αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΜία Θεσσαλονικιά μεγαλώνει φυτά μέσα σε γυάλες. Και έχει φτιάξει το δικό της brand

Μία Θεσσαλονικιά μεγαλώνει φυτά μέσα σε γυάλες. Και έχει φτιάξει το δικό της brand

Ξεκίνησε ως χόμπι, και εξελίχθηκε σε ένα ιδιαίτερο brand. Η Ειρήνη Μαλασίδου είναι ο άνθρωπος πίσω από το the Pot. Και κάνει το εξής: Μεγαλώνει φυτά μέσα σε γυάλες. Αυτά μπορεί να τα πάρει ο καθένας στο σπίτι του, και το κάθε φυτό να συνεχίσει να αναπτύσσεται μέσα σε αυτό το κλειστό οικοσύστημα. «Τοποθετώντας τα φυτά μέσα σε κλειστά δοχεία, δημιουργούμε μια μικρογραφία της ατμόσφαιρας, καθώς το γυάλινο αυτό ‘περίβλημα’ λειτουργεί κατά τον ίδιο τρόπο» εξηγεί η ίδια.

Η Ειρήνη Μαλασίδου μίλησε στο It’s Possible για το δικό της story.

Πως προέκυψε η ιδέα για το «the Pot»;

Τυχαία λοιπόν ανακάλυψα σε ένα ταξίδι μου στο εξωτερικό αυτά τα κλειστά οικοσυστήματα, που με ελάχιστη φροντίδα καταφέρνουν και επιβιώνουν χωρίς να χρειάζεται κάποιος να τα ποτίσει. Από μικρή είχα μια ιδιαίτερη συμπάθεια στα φυτά, η οποία εξελίχθηκε σε πάθος όταν αντίκρισα για πρώτη φορά αυτές τις μικρές πανέμορφες γυάλες, με τα ζωντανά φυτά να διακοσμούν το εσωτερικό τους. Έτσι ξεκίνησα να διαβάζω για αυτήν την ιδιαίτερη τεχνική και να πειραματίζομαι στη δημιουργία κλειστών οικοσυστημάτων. Όπως κάθε αρχή και δύσκολη, έτσι και στην δική μου περίπτωση μετά από πολλούς πειραματισμούς, κατέληξα ύστερα από 2 χρόνια στους σωστούς συνδυασμούς συστατικών, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν όλα τα φυτά σε ένα κλειστό βάζο. Η ενασχόλησή μου αυτή ξεκίνησε σαν χόμπι στον ελεύθερo μου χρόνο, όμως σιγά σιγά οι δημιουργίες μου άρχισαν να έχουν απήχηση.

Και κάπως έτσι ξεκίνησε το the Pot!

Ποια ήταν τα πρώτα σχόλια που ακούσατε από φίλους και γνωστούς, όταν τους ανακοινώσατε ότι θέλετε να ξεκινήσετε αυτό το -ασυνήθιστο- project;

Τα πρώτα σχόλια ήταν πολύ ενθαρρυντικά και αυτό μου έδωσε δύναμη να το εξελίξω από χόμπι σε πλήρη απασχόληση. Ο ενθουσιασμός ήταν πολύ μεγάλος και από μένα και από την δική τους πλευρά και πιστέψαν όλοι στην επιτυχημένη πορεία του.Είναι αρκετά δύσκολο όμως να προωθείς σε μια αγορά ένα καινούριο προϊόν που δεν έχουν ξαναδεί ποτέ. Η πορεία του the Pot όμως μέχρι σήμερα αποδεικνύει πως εδώ και 5 χρόνια κάνουμε την δουλειά μας σωστά και εξελισσόμαστε διαρκώς για να ικανοποιούμε ακόμα και τους πιο απαιτητικούς μας πελάτες.

