αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΜαθητές έφτιαξαν το δικό τους project και θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής

Μαθητές έφτιαξαν το δικό τους project και θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής

Όλοι οι ρομποτικοί δρόμοι… οδηγούν φέτος στην Κόστα Ρίκα. Εκεί θα διεξαχθεί η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής, τον ερχόμενο Νοέμβρη. Δύο μαθητές, οι Ιωάννης Παπαδόπουλος και Ιάσονας Σόμογλου, μαζί με την καθηγήτρια τους, Διάνα Βουτυράκου, θα είναι ανάμεσα στις ομάδες που θα λάβουν μέρος στην διοργάνωση, εκπροσωπώντας την Ελλάδα.

Τι είναι όμως αυτό που έχουν ετοιμάσει; Όπως εξηγούν οι ίδιοι μιλώντας στο It’s Possible, σχετίζεται με την βιώσιμη ανάπτυξη και πιο συγκεκριμένα τον ενεργειακό σχεδιασμό μιας κοινότητας προκειμένου αυτή να είναι ενεργειακά αυτόνομη.

Παράλληλα το κάθε σπίτι με ένα σύνολο sensors μπορεί να μειώσει την ενέργεια που καταναλώνει. Πιο συγκεκριμένα αυτοματισμοί που βρίσκονται στα σπίτια είναι:

(ι) Ultrasonic sensors: κλείνουν τα φώτα του δωματίου όταν ο ένοικος αποχωρεί από αυτό και ανάβουν αν καταγραφεί είσοδος στο δωμάτιο

(ιι)light sensors: επιτρέπουν στα φώτα να ανοίξουν μόνο μετά τη δύση του ηλίου

(ιιι)touch sensors: Οι βρύσες ανοίγουν με το πάτημα τους και απενεργοποιούνται είτε μετά από κάποιο χρόνο είτε μόλις ο ένοικος αλλάξει δωμάτιο. Ακόμα η τηλεόραση διαθέτει sensors με 3 λειτουργίες On, off και standby.

(iv)bluetooth system: Στύστημα και application που μέσω bluetooth ο χρήστης διαχειρίζεται τα φώτα και τη θέρμανση και ψύξη του διαμερίσματος του.

(v)temperature sensor: Μέσω συνεχόμενων μετρήσεων και ανεμιστήρα και boiler η θερμοκρασία του δωματίου διατηρείται σταθερή

Εκτός αυτών τα σπίτια διαθέτουν φωτοβολταϊκά, κάποια εκ των οποίων έχουν κινούμενη βάση με light sensor που ακολουθεί την κίνηση του ηλίου ώστε να απορροφούν τη μέγιστη δυνατή ενέργεια. Επιπλέον η κοινότητα διαθέτει και ανεξάρτητα solar panels, που παρέχουν ενέργεια στα φανάρια των δρόμων και στον κεντρικό υποσταθμό. Μια σημαντική διαφορά των φαναριών των πεζών της κοινότητάς μας είναι πως εξοικονομούν ενέργεια, καθώς δεν δουλεύουν όλο το 24ωρο, αλλά μόνο όταν τα ενεργοποιήσει με το πάτημα ενός touch sensors κάποιος πεζός. Τότε τα φανάρια ανάβουν για 5 λεπτά και μετά απενεργοποιούνται ξανά.

Ακόμα διαθέτει μία ανεμογεννήτρια που εξασφαλίζει απόθεμα ενέργειας στον υποσταθμό. Μία ακόμα σημαντική καινοτομία της κοινότητας είναι πως διαθέτει μία παιδική χαρά, όπου μετατρέπει την κινητική και δυναμική ενέργεια των παιδιών που παίζουν σε ηλεκτρική, και ανάβει τα φώτα των δρόμων, καθώς και στέλνει ενέργεια στον υποσταθμό. Μπορεί έτσι από τα παιδιά που παίζουν να παράγεται ενέργεια για να εξασφαλίζει την κάλυψη αναγκών για φωτισμό των δρόμων.

