αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΜαρτυρία: «Μπήκα σε πολυήμερη καραντίνα από ‘λάθος’ θετικό τεστ»

Μαρτυρία: «Μπήκα σε πολυήμερη καραντίνα από ‘λάθος’ θετικό τεστ»

«Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», στις 20 Αυγούστου, μετά από την επιστροφή μου από χώρα της Βαλτικής, με υπέβαλαν σε τεστ για κορωνοϊό και με ενημέρωσαν μετά από 31 ώρες ότι ήταν θετικό. Υστερα από αυτή την διάγνωση μπήκαν σε καραντίνα ή υποβλήθηκαν σε τεστ αλλά 70-90 άτομα στη Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό σε εταιρείες που είχα επισκεφθεί και έσπευσα να ενημερώσω. Ασφαλώς κι εγώ μπήκα σε καραντίνα, ύστερα από σχετική εντολή και επίβλεψη από την Πολιτική Προστασία. Όμως επειδή δεν είχα κανένα σύμπτωμα, υποβλήθηκα μετά από 5-6 ημέρες σε τρία διαδοχικά ιδιωτικά τεστ (δύο μοριακούς ελέγχους και έναν έλεγχο αντισωμάτων) που βγήκαν πέρα από κάθε αμφιβολία αρνητικά. Διαπιστώθηκε μετά βεβαιότητας ότι ποτέ δεν ήμουν φορέας του ιού. Υποθέτω ότι το λάθος υπήρξε είτε από σφάλμα στην δειγματοληψία (σύγχυση με δείγματα πραγματικού φορέα που κυκλοφορεί ίσως ελεύθερος) ή το κυριότερο να υπήρχε επιμόλυνση των αντιδραστηρίων λόγω της συνεχούς χρήσης τους. Ένα πρόβλημα δηλαδή που παρουσιάστηκε προ μερικών ημερών και στην Κύπρο όπου βγήκαν 26 λάθος «θετικά» τεστ σε επιβάτες πτήσης από την Μύκονο. Το χειρότερο όμως δεν είναι ούτε ότι ταλαιπωρήθηκα άδικα , εκτέθηκα κυρίως στο επαγγελματικό περιβάλλον μου στο εξωτερικό ή κι ότι πλήρωσα σημαντικό χρηματικό ποσό για να υποβληθώ σε ιδιωτικά τεστ εγώ, αλλά και συγγενείς μου (ΣΣ όλα αρνητικά). Το πλέον προβληματικό γεγονός είναι ότι δεν μπορώ να απεμπλακώ και τυπικά από τους περιορισμούς της καραντίνας. Δεν φαίνεται να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν σε μία τέτοια περίπτωση κι ο ένας με παραπέμπει στον άλλο. Τελικώς, μετά από πολλές επικοινωνίες χωρίς σαφείς εξηγήσεις και με το δεδομένο των τριών αρνητικών τεστ, αποφάσισα να μην παραμείνω έγκλειστος…»

Σε αυτή την καταγγελία προχώρησε, μιλώντας προς «Το Βήμα», ένας 45χρονος έμπορος ιατρικών ειδών (ΣΣ τα πλήρη στοιχεία του στην διάθεση της εφημερίδας) που είχε ταξιδέψει στις 14 Αυγούστου για εμπορικούς λόγους στη βόρεια Ευρώπη και ο οποίος μετά την επιστροφή του είχε μία τεράστια περιπέτεια λόγω κορωνοϊού, χωρίς ουσιαστικά λόγο.

Καθότι διαπιστώνεται ότι σε σχετικούς ελέγχους για τον Covid-19 υπάρχουν μεγάλα λάθη, αλλά και τεράστιες καθυστερήσεις με αποτέλεσμα να μπαίνουν σε ομηρία (καραντίνα, νέα τεστ κλπ) εκατοντάδες άτομα, χωρίς λόγο.

Ο 45χρονος προς της αναχώρησης του για το εξωτερικό είχε υποβληθεί – στις 12 Αυγούστου –  σε τεστ για Covid-19 το οποίο είχε βγεί κι αυτό αρνητικό. Εξάλλου και η χώρα την οποία επισκέφθηκε είχε από τους μικρότερους αριθμούς κρουσμάτων και λιγότερους από 100 θανάτους συνολικά.

Όπως αναφέρει «ο έλεγχός μου στο ελληνικό αεροδρόμιο οκτώ ημέρες μετά το πρώτο τεστ, πριν την αναχώρηση μου, έγινε τυχαία από ένα σύνολο ταξιδιωτών από διάφορες χώρες, πολλές από τις οποίες υψηλού κινδύνου. Ζήτησα να μου γνωστοποιήσουν αμέσως τα αποτελέσματα του τεστ γιατί είχα ηλικιωμένους συγγενείς με προβλήματα υγείας. Με ενημέρωσαν με σχετική καθυστέρηση για το ότι ήμουν «φορέας του ιού» και άρχισα να ειδοποιώ συγγενείς και συνεργάτες μου στο εξωτερικό που θορυβήθηκαν ιδιαίτερα. Όταν διαπίστωσαν ότι πρόκειται για λάθος με αντιμετώπισαν με εξαιρετική δυσπιστία κι επιφυλάξεις για αυτό το αναφερόμενο ως «ακραίο» ελληνικό λάθος. Ακολούθησε η περιπέτεια μου να προσπαθήσω να πείσω τις αρμόδιες υπηρεσίες να σταματήσουν τα μέτρα απομόνωσης μου, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα…».

Κι είναι ακόμη πιο χαρακτηριστικό ότι, παρ’ ότι υπήρξαν αλλεπάλληλες προσπάθειες του εμπόρου ιατρικών ειδών να ενημερώσει το σύστημα ιχνηλάτησης και περιορισμού φορέων της Covid-19 για το επιβεβαιωμένο – με βάση τα τρία νεώτερα τεστ – λάθος, το βράδυ της Παρασκευής έγινε έλεγχος στην κατοικία του από την ΕΛΑΣ γιατί βγήκε … αναίτια από το σπίτι του.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seventeen − 3 =