αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΜήπως… είσαι εσύ το πρόβλημα; Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι είσαι δύσκολος άνθρωπος

Μήπως… είσαι εσύ το πρόβλημα; Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι είσαι δύσκολος άνθρωπος

Δεν είναι πάντα εύκολο να κοιταχτούμε στον καθρέφτη, ειδικά όταν πρόκειται για ελαττώματα του χαρακτήρα μας. Συχνά βλέπουμε τους εαυτούς μας ως τους ήρωες των δικών μας ιστοριών, ενώ απορρίπτουμε την ιδέα ότι μπορεί να είμαστε οι δύσκολοι άνθρωποι.

Σύμφωνα με την ψυχολογία, υπάρχουν ορισμένα σημάδια που υποδηλώνουν ότι μπορεί να είστε ένα δύσκολο άτομο.

Εδώ είναι 5 διακριτικά σημάδια που δείχνουν ότι είστε πραγματικά δύσκολο άτομο. Ετοιμαστείτε για ειλικρινή αυτοστοχασμό.

Σπάνια… κάνεις λάθος

Το να είσαι άνθρωπος σημαίνει να κάνεις λάθη. Και όμως, πόσο συχνά παραδέχεστε ότι κάνετε λάθος;

Σύμφωνα με την ψυχολογία, πρωταρχικό χαρακτηριστικό των δύσκολων ανθρώπων είναι η αδυναμία τους να αποδεχτούν τα λάθη τους.

Συχνά είναι αυτοί που έχουν «πάντα δίκιο», δικαιολογούν συνεχώς τις πράξεις τους και σπάνια αναγνωρίζουν τα λάθη τους.

Η ενσυναίσθηση δεν είναι το δυνατό σου σημείο

Πόσο συχνά βάζετε τον εαυτό σας στη θέση κάποιου άλλου; Η ενσυναίσθηση, η ικανότητα κατανόησης των συναισθημάτων των άλλων, δεν είναι το δυνατό σημείο όλων.

Αλλά αν βρίσκετε τον εαυτό σας συνεχώς συνεχώς ενσυναίσθηση, μπορεί να είστε πιο δύσκολοι από όσο νομίζετε.

Η ενσυναίσθηση είναι η κατανόηση της υποκειμενικής εμπειρίας του άλλου. Εάν αυτή είναι μια πτυχή με την οποία παλεύετε, μπορεί να κάνει τις αλληλεπιδράσεις δύσκολες για τους γύρω σας. Δεν λέμε να συμφωνείτε πάντα με τους άλλους, αλλά η κατανόηση των συναισθημάτων και των οπτικών τους μπορεί να βοηθήσει πολύ στην καλλιέργεια καλύτερων σχέσεων.

Το blame game είναι το φόρτε σου

Έχετε παρατηρήσει ποτέ πώς μερικοί άνθρωποι παίζουν πάντα το θύμα, κατηγορώντας συνεχώς τους άλλους για τα δικά τους λάθη και αποτυχίες;

Όλοι έχουμε εκείνο τον συνάδελφο που πάντα ρίχνει την ευθύνη στους άλλους όταν κάτι δεν πάει καλά.

Αυτό είναι ένα κλασικό σημάδι ενός δύσκολου ανθρώπου.

Ο ψυχολόγος Άλμπερτ Έλις είπε κάποτε: «Τα καλύτερα χρόνια της ζωής σου είναι εκείνα που αποφασίζεις ότι τα προβλήματά σου είναι δικά σου. Δεν κατηγορείς τη μητέρα σου, την οικολογία ή τον πρόεδρο. Συνειδητοποιείς ότι εσύ ελέγχεις τη μοίρα σου».

Είσαι control freak

Το να έχεις επιθυμία για έλεγχο δεν είναι εγγενώς κακό. Γίνεται προβληματικό όταν προσπαθείς να ελέγξεις κάθε κατάσταση, κάθε άτομο και κάθε αποτέλεσμα.

Ο Σίγκμουντ Φρόιντ, ο πατέρας της ψυχανάλυσης, είπε κάποτε: «Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν πραγματικά την ελευθερία, γιατί η ελευθερία συνεπάγεται ευθύνη και οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται την ευθύνη».

Εάν αναζητάτε πάντα τον έλεγχο, ίσως αποφεύγετε την ελευθερία και την ευθύνη που συνεπάγεται το να επιτρέπετε στους άλλους να κάνουν τις δικές τους επιλογές. Το να είσαι control freak μπορεί να σε κάνει ένα απαιτητικό άτομο, καθώς καταπνίγει την ανεξαρτησία και τη συνεισφορά των άλλων.

Μονοπωλείς τις συζητήσεις

Θυμάστε ότι μια φορά σε ένα δείπνο, όταν δεν μπορούσατε να σταματήσετε να μιλάτε για τις τελευταίες διακοπές σας, αφήνοντας μετά βίας τους άλλους να συμμετέχουν στη συζήτηση;

Το να είσαι κυρίαρχος της συζήτησης – το να μιλάς πάντα για τον εαυτό σου και να δείχνεις ελάχιστο ενδιαφέρον για όσα έχουν να πουν οι άλλοι – είναι ένα σημάδι ότι είσαι δύσκολο άτομο.

Όπως εύστοχα το έθεσε ο Γουίλιαμ Τζέιμς, «Όποτε συναντιούνται δύο άτομα, υπάρχουν πραγματικά… έξι άτομα παρόντα. Υπάρχει ο καθένας όπως βλέπει τον εαυτό του, ο καθένας όπως τον βλέπει ο άλλος και ο καθένας όπως πραγματικά είναι». Εάν κυριαρχείτε συνεχώς στις συνομιλίες, δεν επιτρέπετε να πραγματοποιηθεί αυτή η πολύπλευρη αλληλεπίδραση.

Έτσι, την επόμενη φορά, προσπαθήστε να ακούτε περισσότερο και να μιλάτε λιγότερο. Είναι εκπληκτικό τι μπορείς να μάθεις όταν αφήνεις τους άλλους να πουν τη γνώμη τους.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

14 − 4 =