αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΜία Ελληνική πλατφόρμα delivery για όσους έχουν ειδική διατροφή. Οι δύο ιδρυτές μιλούν στο It’s Possible

Μία Ελληνική πλατφόρμα delivery για όσους έχουν ειδική διατροφή. Οι δύο ιδρυτές μιλούν στο It’s Possible

Το πεδίο του delivery τράβηξε πάνω του τα βλέμματα ακόμα περισσότερο μέσα στην καραντίνα. Είδαμε αρκετούς ανθρώπους να στρέφονται προς τα εκεί, ενώ είδαμε επίσης πολλά καταστήματα να προσαρμόζονται στο νέο τοπίο.

Τα πράγματα βέβαια γίνονται πιο πολύπλοκα για όσους ακολουθούν κάποια ειδική διατροφή. Το πρόβλημα αυτό θέλει να λύσει η πλατφόρμα ctrlEat η οποία εστιάζει ακριβώς σε αυτό το κοινό. Οι δύο ιδρυτές, Χάρης Σαμαράς και Ιωάννα Δελήπαλτα, μιλούν στο It’s Possible για το πως ακριβώς λειτουργεί η πλατφόρμα, εξηγούν πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για κάποιον να ξεκινήσει ένα δικό του project στην Ελλάδα, ενώ παραθέτουν και τα επόμενα βήματα τους.

Πως προέκυψε η ιδέα για το project σας; Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για κάτι ασυνήθιστο για τα Ελληνικά δεδομένα

Ιωάννα: Η ιδέα ξεκίνησε ως κάτι αρκετά διαφορετικό. Η αρχική ιδέα προέκυψε όταν έψαχνα τρόπους να βοηθήσω μία πολύ καλή μου φίλη  με το καινούριο της εστιατόριο και σκέφτηκα «γιατί να μην μπορεί ο καθένας να έχει delivery ακόμη και αν δεν μπορεί να επωμιστεί τα έξοδα που έχει μία τέτοια υπηρεσία;». Έτσι είπαμε να δημιουργήσουμε  μια νέα υπηρεσία delivery που θα συνέδεε τους εστιάτορες με ένα κοινόχρηστο σύστημα διανομέων.

Με αυτήν την ιδέα μπήκαμε στο ok!thess. Στην συνέχεια προσπαθώντας να βρούμε μια πρόταση αξίας για τον τελικό χρήστη και έπειτα από συζητήσεις με φίλους chef ανακαλύψαμε ότι υπάρχει μεγάλη μερίδα ανθρώπων που δυσκολεύονται να βρουν να φάνε λόγω των διατροφικών τους αναγκών. Αυτό κυρίως συμβαίνει γιατί ενώ στα περισσότερα καταστήματα μπορεί να υπάρχουν επιλογές και για αυτούς, χάνονται είτε γιατί οι υπόλοιπες επιλογές είναι πολύ περισσότερες είτε ακόμη και γιατί δεν υπάρχει η κατάλληλη ταξινόμηση στις υπόλοιπες πλατφόρμες.


Με απλά λόγια τι κάνει η πλατφόρμα σας;

Ιωάννα: Η πλατφόρμα, λοιπόν, στην τελική της μορφή, προσφέρει σε άτομα που ακολουθούν κάποια ειδική διατροφή – προς το παρόν διατροφές χωρίς γλουτένη, λακτόζη και χορτοφαγικές – τη δυνατότητα να βρουν γεύματα που καλύπτουν τις ανάγκες τους εύκολα και γρήγορα χωρίς να χρειάζεται να ψάχνουν «ψύλλους σε άχυρα» ή να επιλέγουν κάθε φορά το ίδιο κατάστημα καθως αυτό είναι το μόνο που γνωρίζουν ότι τους καλύπτει.

Πως βλέπετε να διαμορφώνεται το πεδίο του delivery στο μέλλον; Πρόκειται για ένα πεδίο το οποίο, λόγω των συνθηκών που δημιουργήθηκαν, τράβηξε πάνω του τα βλέμματα και μέσα στην καραντίνα

