αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΜία ψυχοθεραπεύτρια λέει: Υπάρχουν 5 τύποι τελειομανών. Μήπως ανήκεις σε κάποιον από αυτούς;

Μία ψυχοθεραπεύτρια λέει: Υπάρχουν 5 τύποι τελειομανών. Μήπως ανήκεις σε κάποιον από αυτούς;

«Οι τελειομανείς δεν είναι ισορροπημένοι άνθρωποι, και αυτό ΟΚ». Έτσι ξεκινά το άρθρο της στο CNBC, η ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας Katherine Morgan Schafler.

«Ως ψυχοθεραπεύτρια, έχω δουλέψει με πολλούς αυτοχαρακτηριζόμενους τελειομανείς, όλοι τους έξυπνοι, φιλόδοξοι, εργατικοί άνθρωποι, που αισθάνονταν ανεξήγητα ότι κάτι… δεν πήγαινε καλά μαζί τους», λέει. Αλλά όπως εξηγεί δεν είναι κάποιο παθολογικό πρόβλημα.

«Με βάση την κλινική μου έρευνα, έχω εντοπίσει πέντε τύπους τελειομανών. Καθώς διαβάζετε τα προφίλ, να έχετε κατά νου ότι η τελειομανία είναι μια ρευστή κατάσταση που εξαρτάται από το πλαίσιο. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να είστε ένας ακατάστατος τελειομανής όταν πρόκειται για ραντεβού και ένας έντονος τελειομανής στη δουλειά. Η κατανόηση του προφίλ σας, θα σας βοηθήσει να εκτιμήσετε και να διαχειριστείτε τις ξεχωριστές σας τάσεις», σημειώνει η Morgan. Και παραθέτει του 5 τύπους τελειομανών.

1. Έντονοι τελειομανείς

Οι έντονοι τελειομανείς είναι αβίαστα άμεσοι και διατηρούν την έντονη εστίαση όταν πρόκειται για την επίτευξη των στόχων τους. Αν αφεθούν ανεξέλεγκτοι, τα standards τους μπορεί να πάνε από το υψηλό επίπεδο… στο αδύνατο, και μπορεί να καταλήξουν να τιμωρούν τους άλλους και τους εαυτούς τους επειδή δεν πληρούν τα standards τους.

2. Κλασικοί τελειομανείς

Οι κλασικοί τελειομανείς είναι εξαιρετικά αξιόπιστοι, συνεπείς και προσανατολισμένοι στη λεπτομέρεια και προσθέτουν σταθερότητα στο περιβάλλον τους. Αν αφεθούν ανεξέλεγκτοι, αγωνίζονται να προσαρμοστούν στον αυθορμητισμό ή σε μια αλλαγή στη ρουτίνα και μπορεί να δυσκολεύονται να αναπτύξουν ουσιαστικές σχέσεις.

3. Αυτοί που θέλουν πάντα να ευχαριστούν τους άλλους

Αυτοί έχουν μια καλή κατανόηση της δύναμης των διαπροσωπικών συνδέσεων και έχουν ισχυρή ενσυναίσθηση. Αν αφεθούν ανεξέλεγκτοι, η επιθυμία τους να συνδεθούν με άλλους μπορεί να τους μετατρέψει σε τοξικά άτομα. Θα κάνουν τα πάντα για τους άλλους, αλλά θα αφήσουν στην άκρη τις δικές τους ανάγκες.

4. Αναβλητικοί τελειομανείς

Οι τελειομανείς της αναβλητικότητας διαπρέπουν στην προετοιμασία, μπορούν να δουν τις ευκαιρίες από μια οπτική γωνία 360 μοιρών και έχουν καλό έλεγχο των παρορμήσεων. Αν όμως δεν το ελέγξουν, θα καταλήξουν να μείνουν σε μια αιώνια… προετοιμασία, κολλημένοι στην αναποφασιστικότητα και την αδράνεια.

5. Ακατάστατοι τελειομανείς

Οι… ακατάστατοι τελειομανείς ξεπερνούν εύκολα το άγχος των νέων ξεκινημάτων, γεννούν μεγάλες ιδέες, προσαρμόζονται καλά στον αυθορμητισμό και είναι από τη φύση τους ενθουσιώδεις. Αν αφεθούν ανεξέλεγκτοι, δυσκολεύονται να παραμείνουν συγκεντρωμένοι στους στόχους τους. Πολλές φορές καταλήγουν να κατανέμουν την ενέργειά τους δεξιά και αριστερά, με αποτέλεσμα να μην φτάνουν στους μεγάλους στόχους που έχουν θέσει.

Αν δεν είσαι σίγουρος σε ποιον τύπο ανήκεις, μπορείς να κάνεις το online quiz εδώ.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

19 − eleven =