14/12/24

«Μας χτυπάνε το κουδούνι τα μεσάνυχτα επειδή δεν βρίσκουν ανοιχτήρι»: Έρχεται η πρώτη αγωγή για ιδιοκτήτη Airbnb

“Ξέρεις τι είναι να σου χτυπάνε στα μαύρα μεσάνυχτα το κουδούνι επειδή δεν έβρισκαν ανοιχτήρι; Η πολυκατοικία μας με το Airbnb έχει γίνει ξενοδοχείο και πραγματικά δεν ξέρουμε πόσοι και που έχουν κλειδιά της εισόδου”. Η δικηγόρος και ιδιοκτήτρια διαμερίσματος που έχει καταθέσει, μαζί με το σύνολο των υπόλοιπων ιδιοκτητών της πολυκατοικίας στο Πεδίο του Άρεως, αγωγή κατά ιδιοκτήτη που διαθέτει το διαμέρισμα του μέσω του Airbnb που θα εκδικαστεί στις 6 Δεκεμβρίου στο Πρωτοδικείο Αθηνών, εξηγεί στο News247 αυτά που βιώνει και τους φόβους της.

Η Ρομίνα Τσίτου αρχιτέκτονας με σπουδές στο Λονδίνο και “με δύο πτυχία στον τοίχο” όπως λέει η ίδια, είδε μετά από δύομιση χρόνια να μπαίνουν ξανά τα πρώτα λεφτά στον λογαριασμό της όταν αποφάσισε να διαθέσει ένα διαμέρισμα που είχε μέσω της πλατφόρμας του Airbnb. “Ξέρω αρκετούς που μέσα στην κρίση θα έφευγαν στο εξωτερικό με τις οικογένειες τους και δεν το έκαναν καθώς είδαν ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορούσαν να έχουν ένα εισόδημα και να προσπαθήσουν να κάνουν μία νέα αρχή”.

Πολέμιοι και υποστηρικτές του Airbnb βρέθηκαν για πρώτη φορά στον ίδιο χώρο και με αρκετή αυτοσυγκράτηση προσπάθησαν σε πολιτισμένο επίπεδο να πουν τις απόψεις τους αν και δεν ήταν αυτοί οι πρωταγωνιστές. Τόπος συνάντησης η εκδήλωση “δια-μοιράζοντας την τουριστική ανάπτυξη” που πραγματοποιήθηκε την αρχή της εβδομάδας στο Σεράφειο. Διοργανώθηκε από τον Δήμο Αθηναίων και προσπάθησε να εξηγήσει το φαινόμενο της οικονομίας του διαμοιρασμού στην κατοικία και τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις που φέρνει.

Ο ίδιος ο δήμαρχος Αθηναίων παραδέχτηκε ότι η εκτόξευση του τουρισμού στην Αθήνα οφείλεται σε ένα βαθμό στο νέο αυτό μοντέλο: “Η Αθήνα γνωρίζει μία θεαματική τουριστική άνοδο τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα, από τα χαμηλότερα επίπεδα που σημειώθηκαν το 2012, λόγω της έκρυθμης κατάστασης που επικρατούσε τότε στη χώρα, να φτάσουμε φέτος τα 5,5 εκατομμύρια αφίξεις, χάρη και στην προσπάθεια του δήμου Αθηναίων για την προβολή της πόλης ως αυτόνομου και city break προορισμού. Η αλματώδης αυτή αύξηση οφείλεται σαφώς και στην επέκταση του μοντέλου των βραχυχρόνιων μισθώσεων που οδηγούν σε περαιτέρω επιβάρυνση των λειτουργιών, των υποδομών και των υπηρεσιών της πόλης. Χρειάζεται ρύθμιση αυτή η νέα αγορά και σίγουρα όχι απαγορεύσεις. Όταν δεν υπάρχουν καθαροί κανόνες προκαλείται αθέμιτος ανταγωνισμός με τα οργανωμένα ξενοδοχεία. Εξάλλου, δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι ξυπνά η τοπική οικονομία”.

Τόσο ο ίδιος όσο και οι υπόλοιποι εγχώριοι τοπικοί παράγοντες που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση (σ.σ. ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης, υπεύθυνος για θέματα τουρισμού Σπύρος Πέγκας, και δήμαρχος της Σαντορίνης Αναστάσιος Νικόλαος Ζώρζος) υπενθύμισαν ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει την δυνατότητα παρέμβασης που έχουν άλλοι δήμοι στον κόσμο, όπως πχ του Βερολίνου που απαγόρευσε σε μια ημέρα το Airbnb, και αναμένουν από την κεντρική κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλίες για το θέμα.

