αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΜειώσεις στη ΔΕΗ σε πάνω από 300.000 δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου

Μειώσεις στη ΔΕΗ σε πάνω από 300.000 δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου

Καμία αύξηση δεν θα υπάρξει στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος λόγω Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ), ενώ την ίδια στιγμή έρχονται σημαντικές μειώσεις σε περισσότερους από 300.000 δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, λόγω των αλλαγών που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τις χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τη διανομή των 360 εκατ. ευρώ από το υπερπλεόνασμα, προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας που παρείχε η ΔΕΗ στην τιμολόγηση του ρεύματος των κατοίκων των νησιών κατά την περίοδο 2012 -2016. Το κόστος των 360 εκατ. ευρώ θα έπρεπε να το επωμιστούν τα νοικοκυριά και είχε συμφωνηθεί ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές να μετακυλιστεί σταδιακά από την 1η Ιανουαρίου του 2018 μέχρι και το 2022.

Ωστόσο, η κυβέρνηση αποζητούσε μέρος αυτού, περί τα 120 εκατ. ευρώ, να επωμιστεί ο κρατικός προϋπολογισμός, όπως άλλωστε είχε γνωμοδοτήσει και η ΡΑΕ. Τελικά λόγω και της στενής οικονομικής κατάστασης της ΔΕH αποφασίστηκε σε συνεννόηση με τους θεσμούς να δοθεί όλο το ποσό των 360 εκατ. ευρώ από το υπερπλεόνασμα. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται οι αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και παράλληλα προσφέρεται μία σημαντική ένεση ρευστότητας στη ΔΕH.

Αλλαγές στο ΚΟΤ

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ταυτόχρονα ανοίγει ο δρόμος… για σημαντικές μειώσεις στο ρεύμα σε περισσότερους από 300.000 δικαιούχους του Κοινωνικού Τιμολογίου (ΚΟΤ) της ΔΕH.

Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του Euro2day.gr, το υπουργείο ΠΕΝ έχει έτοιμες τις νέες κατηγορίες των δικαιούχων του ΚΟΤ. Τίθενται πιο αυστηρά κριτήρια, οι πηγές κάνουν λόγο για εισοδηματικά και ύψους ακίνητης περιουσίας, και καθιερώνονται νέες κλίμακες έκπτωσης με υψηλότερη αυτή του 80%. Με τον τρόπο αυτό, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα, περί τις 300.000 δικαιούχους του ΚΟΤ θα δουν σημαντικές μειώσεις σε σχέση με αυτές που απολαμβάνουν σήμερα.

Την ίδια στιγμή, με τα νέα κριτήρια πετιούνται εκτός του ΚΟΤ καταναλωτές οι οποίοι αν και διέθεταν επαύλεις και πολυτελείς κατοικίες, απολάμβαναν μειωμένο ρεύμα.

Πηγή: Euro2day.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × five =