Το project έχει αναπτυχθεί με αλγορίθμους C++ και Python και με μικροεπεξεργαστές arduino και ΝΧΤ , ενώ όλα τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν για τις ενεργειακές καταναλώσεις σπιτιών μας παραχωρήθηκαν για ερευνητικούς σκοπούς από το Pecan Street , που περιέχει μετρήσεις για τις καταναλώσεις διαμερισμάτων του Texas Αντιστοιχίσαμε δηλαδή id πραγματικών σπιτιών και real data καταναλώσεων και παραγωγής ενέργειας, αναλύοντας ανά ώρα τα τελευταία 3 χρόνια τις καταναλώσεις και τις παραγωγές ενέργειας των σπιτιών που μας ενδιέφεραν και εξάγαμε συμπεράσματα τα οποία προσομοιώσαμε υπό κλίμακα. Παράλληλα στους αλγορίθμους μας συνυπολογίσαμε την ενέργεια που μετατρέπεται σε θερμότητα κατά τη μεταφορά της σε υποσταθμούς και αναπτύξαμε ένα σύστημα διαμοιρασμού ενέργειας ανάμεσα στα σπίτια. Συνεπώς κάθε σπίτι μειώνει την ενέργεια που δαπανά ενώ είναι σε θέση να επιλέξει πως θα διαχειριστεί την ενέργεια που του περισσεύει.

Σχετικά με το πως προέκυψε η ιδέα να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο project, η ομάδα τονίζει: «Η World Robot Olympiad (WRO) στην ανοιχτή κατηγορία (Open Category) θέτει κάθε χρόνο ένα θέμα στο οποίο καλούνται οι ομάδες να υλοποιήσουν το δικό τους project. Το φετινό θέμα ήταν το sustainability (βιωσιμότητα) και έτσι το δικό μας project έρχεται να απαντήσει στο πως μπορούμε να επιτύχουμε μια βιώσιμη ανάπτυξη μέσα απο τον ορθολογικά σωστά ενεργειακό σχεδιασμό μίας πόλης. Βασικό ερέθισμα για τη δημιουργία της G.R.I.D αποτέλεσε το νησί της Τήλου το οποίο είναι και το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί της Ελλάδας. Το ερέθισμα αυτό συνδυάστηκε με την επιθυμία μας να βρούμε τρόπους να διαχειριστούμε την ενεργεία με διάφορα μέσα, η οποία μένει μέχρι τώρα αναξιοποίητη ή χάνεται σε μεταφορές. Τέλος έχοντας όλοι μας ζήσει στιγμές που ξεχνάμε φώτα ανοιχτά και αναχωρούμε από το σπίτι, θερμοσίφωνα ή άλλες συσκευές, θέλαμε να βρούμε μία λύση και οικολογική και βοηθητική στην ανθρώπινη καθημερινότητα Για αυτό καταλήξαμε στην Sustainable και ecofriendly κοινότητα».

Η φετινή διοργάνωση, δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η δεύτερη, στην οποία συμμετέχει η Διάνα Βουτηράκου. Η ίδια σημειώνει: «Η φετινή Ολυμπιάδα στην Κόστα Ρίκα, θα είναι η 9η που συμμετέχει η Ελλάδα και η 7η για εμένα. Μέσα από την εμπειρία μου στις Ολυμπιάδες Ρομποτικής έχω έρθει σε επαφή με άτομα από όλα τα μέρη του κόσμου, με διαφορετικές ιδέες, αντιλήψεις και με διαφορετική τεχνολογική εκπαίδευση. Στις περισσότερες χώρες που συμμετέχουν, ισχύει ότι εφαρμόστηκε πριν λίγο καιρό και στην Ελλάδα, οι νικητές των Ολυμπιάδων σαν Ολυμπιονίκες μπορούν να εισαχθούν στο τεχνολογικό πανεπιστήμιο της επιλογής τους, καθώς για να υλοποιήσεις ένα απαιτητικό project που θα σου εξασφαλίσει μία θέση στους νικήτες, κατανοείς μηχανική, προγραμματισμό και μπορείς να παρουσιάσεις επιχειρηματικά (cost& sustainable analysis) την ιδέα σου».