Η πρώτη αγωγή

Το airbnb και η οικονομία διαμοιρασμού θα βρεθούν ξανά στο επίκεντρο στις 6 Δεκεμβρίου οπότε και αναμένεται να συζητηθεί στο Πρωτοδικείο Αθηνών η αγωγή που προαναφέραμε. Η δικηγόρος – διαχειρίστρια που την κατέθεσε, και η οποία ζήτησε να κρατήσει την ανωνυμία της καθώς δέχεται, όπως είπε η ίδια, δεκάδες τηλεφωνήματα από απεγνωσμένους διαχειριστές για να προβεί σε αντίστοιχες κινήσεις μίλησε στο News24/7. “Η αγωγή αφορά στην αλλαγή χρήσης από κατοικία σε τουριστικό κατάλυμα παρά τον νόμο και τον κανονισμό. Κατά του ιδιοκτήτη έχουμε κινηθεί τα 12 υπόλοιπα διαμερίσματα καθώς η πολυκατοικία μας έχει γίνει ένα ξενοδοχείο. Γίνονται ολονύκτια πάρτι, νιώθουμε ανασφάλεια καθώς κάθε μέρα βλέπουμε διαφορετικά πρόσωπα να περιφέρονται στους διαδρόμους της πολυκατοικίας και το ασανσέρ που δεν τηρεί τις προδιαγραφές για χρήση ξενοδοχείου χαλάει συχνά καθώς κουβαλάνε συνέχεια βαλίτσες. Όταν ρώτησα τον δήμαρχο, που είναι αρμόδιος για την λειτουργία των ασανσέρ και τα προβλήματα που δημιουργούνται μου είπε να διακοπεί η λειτουργία του αν υπάρχει πρόβλημα. Είναι λύση αυτή; Θα πηγαίνουμε στον έκτο με τα πόδια για τα προβλήματα που δημιουργεί ένας”.

Στην δημόσια συζήτηση είχε παρέμβει ιδιοκτήτρια η οποία διαθέτει το διαμέρισμα της μέσω του Airbnb για να αναφέρει ότι το ποιος θα μπει σπίτι σου, είτε πρόκειται για βραχυχρόνια είτε για μακροχρόνια μίσθωση, είναι “λαχείο”. “Στην περίπτωση μου κανένας που έρχεται με το airbnb δεν έχει δημιουργήσει κανένα πρόβλημα είτε σε εμένα, είτε στο σπίτι, είτε στην γειτονιά. Είχαμε φαινόμενα όπως στo Παγκράτι είχε νοικιαστεί μακροχρόνια διαμέρισμα σε τρομοκρατική οργάνωση που το είχε μετατρέψει σε γιάφκα”.

Ο αντίλογος

Δύο άλλα στοιχεία για την περίπτωση του Airbnb προσέθεσε στην ομιλία της η Ρομίνα Τσίτου, η oποία είναι και μέλος του Συλλόγου Οικονομίας Διαμοιρασμού. “Όλοι μιλάμε για το Κουκάκι και πως αυτό έχει άλλαξει και ξαναγεννηθεί από τότε που άρχισαν να διατίθενται διαμερίσματα μέσω του Airbnb. Πως άνοιξαν νέα μαγαζιά, πως τονώθηκε η κίνηση στην περιοχή, πως δημιουργήθηκαν νέα στέκια. Δεν έμεινε όμως μόνο στο Κουκάκι, ήταν σαν μια πέτρα που πέφτει στο νερό και δημιουργεί μεγαλύτερους κύκλους. Πλέον έχει ξεφύγει από το Κουκάκι και φτάνει στο Παγκράτι, στην Κυψέλη, ακόμη και στην Πλατεία Αττικής. Για σκεφτείτε το λίγο. Περιοχές που ακόμη και εμείς φοβόμασταν να πάμε πλέον παίρνουν ζωή λόγω του airbnb. Παράλληλα στα πέτρινα χρόνια της ύφεσης πέρα από όλους εμάς που κράτησε στην Ελλάδα, o διαμοιρασμός και το airbnb κράτησε ζωντανό και όλο αυτό τον κόσμο που δραστηριοποιούνταν στην οικοδομή με τις ανακαινίσεις που γίνονταν σε διαμερίσματα με σκοπό να διατεθούν με αυτό τον τρόπο”.

Πίσω στην δικηγόρο από το Πεδίο του Άρεως που έχει καταθέσει την αγωγή. “Από τότε που έγινε γνωστή η περίπτωση μας, με έχουν πάρει διαχειριστές και ιδιοκτήτες που έχουν αντίστοιχα προβλήματα: ασφάλειας, υγιεινής, πυροπροστασίας, λειτουργίας ασανσέρ και φασαρίας. Μία διαχειρίστρια από το Κουκάκι μου ζήτησε απεγνωσμένα βοήθεια. Στην πολυκατοικία της έχουν τέσσερα διαμερίσματα Airbnb και όπως μου είπε ‘ακούμε πρωί, μεσημέρι, βράδυ ροδάκια, δεν ξέρουμε ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει’. Αν ήθελα να κάνω αγωγές από εδώ και πέρα θα είχα βρει μία μόνιμη δουλειά. Δεν το κάνω γιατί δεν με ενδιαφέρει κάτι τέτοιο.

Η αστυνομία στην οποία έχουμε πάει πάρα πολλές φορές και έχουμε κάνει καταγγελίες μας έχουν πει ότι και οι ίδιοι γίνονται αποδέκτες αντίστοιχων καταγγελιών και ότι οι ίδιοι δεν μπορούν να παρέμβουν εκτός και αν γίνει κάτι πολύ σοβαρό.

Σε αυτό που λένε ότι δεν υπάρχει ρύθμιση, δεν ισχύει. Υπάρχει και η βάση είναι ο πολεοδομικός κανονισμός ο οποίος ορίζει τι θεωρείτε κατοικία και τι προσωρινή διαμονή. Είναι μία δύσκολη αγωγή στην οποία ζήτησα και την συμβολή και άλλων νομικών και αναμένουμε από την δικαιοσύνη να δώσει λύση. Αισθανόμαστε λίγο οι τρελοί του χωριού που δεν ακολουθήσαμε την πεπατημένη που λέει αυτή είναι η κατάσταση και ας την αποδεχτούμε αλλά για εμάς είναι στάση ζωής, σεβόμαστε τον διπλανό μας και θέλουμε να μας σέβεται και αυτός”.

Πηγή: news247.gr

TOP STORIES

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

three × two =