Χάρης: Τον τελευταιο χρόνο έχουν ξεκινήσει κάποιες προσπάθειες εκσυγχρονισμου που όμως γίνονται με πολύ αργό ρυθμο. Οι καινούριες συνθήκες που επιβάλει ο Covid-19, επιβάλλουν και τον πιο γρήγορο εκσυγχρονισμό στο ελληνικό delivery. Παράλληλα, η ανάπτυξη του οικοσυστηματος καινοτομίας δίνει σε Ελληνικές Startups όπως εμείς την δυνατότητα να δοκιμάσουν τις ανάγκες της αγοράς και να βρούν καινοτόμες λύσεις. Τα επόμενα χρόνια, προβλέπουμε ραγδαίες εξελίξεις στον τρόπο που παραγγέλνουν οι Έλληνες καθώς και μια στροφή προς μια πιο προσωποκεντρική προσέγγιση από πλευράς επιχειρήσεων, μέλος της οποίας είναι και το ctrlEat. Περιμένουμε να δούμε μεγαλύτερη ποικιλία σε πλατφόρμες, πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες προς τους χρήστες, ενώ αν διαμορφωθεί κατάλληλα το νομικό πλαίσιο, θα δούμε και gig economy διανομείς. Επίσης, η μεγαλύτερη προσοχή στην ατομική διατροφή του καθενός θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις επιλογές των χρηστών.

Τελικά πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για δύο νέους ανθρώπους να ξεκινήσουν το δικό τους project στην Ελλάδα; Βλέπουμε αρκετούς να διστάζουν να κάνουν ένα τέτοιο βήμα, γιατί π.χ. θεωρούν ότι «δεν έχουν αρκετή εμπειρία», «δεν έχουν αρκετά χρήματα» ή «δεν έχουν αρκετό χρόνο»

Ιωάννα: Ένα τέτοιο βήμα για να γίνει, πέραν από το ότι πρέπει να πιστεύεις πολύ στην ιδέα σου, χρειάζεται να έχεις ένα πολύ καλό κίνητρο-στόχο! Για εμάς ήταν πιστεύω και για τους δύο το να φτάσουμε στο σημείο να είμαστε οι κύριοι των εαυτών μας. Ανήκουμε και εμείς σε αυτούς που «δεν έχουν αρκετά χρήματα» αλλά ούτε και «αρκετή εμπειρία». Δεν έχουμε ξανακάνει δική μας startup, άλλωστε. Θεωρώ ότι το να βρεις άτομα να σε καθοδηγήσουν είναι το σημαντικότερο για ένα τέτοιο ξεκίνημα.Στην δική μας περίπτωση ήταν η ομάδα του ok!thess.  Αυτό θα σε βοηθήσει  να κερδίσεις χρόνο κάνοντας μόνο ότι είναι απαραίτητο για την υλοποιηση και να μην παρεκκλίνεις από το στόχο σου, ενώ τα δυνατά κινητρα θα σου δίνουν ώθηση να συνεχιζεις και να μην τα παρατάς.

Χάρης: Προσωπικά πιστεύω πως το να ξεκινήσεις το δικό σου πρότζεκτ δεν είναι δύσκολο. Δύσκολο είναι να το συνεχίσεις.

Είναι σημαντικό να βρεις άτομα, όπως είπε και η Ιωάννα, για να σου δώσουν τα απαραίτητα εργαλεία προκειμενου να κάνεις την ιδέα σου πράξη. Όταν ξεκινάμε, όλοι χανόμαστε στο ” δεν έχω λεφτά ή χρόνο”  γιατί δεν ξέρουμε τον τρόπο.. δεν έχουμε ιδέα ότι μπορείς να ξεκινήσεις με αυτό που λένε minimum viable product. Ουσιαστικά την μικρότερη εκδοχή του τελικού στόχου. Ολοι θέλουμε όταν ξεκινάμε θέλουμε να φτιάξουμε κάτι τέλειο και ολοκληρωμένο από την αρχή.  Είναι πιο εύκολο να ξεκινήσεις από ένα πολύ συγκεκριμένο πρόβλημα δίνοντας του μια πολύ συγκεκριμένη λύση.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα αναφορικά με το project σας;

Χάρης: Το πρώτο βημα είναι η επέκταση της υπηρεσίας σε όλη τη Θεσσαλονίκη και έπειτα στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια αυτής της επέκτασης θα προστίθενται υπηρεσίες στην πλατφόρμα βασισμένες στο feedback που θα έχουμε από τους χρήστες και τους συνεργάτες-καταστηματα. Παράλληλα, θα επεκτείνουμε τις συνεργασίες μας με τεχνολόγους τροφίμων και διαιτολόγους προκειμένου να διευρύνουμε τις διατροφικές ομάδες που εξυπηρετούμε.

Ιωάννα: Στόχος είναι μέσα στα επομενα χρόνια να βγούμε και σε πόλεις του εξωτερικού,  αλλά μέχρι τότε θα καλύψουμε και άλλες ομάδες όπως τους διαβητικούς και άτομα που ακολουθούν την κετογονικη διατροφή.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eight + 3 =