Τι μπορεί να βρει κάποιος στο e-shop σας αυτή τη στιγμή;

Υπάρχουν συγκεκριμένα βάζα που διατίθενται προς πώληση στο ηλεκτρονικό μου κατάστημα τα οποία ξεκινούν από τα μικρότερα βάζα ύψους 15 εκατοστών και μπορούν να φτάσουν έως και τα 60 εκατοστά σε ύψος. Πέρα από την διαφορά μεγέθους όμως υπάρχει μεγάλη ποικιλία στα φυτά καθώς επίσης και στο σχήμα του κάθε βάζου για να ταιριάζει στα διαφορετικά στυλ διακόσμησης του κάθε χώρου που τοποθετούνται.

Ποια είναι η διαδικασία για να τοποθετηθεί ένα φυτό μέσα στην γυάλα και τι φροντίδα χρειάζεται από την στιγμή που θα το παραλάβει ο ιδιοκτήτης του;

 Η αλήθεια είναι πως για να δημιουργήσω ένα βάζο χρειάζομαι αρκετό χρόνο, ιδιαίτερη προσοχή και ακρίβεια. Ξεκινώντας από την επιλογή των φυτών, μέχρι την επιμελή τοποθέτησή τους μέσα στο βάζο, χρειάζομαι από μιάμιση ώρα για τα απλά βάζα έως και 4 ώρες για τα μεγαλύτερα.

Τοποθετώντας τα φυτά μέσα σε κλειστά δοχεία, δημιουργούμε μια μικρογραφία της ατμόσφαιρας, καθώς το γυάλινο αυτό «περίβλημα» λειτουργεί κατά τον ίδιο τρόπο. Καθοριστικό ρόλο στην επιβίωση του οικοσυστήματός μας παίζει ο ήλιος, με την βοήθεια του οποίου επιτυγχάνεται η φωτοσύνθεση των φυτών και ο κύκλος του νερού (το νερό στην αρχή εξατμίζεται, στη συνέχεια υγροποιείται στα εσωτερικά τοιχώματα του βάζου και καταλήγει ξανά στο χώμα ποτίζοντας έτσι τα φυτά μας). Η δυνατότητα που σου δίνουν τα κλειστά οικοσυστήματα να παρατηρήσεις αυτόν τον αρμονικό κύκλο, καθώς επίσης και την ανάπτυξη των φυτών χωρίς την παραμικρή παρέμβαση.

Πέρα από την Θεσσαλονίκη, μέχρι ποιες άλλες τοποθεσίες έχουν φτάσει τα φυτά σας;

Οι πόλεις που αποστέλλονται τα pots με ασφάλεια έως τώρα είναι η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Όπως καταλαβαίνετε είναι ένα ευαίσθητο προϊόν καθώς το βάζο μπορεί να σπάσει πολύ εύκολα ή και να αναποδογυρίσει. Έχουν καταφέρει όμως να φτάσουν τα βάζα μας στο εξωτερικό σε πολλές χώρες όπως η Αγγλία, η Γερμανία, η Αυστρία, το Ντουμπάι, η Ελβετία και άλλες, πάντοτε όμως με την βοήθεια των ανθρώπων που τα αγόραζαν καθώς ήταν αυτοί που τα μετέφεραν κιόλας μαζί τους.

Εσείς βρήκατε την δική σας ιδέα, μέσα σε μία στιγμή, πριν μερικά χρόνια. Τελικά, οι ιδέες είναι παντού γύρω μας; Και πως μπορεί, άραγε, να τις εντοπίσει κάποιος;

Οι ιδέες ίσως να κρύβονται στις πιο βαθιές μας επιθυμίες. Αρκεί μια στιγμή τόλμης για να εξελιχθεί η ιδέα σε πράξη.

Το πόσο επιτυχία θα έχουμε εξαρτάται από το πόσο αγαπάμε αυτό που κάνουμε. Οι ιδέες βρίσκονται παντού και μέσα μας και γύρω μας. Εάν κάποιος ψάχνει έμπνευση για ιδέες μπορεί να βάλει στην ζωή του ένα φυτό, εξάλλου αποδεδειγμένα τα φυτά αυξάνουν την αποδοτικότητά και την δημιουργικότητα μας. Ένα pot θα ήταν ίσως η κατάλληλη αρχή!

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

16 − sixteen =