αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΜία δίκη αποκαλύπτει τα μυστικά της JPMorgan Chase

Μία δίκη αποκαλύπτει τα μυστικά της JPMorgan Chase

Η δίκη του Μάικλ Νόβακ, πρώην επικεφαλής πολύτιμων μετάλλων στη JPMorgan Chase & Co, έχει αποκαλύψει μυστικά για το trading desk που κυριαρχεί στην παγκόσμια αγορά χρυσού.

Ο Νόβακ δικάζεται στο Σικάγο μαζί με τους συναδέλφους του, Γκρεγκ Σμιθ και Τζέφρι Ρούφι για συνωμοσία με στόχο την χειραγώγηση των αγορών χρυσού και αργύρου. Κατά τη δίκη έχουν αποκαλυφθεί εσωτερικά έγγραφα με λεπτομέρειες για τα πάντα- από τα κέρδη της τράπεζας στον τομέα των πολύτιμων μετάλλων έως τις αμοιβές και τα μπόνους των στελεχών. Η JPMorgan έβγαζε καθαρό κέρδος από 109 εκατ. έως 234 εκατ. δολάρια ετησίως από το 2008 έως και το 2018 από τον συγκεκριμένο τομέα. Η μερίδα του λέόντος προερχόταν από χρηματοοικονομικές πράξεις, αν και η τράπεζα πραγματοποιεί αγοραπωλησίες των πολύτιμων μετάλλων και σε φυσική μορφή. Το 2020 τα κέρδη απογειώθηκαν στα 1 δισ. δολάρια, καθώς η πανδημία πυροδότησε άνευ προηγουμένου ευκαιρίες arbitrage, σύμφωνα με το Bloomberg που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές.

Η JPMorgan διακρατεί χρυσό δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κρύπτες στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και τη Σιγκαπούρη. Είναι ενα από τα τέσσερα μέλη της αγοράς του Λονδίνου, όπου καθορίζονται οι παγκόσμιες τιμές του χρυσού. Η αμερικανική τράπεζα είναι ο κορυφαίος παίχτης της αγοράς μεταξύ. Το 2010 για παράδειγμα το 40% του συνόλου των συναλλαγών στην αγορά χρυσού εκκαθαρίστηκαν από την JPMorgan.

Δεν ξαφνιάζει λοιπόν το γεγονός ότι ακόμη και απλοί υπάλληλοι του desk πολύτιμων μετάλλων λαμβάνουν παχυλές αμοιβές και μπόνους. Ο Ρούφο, πωλητής hedge fund, έλαβε 10,5 εκατ. δολάρια από το 2008 έως το 2016. Ο Σμιθ, trader χρυσού με τις μεγαλύτερες επιτυχίες, έλαβε μπόνους 9,9 εκατ. δολαρίων το ίδιο διάστημα. Το αφεντικό τους, ο Νόβακ, επιβραβεύτηκε με μπόνους 23,7 εκατ. δολαρίων σε αυτή την περίοδο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three + seven =