αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΜία ψυχολόγος εξηγεί: Γιατί πρέπει πάντα να έχεις ένα χαρτονόμισμα μεγάλης αξίας στο πορτοφόλι σου

Μία ψυχολόγος εξηγεί: Γιατί πρέπει πάντα να έχεις ένα χαρτονόμισμα μεγάλης αξίας στο πορτοφόλι σου

Αν έχετε μαζί σας ένα χαρτονόμισμα των 50 ή 100 ευρώ, μπορεί να εξοικονομείτε χρήματα χωρίς καν να προσπαθείτε. Πώς;

Έχουμε την τάση να σκεφτόμαστε διπλά πριν ξοδεύουμε μεγαλύτερα χαρτονομίσματα, επειδή τα βλέπουμε ως «σπέσιαλ χρήματα», εξηγεί στο CNBC η Dr. Mary Gresham, ψυχολόγος.

Να γιατί μπορεί να θέλετε να σκεφτείτε να ανταλλάξετε τα χαρτονομίσματα των 10 και 20 δολαρίων με ένα κατοστάρικο.

Μια έννοια που ονομάζεται νοητική λογιστική έχει να κάνει με το πώς λαμβάνουμε οικονομικές αποφάσεις με βάση τους συνειρμούς μας με τα χρήματα. Αυτές οι συσχετίσεις δεν είναι πάντα ορθολογικές, οπότε οι αποφάσεις που προκύπτουν δεν αποδίδουν πάντα.

«Αντιμετωπίζουμε διαφορετικά τα χρήματα ανάλογα με το πώς τα κατηγοριοποιούμε», λέει η Gresham. «Συνδέουμε πολλά μικρά χαρτονομίσματα με διάφορα, μικροποσά, ενώ συνδέουμε τα μεγάλα χαρτονομίσματα με σπέσιαλ χρήματα».

Ας πούμε ότι σας δίνεται είτε ένα χαρτονόμισμα των 100 ευρώ είτε πέντε χαρτονομίσματα των 20 ευρώ. Επειδή τείνουμε να συσχετίζουμε τα μικρότερα χαρτονομίσματα με διάφορες αγορές, είναι πιο πιθανό να ξοδέψετε τα χρήματα αν έχετε μαζί σας αυτά τα πέντε χαρτονομίσματα των 20 ευρώ, παρά αν έχετε μαζί σας ένα χαρτονόμισμα των 100, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Consumer Research.

Η ίδια μελέτη έδειξε ότι μια ομάδα φοιτητών που συμμετείχαν στην έρευνα και στους οποίους είχαν δοθεί τέσσερα κέρματα, ήταν πιο πιθανό να αγοράσουν καραμέλες -και αγόρασαν περισσότερες από αυτές- από ό,τι οι φοιτητές στους οποίους είχε δοθεί ένα μόνο δολάριο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × 4 =