αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΜέχρι πότε πρέπει να έχει μπει στον λογαριασμό σου το Δώρο Χριστουγέννων

Μέχρι πότε πρέπει να έχει μπει στον λογαριασμό σου το Δώρο Χριστουγέννων

Μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου υποχρεούνται οι εργοδότες να καταβάλλουν το Δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, ενώ στις αρχές Δεκεμβρίου η ΔΥΠΑ θα καταβάλλει το δώρο στους επιδοτούμενους ανέργους και στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.

Οι δικαιούχοι και πώς να το υπολογίσετε

Το δώρο Χριστουγέννων δικαιούνται όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη. Το ποσό που θα λάβετε εξαρτάται από τον τρόπο αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό, ενώ η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Επομένως, όσοι εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς διακοπή για τον ίδιο εργοδότη από την 1η Μαΐου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους, δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο που είναι ίσο με ένα μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Σε περίπτωση όμως που η εργασία στον εργοδότη είναι μικρότερη από το εν λόγω χρονικό διάστημα, τότε οι εργαζόμενοι θα λάβουν τμήμα του δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης. Σε αυτή τη περίπτωση το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια – ανάλογα με το πώς αμείβονται – για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19 ημερών δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

11 − eleven =