Σε ότι αφορά τον ανταγωνισμό που αναμένεται να συναντήσει η ελληνική ομάδα, η Διάνα Βουτυράκου τονίζει μιλώντας στο It’s Possible: «Το επίπεδο είναι ιδιαίτερα ψηλό και ο ανταγωνισμός μεγάλος, όμως έχοντας ήδη νικήσει το πανελλήνιο δουλεύουμε διαρκώς για να βελτιώσουμε το project όσο γίνεται. Αν και έχουμε να ανταγωνιστούμε παιδιά από Κίνα, Ιαπωνία, Αμερική κτλ που η ρομποτική είναι άμεσα συνυφασμένη με το ωρολόγιο σχολικό πρόγραμμα, οπότε τα παιδιά εξοικειώνονται από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού, ελπίζουμε η προσπάθεια μας να μας δικαιώσει».

Οι μαθητές, Ιωάννης Παπαδόπουλος και Ιάσονας Σόμογλου, έχουν ξεκινήσει να ασχολούνται με την ρομποτική, από μικρή ηλικία. «Απο πολύ μικρός μου άρεσαν οι κατασκευές LEGO και όταν πλέον είχα αποκτήσει σημαντική εξοικείωση με τις βασικές κατασκευαστικές αρχές (στατική, αντοχή υλικών κα), ο προγραμματισμός και η ρομποτική μου φάνηκε σαν το επόμενο λογικό βήμα. Η ρομποτική συνδυάζει τόσο τις αρχές προγραμματισμού όσο και τις αρχές μηχανολογίας και φυσικής όποτε πιστεύω ότι μέσω των δύο παραπάνω αποκτά κάποιος πολύ χρήσιμες γνώσεις οι οποίες έχουν ένα μεγάλο πεδίο εφαρμογής στην ψηφιακή εποχή που μεγαλώνουμε. Μετά από δύο χρόνια ενασχόλησης μου με την ρομποτική, καθώς φέτος είναι η δεύτερη χρονιά που κερδίζω το πανελλήνιο και θα εκπροσωπήσω την Ελλάδα σε Ολυμπιάδα Ρομποτικής, πιστεύω ότι θα ακολουθήσω σπουδές πληροφορικής (computer science) και για αυτό ήδη -εκτός απο την ρομποτική- παρακολουθώ και online courses εξωσχολικά για με διάφορες γλώσσες προγραμματισμού», λέει ο Ιάσονας.

Από τη μεριά του, ο Ιωάννης επισημαίνει: «Ήθελα πολύ να ασχοληθώ με την ρομποτική περίπου από 10 ετών όταν πήρα ένα Lego Mindstorms σετ ρομποτικής. Με αυτό έφτιαχνα πολλές ρομποτικές κατασκευές διαφορετικών σκοπών και έτσι αποφάσισα πως ήθελα να πάρω μέρος στους διαγωνισμούς ρομποτικής. Η ρομποτική με κάνει να σκέφτομαι δημιουργικά και μέσα από αυτό να εκφράζομαι. Μου αρέσει ναδημιουργώ και να κατασκευάζω δικά μου μοντέλα. Πλέον έμαθα βασικές έννοιες κυκλωμάτων, προγραμματισμού arduino και μηχανικής. Πιστεύω λοιπόν πως θα με βοηθήσει πολύ η ρομποτική τόσο στις σπουδές μου όσο και στο μέλλον μου., όπου θα ήθελα πολύ να ασχοληθώ με την ρομποτική σαν μηχανολόγος μηχανικός, επειδή θέλω να δημιουργώ διαφορά ρομπότ που θα βοηθάνε βασικά τον άνθρωπο στην καθημερινή του ζωή, αλλά και ρομπότ που να σώζουν το περιβάλλον».

*Στη κεντρική φωτογραφία εικονίζονται (από αριστερά): Ιωάννης Παπαδόπουλος, Διάνα Βουτυράκου, Ιάσονας Σόμογλου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

13 + nine =