αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΜία έρευνα 85 ετών του Harvard δίνει την απάντηση: Όσοι εργάζονται σε αυτά τα επαγγέλματα είναι συνήθως πιο δυστυχισμένοι

Μία έρευνα 85 ετών του Harvard δίνει την απάντηση: Όσοι εργάζονται σε αυτά τα επαγγέλματα είναι συνήθως πιο δυστυχισμένοι

Οι μοναχικές δουλειές είναι συνήθως αυτές που σε κάνουν πιο δυστυχισμένο, σύμφωνα με έρευνα του Harvard. Και προσοχή: Όταν λέμε μοναχική δουλειά δεν εννοούμε απαραίτητα ότι είσαι μόνος… μέσα σε ένα άδειο δωμάτιο. Μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι δίπλα σου, αλλά να μην έχεις τη δυνατότητα να μιλήσεις μαζί τους και να χτίσεις σχέσεις.

Έρευνα του Harvard που κράτησε για 85 χρόνια κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο επάγγελμα που κάνει όσους το ασκούν δυστυχισμένους, όμως υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά επαγγελμάτων που οδηγούν σε αυτό το αποτέλεσμα.

Οι δουλειές που απαιτούν ελάχιστη αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους και δεν προσφέρουν ευκαιρίες για την ανάπτυξη ουσιαστικών σχέσεων με τους συναδέλφους είναι εκείνες που καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά δυστυχισμένων εργαζόμενων, όπως είπε στο CNBC ο Robert Waldinger, καθηγητής ψυχιατρικής στο Harvard Medical School και διευθυντής της Harvard Study of Adult Development, μιας από τις μακροβιότερες έρευνες για την ευτυχία.

Οι ερευνητές του Harvard συγκέντρωσαν δεδομένα υγείας για περισσότερους από 700 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο, ξεκινώντας από το 1938. Στο πλαίσιο της έρευνας, τους έκαναν ερωτήσεις για τη ζωή τους κάθε δύο χρόνια.

Όπως διαπίστωσαν, το μυστικό για να ζει κανείς μία πιο ευτυχισμένη, υγιή και πολύχρονη ζωή δεν είναι το χρήμα, η επαγγελματική επιτυχία, η άσκηση ή η υγιεινή διατροφή. Αντίθετα, οι θετικές σχέσεις είναι αυτές που κρατούν τους ανθρώπους ευτυχισμένους κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Και το ίδιο ισχύει και στις δουλειές.

«Είναι μία σημαντική κοινωνική ανάγκη που πρέπει να καλύπτεται σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας. Επιπλέον, εάν έχεις ισχυρότερους δεσμούς με τους ανθρώπους, νιώθεις πιο ικανοποιημένος με τη δουλειά σου και κάνεις καλύτερη δουλειά», εξηγεί ο Waldinger.

Μερικές από τις πιο μοναχικές δουλειές είναι αυτές που απαιτούν ολονύχτιες βάρδιες, όπως οι φύλακες ή οι οδηγοί φορτηγών. Οι μοναχικές δουλειές είναι συνηθισμένες επίσης σε αναδυόμενες βιομηχανίες που βασίζονται στην τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών ντελίβερι πακέτων και φαγητού, όπου οι άνθρωποι συχνά δεν έχουν καθόλου συναδέλφους, ή στο διαδικτυακό λιανικό εμπόριο, όπου η εργασία είναι τόσο «fast and furious» που οι εργαζόμενοι στην ίδια βάρδια αποθήκης μπορεί να μην γνωρίζουν καν το όνομα του άλλου, λέει ο Waldinger.

Δυστυχισμένοι, άλλωστε, μπορεί να είναι και εργαζόμενοι που βρίσκονται όλη μέρα πλάι σε άλλους, αλλά δεν έχουν την ευκαιρία για αλληλεπίδραση. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι όσοι δουλεύουν σε call centers: Καθώς όλη μέρα μιλούν στο τηλέφωνο, δεν προλαβαίνουν να αναπτύξουν ουσιαστικές σχέσεις στον εργασιακό τους χώρο. Το γεγονός αυτό επιβαρύνει περαιτέρω την ήδη κακή ψυχολογία τους, καθώς πολλοί από αυτούς καλούνται να αντιμετωπίσουν δυσαρεστημένους και ανυπόμονους πελάτες για αρκετές ώρες την ημέρα.

Σύμφωνα με το CNBC, η έλλειψη προσωπικών σχέσεων στη δουλειά μπορεί να είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας ακόμα και για την υγεία του εργαζόμενου. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι καθώς μεγαλώνουμε, η μοναξιά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου στον ίδιο βαθμό που το κάνουν το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η έλλειψη φυσικής άσκησης.

Τι συστήνουν οι ειδικοί; Βρείτε ένα πεντάλεπτο για να πείτε τα νέα σας με έναν συνάδελφο που σας φαίνεται φιλικός ή φτιάξτε μια μικρή ομάδα με άτομα που μοιράζονται τα ίδια ενδιαφέροντα. Μπορείτε, για παράδειγμα, να παίζετε μπάσκετ ή ποδόσφαιρο με συναδέλφους μία φορά την εβδομάδα, για να εκτονώνετε τις εντάσεις μετά από μία πιεστική βάρδια.

Βέβαια, πολλά εξαρτώνται από τη στάση που κρατά ο προϊστάμενος μίας ομάδας. Σε κάποιες δουλειές, εάν ο προϊστάμενος δει τους εργαζόμενους να συζητούν ή να αστειεύονται στο γραφείο, θα πιστέψει ότι δεν δουλεύουν αρκετά.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three + 13 =