αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΜήπως έχεις στη δουλειά κάποιον από αυτούς τους 4 τοξικούς συναδέλφους; Η λύση για να τους αντιμετωπίσεις

Μήπως έχεις στη δουλειά κάποιον από αυτούς τους 4 τοξικούς συναδέλφους; Η λύση για να τους αντιμετωπίσεις

Όλοι έχει τύχει να συνεργαστούμε… με δύσκολους ανθρώπους κάποια στιγμή στην καριέρα μας. Αλλά τι μπορείς να κάνεις σε μία τέτοια περίπτωση;

Σύμφωνα με την καθηγήτρια ψυχολογίας του NYU, Tessa West, αρκεί να καταλάβουμε σε ποια από τις εξής κατηγορίες εντάσσεται ο «τοξικός» συνάδελφος και να τον αντιμετωπίσουμε κατάλληλα. Όπως γράφει στο βιβλίο της «Jerks at Work: Toxic Coworkers and What to Do About Them», οι 4 πιο συχνοί «εχθροί» μας είναι:

1. Οι «γλείφτες»

Αυτοί οι δηλητηριώδεις άνθρωποι έχουν έναν μοναδικό στόχο: «Να ανέβουν στην κορυφή με κάθε τρόπο», λέει η West. Κακομεταχειρίζονται ή σαμποτάρουν τους ανθρώπους που βρίσκονται στο εταιρικό επίπεδό τους ή κάτω από αυτούς, ενώ ταυτόχρονα λένε καλά λόγια στους ανώτερους. Μπορούν να κάνουν τους εαυτούς τους να φαίνονται σαν ”παίκτες ομάδας” μπροστα στα ανώτερα στελέχη, παρόλο που όλοι οι άλλοι ξέρουν ότι δεν είναι.

Για να αντιμετωπίσετε τέτοιους ανθρώπους αρκεί να βρείτε «συμμάχους» στη δουλειά. Όσοι έχετε γίνει θύματα τέτοιου ανθρώπου μπορείτε να συγκεντρώσετε απτά στοιχεία και να τα παραθέσετε με κομψό τρόπο στον προϊστάμενό σας. Όταν μιλάτε στον προϊστάμενο φροντίστε να αναγνωρίσετε ότι ναι μεν έχουν θετικά στοιχεία, αλλά προκαλούν προβλήματα στην υπόλοιπη ομάδα.

2. Οι επιθετικοί

Τα άτομα αυτά επισκιάζουν τους συναδέλφους τους σε όλες τις αποφάσεις (π.χ. δεν αφήνουν κανέναν άλλον να μιλήσει στα meeting) και στοχεύουν στους αδύναμους προϊσταμένους, προσπαθώντας να τους «λυγίσουν».

Η West προειδοποιεί ότι αυτού του είδους τα άτομα λατρεύουν τους καβγάδες και συνεπώς θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να χάσετε μερικές μάχες. Αξίζει να τους αντιμετωπίσετε και πάλι μαζί με την ομάδα σας, μόνο εφόσον αποφασίσετε ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να κάνετε ένα σχέδιο μαζί με τους συναδέλφους σας, το οποίο θα ταιριάζει για το συγκεκριμένο «τοξικό» άτομο.

3. Ο micromanager

Πρόκειται για συναδέλφους που επιμένουν να επιβλέπουν το καθετί που κάνετε, από το πώς υπογράφετε στα email μέχρι τον προγραμματισμό της ημέρας σας.

Σύμφωνα με την West, συνήθως πρόκειται για συναδέλφους οι οποίοι έχουν άγχος και αισθάνονται αβέβαιοι για τη δουλειά και για τον ίδιο τους τον εαυτό. Συνεπώς ο καλύτερος τρόπος να τους αντιμετωπίζετε είναι να τους ενημερώνετε όσο το δυνατόν συχνότερα και επιγραμματικά.

4. Ο Gaslighter

Έχουμε μιλήσει για το λεγόμενο Gaslighting σε προηγούμενο άρθρο μας. Το Gaslighting είναι ουσιαστικά όταν κάποιος αρνείται ένα γεγονός ή μια συνομιλία που έχει συμβεί. «Πότε έγινε αυτό;» μπορεί να είναι η πρώτη αντίδραση του. Το gaslighting δυνητικά μπορεί να υπάρξει σε κάθε είδους σχέση. Άνθρωποι που χρησιμοποιούν αυτού του είδους τη χειραγώγηση, αρνούνται όσα θυμάται ο άλλος από μια συνομιλία ή ένα περιστατικό, δεν πιστοποιούν την εγκυρότητα των συναισθημάτων του, τον αγνοούν όταν εκφράζει παράπονα ή τον αντιμετωπίζουν με ασέβεια. Του λένε ότι είναι υπερβολικός, ότι πολύς κόσμος συμμερίζεται αυτήν την άποψη και ότι του αξίζει όσα ακούει, επειδή ο ίδιος τα προκαλεί.

Πώς να χειριστείτε: Προσοχή στα ενδεικτικά σημάδια. Συχνά προσπαθούν να σας αποκόψουν από τις καθημερινές αλληλεπιδράσεις με τους ανθρώπους στη δουλειά. Θα προσπαθήσουν να σας πείσουν να μην πιείτε καφέ ή να μην πάτε για ποτό με συναδέλφους. Θα αποθαρρύνουν επίσης τις σχέσεις με άλλους ηγέτες στην εταιρεία, λέγοντας διάφορα πράγματα όπως αυτοί οι άνθρωποι να σας κοροϊδεύουν πίσω από την πλάτη σας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

7 − six =