«Μέσω της δύναμης της κοινότητας, της αλληλεγγύης και της ενσυναίσθησης, ο καθένας μας μπορεί να νιώθει πιο δυνατός, όταν έρχεται αντιμέτωπος με μια σημαντική δυσκολία». Αυτό βλέπει κάποιος μπαίνοντας στο επίσημο site της Cordia. Πρόκειται για εφαρμογή πίσω από την οποία είναι τρεις μηχανικοί. Οι Θοδωρής Σπηλιώτης, Δημήτρης Σουλάνι και Γιάννης Καββέτσος. Οι τρεις τους θέλησαν να δημιουργήσουν μία πλατφόρμα social media για να φέρουν κοντά άτομα με χρόνια νοσήματα και παρόμοιες εμπειρίες. Και κάπως έτσι, όλοι να νιώθουν πιο δυνατοί.
Οι δημιουργοί της εφαρμογής μιλούν σήμερα στο It’s Possible και εξηγούν πως λειτουργεί το app τους, ποια είναι τα επόμενα βήματα, ενώ περιγράφουν και το πως η μοναξιά «βαραίνει» τους ανθρώπους στην σύγχρονη εποχή.
Πως μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος την εφαρμογή σας και σε ποιους απευθύνεται;
Η εφαρμογή μας απευθύνεται σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν χρόνια νοσήματα, καθώς και στους φροντιστές τους. Όραμά μας είναι “Κανείς ασθενής μόνος του” και επιδιώκουμε μέσα από την εφαρμογή μας να δημιουργήσουμε υποστηρικτικές, αξιόπιστες και πολύτιμες διασυνδέσεις για τους ανθρώπους που τις χρειάζονται. Έχουμε ξεκινήσει με στόχο τις καρδιοπάθειες, αλλά στο μέλλον θέλουμε να συμπεριλάβουμε όλες τις χρόνιες ασθένειες.
Η διαδικασία για να εγγραφεί κάποιος είναι απλή. Μπαίνει στο site μας, το cordiahealth.gr, και συμπληρώνει την φόρμα εγγραφής. Σύντομα, εάν αφορά καρδιοπάθειες, θα λάβει έναν σύνδεσμο για να κατεβάσει την εφαρμογή. Αν όχι, κρατάμε την επαφή και σε ενημερώνουμε όταν προχωρήσουμε και σε άλλες χρόνιες ασθένειες.

Θεωρείτε ότι η μοναξιά είναι ένα πρόβλημα στην σύγχρονη εποχή; Και προεκτάσεις έχει όλο αυτό. Τόσο σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν μία ασθένεια, όσο και στον γενικό πληθυσμό
Παρόλο που η σημερινή τεχνολογία και τα social media μας έχουν δώσει απεριόριστη πρόσβαση σε διασυνδέσεις, φαίνεται πως μας έχουν φέρει πιο μακριά παρά κοντά.
Η ψηφιακή επικοινωνία μπορεί να είναι γρήγορη και εύκολη, αλλά συχνά στερεί την αληθινή, βαθιά σύνδεση που χρειαζόμαστε ως άνθρωποι. Αυτό γίνεται ακόμα πιο έντονο όταν κάποιος έρχεται αντιμέτωπος με μία χρόνια ασθένεια.
Ειδικά στα πρώτα στάδια μιας ασθένειας ή σε μία έξαρση της, η αβεβαιότητα και ο φόβος είναι έντονα, και το να μιλήσεις με ανθρώπους που έχουν περάσει κάτι παρόμοιο μπορεί να προσφέρει κατανόηση, υποστήριξη και ανακούφιση. Οι ανθρώπινες συνδέσεις, οι πραγματικές και αυθεντικές, είναι κάτι πολύτιμο. Έτσι, το να παρέχουμε μία εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης που φέρνει πιο κοντά ανθρώπους με πολλά κοινά, είναι κάτι που θεωρούμε ότι έχει πολύ μεγάλη αξία.
Όλα αυτά τα γνωρίζουμε από πρώτο χέρι, μιας και η ιδέα αυτή δεν ήταν τυχαία. Η ιδέα της Cordia προήλθε από το προσωπικό βίωμα του Θοδωρή, ενός από τους ιδρυτές μας. Όταν ο Θοδωρής ήταν 17, διαγνώστηκε με υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια. Παρά την ασθένεια, αγαπούσε το μπάσκετ και ήθελε να συνεχίσει να παίζει. Αναζητούσε παραδείγματα άλλων ανθρώπων που είχαν περάσει κάτι αντίστοιχο, ώστε να πάρει δύναμη και να συνεχίσει να ακολουθεί το πάθος του. Σε τέτοιες καταστάσεις ακόμα και εάν το περιβάλλον (οικογένεια, φίλοι, γιατροί) είναι υποστηρικτικό, χρειάζεσαι να βρεις την ελπίδα ότι θα μπορέσεις να συνεχίσεις την ζωή σου όπως πριν. Αυτή η ανάγκη τον οδήγησε στην ιδέα της Cordia, της εφαρμογής που συνδέει ανθρώπους με χρόνιες παθήσεις και κοινές εμπειρίες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να επικοινωνούν και να ενισχύουν ο ένας τον άλλον.
Ποιοι είναι οι άνθρωποι πίσω από την δημιουργία της Cordia Health; Μιλήστε μας λίγο και για το δικό σας background
Η ομάδα της Cordia Health αποτελείται από τρεις μηχανικούς με διαφορετικές εξειδικεύσεις, τον Θοδωρή Σπηλιώτη,τον Δημήτρη Σουλάνι και τον Γιάννη Καββέτσο.
