αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΜειωμένες πληρότητες σε πολλά ελληνικά ξενοδοχεία- Ποιες περιοχές πιέζονται περισσότερο

Μειωμένες πληρότητες σε πολλά ελληνικά ξενοδοχεία- Ποιες περιοχές πιέζονται περισσότερο

Τους δύο παράλληλους «κόσμους» που έχουν διαμορφωθεί στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά αποτυπώνουν τα στοιχεία της έρευνας συγκυρίας που πραγματοποίησε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ) το Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ).

Η έρευνα κατέγραψε τις επιδόσεις των ξενοδοχείων κατά το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς αλλά και τις προβλέψεις των ξενοδόχων για την εξέλιξη της πληρότητας και των τιμών στα ξενοδοχεία, στο σύνολο της χρονιάς. Το δείγμα της έρευνας περιέλαβε ένα στα πέντε ξενοδοχεία καθώς επεξεργάστηκε στοιχεία από 1.956 μονάδες σε σύνολο 9.873 που λειτουργούν σε όλη τη χώρα.

Σχεδόν τα μισά ξενοδοχεία του δείγματος (45%) κατέγραψαν μειωμένες πληρότητες κατά το πρώτο τρίμηνο, η οποία μεσοσταθμικά διαμορφώθηκε στα επίπεδα του 7,4%.

Στο ίδιο διάστημα ένα στα τέσσερα ξενοδοχεία (25%) μείωσαν τις τιμές τους κατά μέσο όρο 15%. Στον αντίποδα, δύο στις τρεις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις διατήρησαν σταθερές τις τιμές τους.

Βαρόμετρο για το κλίμα που διαμορφώνεται στους κόλπους της ξενοδοχειακής επιχειρηματικής κοινότητας αποτελούν οι προβλέψεις της έρευνας για τα επίπεδα πληρότητας και τιμών στα ξενοδοχεία που λειτουργούν εποχικά το καλοκαίρι (Απρίλιος-Οκτώβριος συνήθως) και αποτελούν διαχρονικά τη ραχοκοκαλιά του ελληνικού τουρισμού.

Τα σχετικά στοιχεία «φωτογραφίζουν» τις περιοχές που δέχονται την μεγαλύτερη πίεση, αλλά και το ισοζύγιο κερδισμένων-χαμένων που αναμένεται να διαμορφωθεί σε κάθε περιοχή.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΙΤΕΠ, μόλις το 11,8% των ξενοδοχείων του δείγματος αναμένεται να καταγράψει άνοδο πληρότητας φέτος. Αντίθετα, σχεδόν τα μισά ξενοδοχεία (42,8%) εκτιμάται πως θα εμφανίσουν μειωμένες πληρότητες το φετινό καλοκαίρι σε σύγκριση με το 2018 ενώ λιγότερα από τα μισά (45,4%) αναμένουν πως θα σημειώσουν πληρότητες αντίστοιχες της χρονιάς που πέρασε.

Το ισοζύγιο, μάλιστα, προβλέπεται να είναι αρνητικό καθώς η μέση αύξηση πληρότητας (όπου καταγραφεί) θα είναι της τάξης του 12,9% ενώ η μέση μείωση πληρότητας υπολογίζεται πως θα είναι μεγαλύτερη και θα φθάσει το 15,8%.

Το Νότιο Αιγαίο προβλέπεται πως θα είναι η περιοχή στην οποία αναμένεται να καταγράψει αυξημένες πληρότητες το μεγαλύτερο ποσοστό των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων του δείγματος (16,14%), με την Πελοπόννησο να ακολουθεί με το 12,79% των επιχειρήσεων. Η μεγαλύτερη αύξηση πληρότητας, ωστόσο, αναμένεται να καταγραφεί σε ξενοδοχεία της Πελοποννήσου (19,39%), με το Νότιο Αιγαίο (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα) να ακολουθεί, με προβλεπόμενη αύξηση πληρότητας 14,15%.

Η Κρήτη και τα νησιά του Ιονίου προβλέπεται από την έρευνα του ΙΤΕΠ πως θα είναι οι περιοχές στις οποίες αναμένεται να καταγράψουν μείωση πληρότητας το 50,39% και το 45,5% των επιχειρήσεων του δείγματος αντίστοιχα.

Σε ό,τι αφορά τα επίπεδα τιμών στα ξενοδοχεία που λειτουργούν εποχικά τη θερινή περίοδο, οι προβλέψεις του ΙΤΕΠ εμφανίζονται δυσοίωνες. Κι αυτό καθώς σε όσα εμφανίσουν άνοδο τιμών, αυτή θα κυμαίνεται κατά μέσο όρο στο 7,5%. Στις επιχειρήσεις, ωστόσο, που θα καταγράψουν μείωση τιμών, η μέση μείωση θα είναι διπλάσια, φθάνοντας το 13%.

Στα μισά ξενοδοχεία του δείγματος (50,9%) αναμένεται πως οι τιμές θα είναι αμετάβλητες σε σύγκριση με το 2018, ενώ ένα στα τέσσερα (24,6%) εκτιμάται πως θα σημειώσει αύξηση τιμών. Στον αντίποδα, το 15,5% των εποχικών ξενοδοχείων δέχεται ισχυρή πίεση καθώς αναμένεται να μειώσουν φέτος τις τιμές τους.

Το Νότιο Αιγαίο είναι η περιοχή στην οποία, σύμφωνα με το ΙΤΕΠ, θα καταγράψει αύξηση τιμών το μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρήσεων του δείγματος (30,3%). Σε Κρήτη και Ιόνια Νησιά αναμένεται να έχουν αυξημένες τιμές 1 στις 4 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις το φετινό καλοκαίρι. Τη μεγαλύτερη άνοδο στις τιμές τους, ωστόσο, εκτιμάται πως θα πετύχουν φέτος τα δημοφιλέστερα ξενοδοχεία της Μακεδονίας-Θράκης αλλά και της Πελοποννήσου (10,8% και 10,4% αντίστοιχα).

Η Κρήτη εκτιμάται πως θα είναι η περιοχή στην οποία θα μειωθούν οι τιμές στο 21% των ξενοδοχείων (το υψηλότερο του δείγματος) ενώ η μεγαλύτερη μείωση τιμών προβλέπεται να σημειωθεί σε ξενοδοχεία του Νότιου Αιγαίου και της Μακεδονίας-Θράκης (18,9% και 18,8% αντίστοιχα).

Πηγή: Euro2day.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nine − 2 =