αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΜεγάλη πτώση στα κέρδη του «γίγαντα» H&M

Μεγάλη πτώση στα κέρδη του «γίγαντα» H&M

Ισχυρή βουτιά που ξεπέρασε κατά πολύ και τις δυσοίωνες εκτιμήσεις των αναλυτών εμφάνισε η κερδοφορία της H&M στο τρίμηνο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου, με φόντο την εκτίναξη στα κόστη της λόγω πληθωρισμού και το αδύναμο καταναλωτικό κλίμα.

Ειδικότερα, ο δεύτερος μεγαλύτερος λιανοπωλητής ρούχων παγκοσμίως με έδρα της Σουηδία, ανακοίνωσε για το εν λόγω τρίμηνο λειτουργικά κέρδη ύψους 821 εκατ. κορώνων (79,7 εκατ. δολάρια) κατακόρυφα μειωμένα από τις 6,26 δισ. κορώνες ($286,2 εκατ.) αλλά και σημαντικά χαμηλότερα από την εκτίμηση των αναλυτών για υποχώρηση στις 3,67 δισ. κορώνες ($167,8 εκατ.).

Η H&M είχε αναφέρει ήδη ότι σε ετήσια βάση οι πωλήσεις της στο τρίμηνο είχαν παραμείνει αμετάβλητη, ωστόσο πρόσθεσε ότι κατά το διάστημα 1 Δεκεμβρίου με 25 Ιανουαρίου είδε αύξηση 5%.

Ο τίτλος της εταιρείας διαπραγματεύεται με απώλειες περίπου 5% στην αγορά της Στοκχόλμης μετά την ανακοίνωση των μεγεθών της.

Το πλήγμα από την αποχώρηση από τη Ρωσία, τα αυξημένα κόστη πρώτων υλών, μεταφορών και ενέργειας, τα αποτελέσματα της μετατροπής νομισμάτων και η αναδιάρθρωση των χρεώσεων ανήλθαν συνολικά σε περίπου 5 δισ. κορώνες (228,6 εκατ. δολ.) δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιαρίας, Έλενα Χέλμερσον.

Η ίδια πρόσθεσε ότι “αντί να μετακυλίσουμε το πλήρες κόστος στους πελάτες μας, επιλέξαμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τη θέση μας στην αγορά”.

Τον Σεπτέμβριο η H&M ξκείνησε μία προσπάθεια μείωσης του κόστους της κατά 2 δισ. κορώνες ετησίως, μέσω εξοικονομήσεων από απολύσεις και άλλα μέτρα που αναμένεται να αρχίσουν να αποδίδουν από το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Ο όμιλος είχε επισημάνει τον Νοέμβριο ότι θα περικόψει περίπου 1.500 θέσεις εργασίας εγγράφοντας χρεώσεις περίπου 800 εκατ. κορώνων στο τέταρτο τρίμηνο για το πρόγραμμα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

six + three =