Ο Θοδωρής και ο Γιάννης έχουν υπόβαθρο ηλεκτρολόγου μηχανικού. Ο Θοδωρής έχει εξειδίκευση στην επιστήμη των δεδομένων, με ιδιαίτερη έμφαση σε εφαρμογές ιατρικής και εμπειρία στο επιχειρηματικό κομμάτι. Ο Γιάννης έχει εξειδίκευση στην ανάπτυξη εφαρμογών και ο Δημήτρης είναι υπεύθυνος για τη σχεδίαση και τη διαχείριση προϊόντων.
Γνωριστήκαμε σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα γύρω από τον δημόσιο λόγο και γίναμε φίλοι και συνεργάτες.Έχουμε όλοι μας περάσει από διαφορετικές πορείες και εμπειρίες, αλλά μας ενώνει ο στόχος να προσφέρουμε κάτι ουσιαστικό και να στηρίξουμε ανθρώπους που το χρειάζονται.

Σε τι φάση είναι αυτή τη στιγμή το project σας και ποια είναι τα επόμενα βήματα;
Αυτή τη στιγμή έχουμε ολοκληρώσει την σχεδίαση του πρώτου πιλοτικού προγράμματος και βρισκόμαστε στη φάση της εισαγωγής χρηστών στην εφαρμογή (onboarding). Οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν το προφίλ τους, καταγράφοντας την ασθένεια που τους αφορά, την ιστορία τους, και αν βρίσκονται σε φάση που θέλουν να βοηθήσουν ή να βοηθηθούν. Επίσης, μπορούν να προσθέσουν πληροφορίες σχετικά με τυχόν επεμβάσεις που έχουν υποβληθεί, θεραπείες που ακολουθούν, αλλά και ενδιαφέροντα/χόμπι. Αυτά τα δεδομένα χρησιμοποιούνται για να προταθούν άλλα προφίλ με όσο το δυνατόν πιο κοντινές εμπειρίες, για να μπορούν οι χρήστες να επικοινωνούν και να στηρίζουν ο ένας τον άλλον.
Ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό της εφαρμογής είναι ότι διατηρείται η ανωνυμία των χρηστών, εφόσον το επιθυμούν.
Το επόμενο βήμα για εμάς είναι, αφού μαζέψουμε έναν κρίσιμο αριθμό χρηστών, να πάρουμε τα πρώτα αποτελέσματα από την εφαρμογή και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους αυτούς—ασθενείς ή φροντιστές με καρδιοπάθεια—να κατανοήσουμε καλύτερα τις ανάγκες τους και να προσαρμόσουμε την εφαρμογή για να εξυπηρετεί ακόμα πιο αποτελεσματικά την κοινότητα. Παίρνοντας τα πρώτα αποτελέσματα, θα αναπτύξουμε νέα χαρακτηριστικά στην εφαρμογή και θα αρχίσουμε να επεκτεινόμαστε σε άλλες χρόνιες ασθένειες. Επίσης, εξετάζουμε τη δημιουργία μικρών ομάδων, με ή χωρίς την παρουσία ειδικών, ανάλογα με τις ανάγκες και τα αιτήματα της κοινότητας, ώστε να προσφέρουμε ακόμα πιο εξειδικευμένη υποστήριξη.
Επιπλέον, σχεδιάζουμε το podcast μας, με σκοπό να φωτίσουμε σημαντικές ιστορίες ασθενών και να συμβάλλουμε στην ευαισθητοποίηση γύρω από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Μέσω αυτών των ιστοριών, θέλουμε να συμβάλλουμε στον ευρύτερο σκοπό της Cordia Health, ώστε κανένας ασθενής να μην φοβάται να μοιραστεί την ιστορία του. Από προσωπική εμπειρία, είδαμε ότι αυτό είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα για την εσωτερική αποδοχή της ασθένειας. Όλοι μας έχουμε τραύματα, και το να τα επικοινωνούμε μας φέρνει πιο κοντά στην επούλωση τους.
Τι θετικά και τι αρνητικά έχετε δει μέσα στο Ελληνικό startup οικοσύστημα;
Το ελληνικό startup οικοσύστημα έχει κάνει αρκετά βήματα μπροστά τα τελευταία χρόνια, με αυξανόμενη υποστήριξη από επενδυτές και οργανισμούς που βοηθούν νέες επιχειρήσεις να αναπτυχθούν. Υπάρχει μια έντονη κινητικότητα στον τομέα της τεχνολογίας και της καινοτομίας, και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό για τη δημιουργία νέων ιδεών και την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων.
Γενικά, έχουμε βρει αρκετή υποστήριξη από ανθρώπους και προγράμματα που βοηθούν στη σύσταση και ανάπτυξη της Cordia Health. Η συνεργασία με άλλες νεοφυείς επιχειρήσεις, καθώς και με πιο καθιερωμένες, που αναγνωρίζουν την αξία της καινοτομίας και της τεχνολογίας, είναι σημαντική και δημιουργεί νέες ευκαιρίες.
Από την άλλη, φαίνεται ότι το startup οικοσύστημα στην Ελλάδα είναι ακόμα κάπως πιο συντηρητικό σε σχέση με το εξωτερικό μιας και η χρηματοδότηση που μπορεί να έρθει από ελληνικά κεφάλαια έχει συνήθως πιο περιοριστικούς όρους σε σύγκριση με άλλες αγορές. Η πρόκληση αυτή ωστόσο φαίνεται λογική αν σκεφτεί κανείς ότι τα τελευταία χρόνια είναι που ανεβαίνει το οικοσύστημα αυτό στην χώρα μας. Και παρόλα αυτά οι δυνατότητες είναι τεράστιες και η αγορά συνεχώς εξελίσσεται προς μια πιο υποστηρικτική κατεύθυνση για τις νέες επιχειρήσεις.