αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΜεγάλοι «παίχτες» κλείνουν deals στην αγορά της πράσινης ενέργειας στην Ελλάδα

Μεγάλοι «παίχτες» κλείνουν deals στην αγορά της πράσινης ενέργειας στην Ελλάδα

Η είσοδος στις ΑΠΕ δύο εμβληματικών ομίλων, που δραστηριοποιούνται στην πετρελαϊκή αγορά, έδειξε ότι πλέον έχουν ωριμάσει οι συνθήκες και η πράσινη ενέργεια αποτελεί μονόδρομο για τον ενεργειακό μετασχηματισμό. Η εξαγορά από τα ΕΛΠΕ του μεγαλύτερου project ΑΠΕ στην Ελλάδα, του φωτοβολταϊκού ισχύος 204 MW, αποτελεί μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο deal που έχει καταγραφεί ιστορικά στην ελληνική αγορά ΑΠΕ, ύψους 130 εκατ. ευρώ. Το έργο είχε ξεκινήσει να αναπτύσσεται στην Κοζάνη πριν από το 2015, όταν και χρεοκόπησε η αμερικανική Sunedison και στη συνέχεια ανέλαβε η γερμανική Juwi.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο έτερος πετρελαϊκός όμιλος της χώρας η Motor Oil Hellas είχε ανακοινώσει την εξαγορά ύψους 45,8 εκατ. ευρώ φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 47 MW από τη METKA EGN, η οποία τόσο στην Ελλάδα όσο και σε αγορές του εξωτερικού φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει στη νέα αγορά ΒΟΤ (Bulding, Operating, Transfering) φωτοβολταϊκών που κατασκευάζονται και παραδίδονται σε πλήρη λειτουργία σε ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Ωστόσο, τα δύο προβεβλημένα deals της αγοράς δεν είναι και τα μόνα, καθώς μετά τις ανακοινώσεις που έγιναν για την απολιγνιτοποίηση και τους νέους στόχους του νέου ΕΣΕΚ για αύξηση των εγκατεστημένων ΑΠΕ στη χώρα μας, η ελληνική αγορά αποκτά νέα δυναμική και βρίσκεται στο επίκεντρο του θερμού ενδιαφέροντος τόσο των εγχώριων παικτών που αναθεωρούν τα πλάνα τους και αυξάνουν τα capex όσο και νέων διεθνών επενδυτών που κάνουν για πρώτη φορά την είσοδό τους στη χώρα μας είτε αυτόνομα είτε με συνεταίρους.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του μεγάλου αμερικανικού private equity Quantum Energy Partners, το οποίο παρότι εξειδικεύεται σε τοποθετήσεις σε πετρελαϊκά assets, πρόσφατα συμφώνησε με την εταιρεία ΕΝΤΕΚΑ για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων ισχύος 300 MW στο Βέρμιο. Ήδη μέσω των διαγωνισμών οι δύο εταιρείες έχουν εξασφαλίσει σύμβαση με εγγυημένη τιμή από τα 55,77 έως τα 58,1 ευρώ/μεγαβατώρα για πάνω από τα μισά πάρκα που αποτελούν το πρότζεκτ με ισχύ 170 MW.

Συζητήσεις για πώληση

Εκτός από τα γνωστά μεγάλα deals της αγοράς, που φτάνουν σε ύψος το μισό δισ. ευρώ, πηγές του κλάδου των ΑΠΕ αναφέρουν ότι υπάρχουν τουλάχιστον δύο ακόμη ώριμα προς πώληση έργα, τα οποία οι ιδιοκτήτες τους εξετάζουν προτάσεις ενδιαφερομένων.

Το πρώτο μεγάλο πρότζεκτ είναι φωτοβολταϊκό της εταιρείας Spes Solaris, εταιρείας του ομίλου Παναγάκου, και βρίσκεται στην Πελοπόννησο (Κυλλήνη). Πρόκειται για  4 επιμέρους πάρκα ισχύος 61,97 MW, που στο σύνολό τους έχουν εγκατεστημένη ισχύ 247,88 MW. Τα έργα αυτά έχουν εξασφαλισμένη σύμβαση σύνδεσης μέσω του πρόσφατου διαγωνισμού της ΡΑΕ τον περασμένο Δεκέμβριο με τιμές από 60,5 έως 61,8 ευρώ/μεγαβατώρα.

Το δεύτερο μεγάλο πρότζεκτ είναι αιολικό και αφορά τα πάρκα της RF Energy (Γ. Φειδάκης). Πρόκειται για σύμπλεγμα αιολικών πάρκων ισχύος 213 MW στη νότια Εύβοια, τα οποία περιλαμβάνουν και την κατασκευή υποβρύχιας διασύνδεσης. Λόγω ακριβώς της διασύνδεσης, τα συγκεκριμένα πάρκα έχουν εξασφαλισμένη σύμβαση σύνδεσης με τιμή στα 90 ευρώ η μεγαβατώρα υπό την προϋπόθεση της ηλέκτρισης μέχρι το τέλος του 2021. Σε περίπτωση που τα έργα δεν υλοποιηθούν μέχρι τότε η τιμή θα μειωθεί στα 70 ευρώ η μεγαβατώρα. Αυτό ακριβώς είναι και το μεγάλο δέλεαρ για την πώληση, με την RF Energy να βρίσκεται σε συζητήσεις τόσο με ελληνικές όσο και με ξένες εταιρείες.

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι σημαντικό αριθμό άλλων φωτοβολταϊκών, πέραν των πάρκων που πωλήθηκαν στη Motor Oil, αναπτύσσει και σύντομα θα βγάλει προς πώληση στην αγορά η ΜΕΤΚΑ EGN της Mytilineos. Πρόκειται για πακέτο νέων έργων της τάξης άνω των 100 MW.

Δηλαδή υπάρχουν στην αγορά συζητήσεις για πωλήσεις και deals άλλων 300-400 εκατ. ευρώ που θα ανεβάσουν τον συνολικό λογαριασμό κοντά στο 1 δισ. ευρώ.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

18 + 7 =