αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΜήπως να επιλέξεις κάποια από αυτά; Τα επαγγέλματα που δεν θα κάνει ποτέ ένα ρομπότ

Μήπως να επιλέξεις κάποια από αυτά; Τα επαγγέλματα που δεν θα κάνει ποτέ ένα ρομπότ

Σύμφωνα με μια δημοφιλή άποψη, μια από της σημαντικότερες «παρενέργειες» της αλματώδους ανάπτυξης της τεχνολογίας (αν όχι η σημαντικότερη) δεν είναι άλλη από την αύξηση της ανεργίας στο μέλλον -ένα γεγονός που θα οφείλεται στο ότι μια σειρά επαγγελμάτων που επιτρέπουν σε κάποια (δισ)εκατομμύρια συνανθρώπων μας να βγάζουν τον επιούσιο, σήμερα, αύριο θα ασκούνται από μηχανές.

Από την άλλη, βέβαια -και όπως ακριβώς ισχύει και για οτιδήποτε άλλο στη ζωή- έτσι κι εδώ, υπάρχουν οι πανηγυρικές εξαιρέσεις. Τα επαγγέλματα εκείνα, δηλαδή, που, άσχετα με τις τεχνολογικές εξελίξεις, το πιο πιθανό είναι να εξακολουθήσουν να ασκούνται από ανθρώπους «εις τον αιώνα τον άπαντα», για πολλούς και διάφορους λόγους. Αναρωτιέσαι ποια είναι τα επαγγέλματα αυτά;

Συγγραφέας

Ο λόγος που το επάγγελμα του συγγραφέα δεν κινδυνεύει από την αλματώδη τεχνολογική ανάπτυξη έχει να κάνει με το ότι η συγγραφή ενός λογοτεχνικού έργου, ασχέτως αν μιλάμε για πεζό ή για ποιητικό λόγο, αποτελεί μιαν υπόθεση που, εκτός από άρτια γνώση της γλώσσας, προϋποθέτει και σωστή διαχείριση και, κατόπιν, «απεικόνιση» των ανθρώπινων συναισθημάτων στο χαρτί από τον συγγραφέα / ποιητή. Κάτι που, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν είναι θέση να κάνει καμία μηχανή. Ωστόσο, ανάλογη σιγουριά για το μέλλον του επαγγέλματός τους μάλλον δεν μπορούν να αισθάνονται οι αθλητικογράφοι, μιας και όπως μαθαίνουμε, η αμερικανική startup Narrative Science αναπτύσσει ήδη ένα λογισμικό που ειδικεύεται στη συγγραφή άρθρων που αφορούν τα σπορ.

Σεφ

Δουλεία ενός σεφ είναι το «πάντρεμα» γεύσεων και αρωμάτων με τρόπο που ευχαριστεί το μάτι και , κυρίως, τον ουρανίσκο αυτού που γεύεται την εκάστοτε σπεσιαλιτέ. Προφανώς, πρόκειται για μια δουλειά που απαιτεί ταλέντο, η οποία χαρακτηρίζεται από την υποκειμενικότητα (δεν είναι ποτέ να αρέσουν όλες οι γεύσεις σε όλους) ενώ παράλληλα κρύβει μέσα της κάτι το βαθιά καλλιτεχνικό.

Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν -αλλά και λαμβάνοντας υπόψη ότι, προς το παρόν, η εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης δεν έχει εστιάσει ιδιαίτερα στο ζήτημα της γεύσης- το μέλλον του επαγγέλματος του σεφ φαντάζει διασφαλισμένο.

Ψυχολόγος / ψυχοθεραπευτής

Η ψυχοθεραπεία, όπως ακριβώς υποδηλώνει και το δεύτερο συνθετικό του ονόματός της, αποτελεί μια «θεραπευτική» επιστήμη, στην οποία ο θεραπευτής παρέχει τη γνώση του και, κυρίως, την συναισθηματική του παρουσία προκειμένου να καθοδηγήσει τον ασθενή στην αυτοΐαση των ψυχικών του τραυμάτων. Για να επιτευχθούν όλα αυτά, βασική προϋπόθεση είναι η κατανόηση των συναισθημάτων του ασθενή από τον ψυχοθεραπευτή (αυτό που οι αγγλοσάξονες αποκαλούν «empathy») και, κυρίως, η σχέση εμπιστοσύνης που καλλιεργείται μεταξύ των δύο. Για να το θέσουμε διαφορετικά, μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να έχει φτάσει στο σημείο που μπορεί να επεξεργαστεί και να ανταποκριθεί στις εντολές ενός ανθρώπου, αυτό ωστόσο δε σημαίνει απαραίτητα ότι είναι σε θέση και να κατανοήσει και τα συναισθήματά του.

Ρεσεψιονίστ

Κι όμως, ακόμη και στην εποχή της παντοκρατορίας των Μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των sites που ειδικεύονται στην κριτική προϊόντων και υπηρεσιών, η πιο αξιόπιστη πηγή πληροφορίας όταν βρεθείς σε μια άγνωστη πόλη είναι ο άνθρωπος που θα σε υποδεχθεί χαμογελαστός στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου σου. Ρώτα τον και θα καταλάβεις το γιατί…

Εκπαιδευτικός

Το ότι το επάγγελμα του εκπαιδευτικού δε θα βγει ποτέ εκτός μόδας οφείλεται στο γεγονός ότι αποτελεί ένα επάγγελμα που προϋποθέτει την κατανόηση των αναγκών και, κυρίως, των συναισθημάτων κάθε διδασκόμενου από τον διδάσκοντα, ξεχωριστά. Ζητούμενο είναι η δημιουργία μιας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ δασκάλου και μαθητή, η οποία θα αποτελέσει τη βάση για τη «μεταλαμπάδευση» της γνώσης.
Οπότε όχι, παρά την επικρατούσα αντίληψη (κι, ενδεχομένως, κόντρα στο μοντέλο των Πανελληνίων που «ταλαιπωρούν» δεκάδες χιλιάδες μαθητών αυτές τις ημέρες) η διαδικασία της διδασκαλίας δε θα πρέπει να εξαντλείται στην απλή παρουσίαση πληροφοριών και κατόπιν στην αποστήθιση αυτών.

Επιχειρηματίας και οραματιστής

Πολύ απλά γιατί το ανθρώπινο μυαλό, όσο και να εξελιχθεί η τεχνητή νοημοσύνη, ήταν, είναι και θα είναι ο απόλυτος υπερυπολογιστής. Ένας υπερυπολογιστής που, εκτός από τη συνδυαστική σκέψη, υπερτερεί από οποιαδήποτε μηχανή ως προς το ένστικτο και την επιμονή, έχοντας τη δύναμη να αλλάξει προς το καλύτερο τον κόσμο μέσα στον οποίο ζούμε. Υπερβολές, λες; Απλά σκέψου πόσο διαφορετικός θα ήταν ο κόσμος μας όπως τον γνωρίζουμε αν, εντελώς ενδεικτικά, δεν είχαν υπάρξει ποτέ «κάποιοι» Henry Ford, Thomas Edison, Steve Jobs και -γιατί όχι;- Elon Musk.

Πηγή: Askmen.com

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × 4 =