεις» με πράγματα που δεν γνωρίζεις. Ακόμα κι αν βλέπεις άλλους να βγάζουν χρήματα από αυτά.

Δίνε βάση στην αξία και όχι στην τιμή

Όπως το έχει θέσει ο ίδιος ο Buffett, ‘η τιμή είναι αυτό που πληρώνεις και η αξία αυτό που παίρνεις’. Γι’ αυτό και θα πρέπει πάντα να δίνεις σημασία στα οφέλη που απολαμβάνεις από ό,τι αγοράζεις, καθώς κάτι που έχει υψηλή τιμή αλλά που μπορεί να σου φανεί χρήσιμο για περισσότερα χρόνια από κάτι πιο φτηνό, συνήθως, αποτελεί καλή επένδυση.

Δημιούργησε καλές οικονομικές πρακτικές

Θα πρέπει κάθε ημέρα να δρας με τέτοιο τρόπο που να καταφέρεις κάποια στιγμή να κάνεις τις καλές οικονομικές πρακτικές δεύτερη φύση σου. Να τις εφαρμόζεις χωρίς καν να το σκέφτεσαι. Μια τέτοια πρακτική μπορεί να είναι η αποταμίευση κάθε μήνα ενός συγκεκριμένου ποσοστού του μισθού σου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × one =