Ξεκινώντας το 2010, η Tess Waresmith πέρασε τρία χρόνια δουλεύοντας σε ένα κρουαζιερόπλοιο, πρώτα ως high-diver και ακροβάτρια και στη συνέχεια ως shopping guide για παραθεριστές.
Για ένα άτομο που είχε αποφοιτήσει από το πανεπιστήμιο ένα χρόνο νωρίτερα, ήταν μια τεράστια ευκαιρία, λέει η Waresmith. Όχι μόνο αυτό ήταν μια δουλειά που πλήρωνε σε μια οικονομία που κατά τα άλλα καταστράφηκε από την ύφεση, αλλά επίσης τα έξοδα διατροφής και διαβίωσης στο πλοίο ήταν καλυμμένα.
«Σε μια περίοδο δύο ετών, σκέφτηκα μέσα μου, ‘Αυτή είναι η ευκαιρία μου να εξοικονομήσω όσο το δυνατόν περισσότερα’», λέει η Waresmith στο CNBC.
Έπειτα από μερικά χρόνια που έβγαζε καλά χρήματα, ένας φίλος στο πλοίο πρότεινε ότι θα μπορούσε να κάνει περισσότερα με τα χρήματά της, παρά να τα αφήσει να κάθονται στην τράπεζα.
«Μου έλεγε ‘μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα χρήματα που μαζεύεις για να αγοράσεις πράγματα που σου βγάζουν περισσότερα χρήματα’», εξηγεί. «Ήξερα ότι η επένδυση ήταν κάτι χρήσιμο, αλλά δεν το είχα σκεφτεί ποτέ από αυτό το πλαίσιο».
Η 36χρονη σημερα Waresmith έλαβε αυτή τη συμβουλή και προχώρησε. Αυτή τη στιγμή έχει πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια σε μετοχές, ακίνητα και άλλες επενδύσεις. Το 2021, ίδρυσε την εταιρεία χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης Wealth with Tess, με στόχο να βοηθήσει και άλλους να ακολουθήσουν το δρόμο της αποφεύγοντας κάποιες από τις παγίδες.
Εκείνα τα πρώτα χρόνια, η Waresmith θυμάται μια παγίδα συγκεκριμένα. «Με τις επενδύσεις στο χρηματιστήριο, φοβόμουν πραγματικά ότι θα κάνω λάθος, έτσι προσέλαβα έναν οικονομικό σύμβουλο και πήρε πολλές πολύ κακές αποφάσεις για λογαριασμό μου», λέει. «Πλήρωσα πάνω από 2% σε προμήθειες. Μου πούλησαν κάτι που ταιριάζει καλύτερα σε άτομα στα 50 τους. Ήμουν 26».
Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας: «Είναι δύσκολο να αναγνωρίσεις ‘κόκκινες σημαίες’ αν δεν έχεις βασικές γνώσεις»
Η Waresmith έκανε αυτό που πολλοί ειδικοί θα μπορούσαν να προτείνουν: Να προσλάβει έναν επαγγελματία. Αλλά επειδή δεν ήταν πολύ εξοικειωμένη με τα οικονομικά, η Waresmith δεν ήξερε ότι ο σύμβουλος που επέλεξε έτρεχε μια μη βέλτιστη στρατηγική για λογαριασμό της.
«Είναι δύσκολο να αναγνωρίσεις ‘κόκκινες σημαίες’ αν δεν έχεις βασικές γνώσεις επενδύσεων. Και όταν λέω βασικές γνώσεις, εννοώ να διαβάσεις ένα ή δύο βιβλία ή να παρακολουθήσεις ένα μάθημα», τονίζει στο CNBC. «Δεν χρειάζεται να έχεις Ph.D. στις επενδύσεις ή να γίνεις αναλυτής, αλλά δεν είδα πραγματικά τις ‘κόκκινες σημαίες’, γιατί δεν θα μπορούσα καν να τις αναγνωρίσω τότε».
Της πήρε λίγο χρόνο για να συνειδητοποιήσει ότι το χαρτοφυλάκιό της υστερούσε στην αγορά – τόσο επειδή ο σύμβουλός της είχε επιλέξει τα αμοιβαία κεφάλαια που είχαν χαμηλή απόδοση όσο και επειδή οι υψηλές προμήθειες «έτρωγαν» αυτά που έβγαζε.
Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε μία ακόμα συνέντευξη της που έδωσε το 2024: