Πενήντα πέντε ημέρες διορία έχει η διοίκηση της Folli Follie προκειμένου η εταιρεία να αποφύγει τον ξαφνικό θάνατο. Τόσος είναι ο χρόνος που δόθηκε την περασμένη Τετάρτη στην εταιρεία από το Μονομελές Πρωτοδικείο για να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο σχέδιο εξυγίανσης.
Ύστερα από μια επεισοδιακή πολύωρη ακροαματική διαδικασία, η πρόεδρος της έδρας έδωσε την πολυπόθητη δίμηνη παράταση προσωρινής προστασίας (ο χρόνος εκπνέει στις 12/11, ενώ στις 10/10 έχει προγραμματιστεί η εξ αναβολής γ.σ., η οποία λογικά οδεύει προς νέα αναβολή). Μόνο που η παράταση που δόθηκε αφορά μόνο τη Folli Follie, αφού η πρόεδρος με την απόφασή της ανακάλεσε την προστασία που είχε δοθεί αρχικά και στα φυσικά πρόσωπα, ενώ απέρριψε τις αιτήσεις προστασίας που είχαν καταθέσει την περασμένη Τρίτη η Folli Follie Συμμετοχών και η Αικατερίνη Κουτσολιούτσου, σύζυγος του Δημήτρη Κουτσολιούτσου και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας.
Η διοίκηση της εταιρείας καλείται πλέον να αντιμετωπίσει κατάματα την πραγματικότητα, κάτι που αποφεύγει να κάνει όλο το προηγούμενο διάστημα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο “Κεφάλαιο” υψηλόβαθμο στέλεχος της αγοράς, και συγκεκριμένα από τις 3 Μαΐου, οπότε το αμερικανικό hedge fund Quintessential Capital Management (QCM) δημοσιοποίησε έκθεσή του για την ελληνική εισηγμένη εταιρεία, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου.
Πλέον τα ψέματα τελειώνουν, συμπλήρωνε οικονομικός παράγοντας ο οποίος παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την υπόθεση. Και αυτό γιατί, πέρα από το εάν η εταιρεία καταθέσει στο δικαστήριο ένα αξιόπιστο και βιώσιμο επιχειρηματικό σχέδιο για την εξυγίανσή της, κρίσιμος παράγοντας είναι τι θα βγάλουν οι οικονομικοί έλεγχοι που βρίσκονται σε εξέλιξη από το καλοκαίρι.
Οι έλεγχοι που “τρέχουν”
Ήδη από τις 14 Ιουνίου η Ernst & Young LPP διενεργεί ειδικό έλεγχο στα στοιχεία των ενοποιημένων οικονομικών της καταστάσεων για το οικονομικό έτος 2017: ταμειακά διαθέσιμα και ταμειακά ισοδύναμα, εμπορικές απαιτήσεις, εμπορικές και άλλες υποχρεώσεις και άλλα τρέχοντα στοιχεία του ενεργητικού που προώθησε σε προμηθευτές για αποθεματικούς σκοπούς.
Παράλληλα, η Alvarez & Marshal LLP “τρέχει” τη δικανική-εγκληματολογική αξιολόγηση (forensic evaluation) των πιο πρόσφατων οικονομικών καταστάσεων των ασιατικών θυγατρικών της. Η A&M διορίστηκε επίσημα στις 25 Ιουνίου, έχοντας ξεκινήσει το έργο της μία εβδομάδα νωρίτερα από τον διορισμό της. Ενώ 15μελής ομάδα της Deloitte έχει αναλάβει να εκτιμήσει τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας και των θυγατρικών.
Μέχρι στιγμής, πάντως, καμία από τις άνω εταιρείες δεν έχει ολοκληρώσει την έρευνά της, παρά τις περί του αντιθέτου “δεσμεύσεις”, όπως αυτές διατυπώνονται στην αίτηση λήψης προληπτικών μέτρων που κατέθεσε στις αρχές Αυγούστου η Folli Follie προς το Μονομελές Πρωτοδικείο. Στην αίτηση υποστηρίζεται πως η A&M και η EY θα ολοκλήρωναν το έργο τους εντός του Αυγούστου του 2018. Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται η ποινική έρευνα του οικονομικού εισαγγελέα κ. Δραγάτση.
Ο επενδυτής που… αναζητείται
Εκτός από το τι θα βγάλουν οι έλεγχοι, που είναι σίγουρα ένα σημαντικό θέμα για την εξέλιξη της υπόθεσης της Folli Follie και για την επόμενη ημέρα αυτής, κρίσιμο είναι αν η εταιρεία θα καταφέρει να καταθέσει σχέδιο εξυγίανσης. Επίσης ερωτήματα προκάλεσε η αναφορά από πλευράς FFG ότι υφίσταται επενδυτικό σχήμα (δεν κατονομάστηκε δε) που ενδιαφέρεται για το ποσοστό της εταιρείας στα Αττικά Πολυκαταστήματα. Ως μάρτυρες εμφανίστηκαν ο κ. Θ. Μαμάκος (δηλώνοντας εξωτερικός οικονομικός σύμβουλος της εισηγμένης), ο κ. Σ. Γκότσης (εργαζόμενος στην οικονομική διεύθυνση της εταιρείας) και ο κ. Μ. Ζαχαρίου, αναπληρωτής CEO.
Υποστηρίχθηκε πως το επενδυτικό σχήμα έχει καταθέσει δεσμευτικό ενδιαφέρον για την απόκτηση του 35,6% των Αττικών Πολυκαταστημάτων (από το οποίο το 25,27% είναι στο χαρτοφυλάκιο της μητρικής εταιρείας και το υπόλοιπο 10,4% στη FF Συμμετοχών), μέρος του οποίου όμως είναι ενεχυριασμένο στις τράπεζες, αλλά και για το σύνολο της Folli Follie. Σύμφωνα με την πλευρά της FFG, το τίμημα που προσφέρεται για το 35,6% της Αττικά Πολυκαταστήματα κινείται στα επίπεδα των 60-70 εκατ. ευρώ, δηλαδή πολύ πιο πάνω από τα 46 εκατ. ευρώ για το οποίο το έχουν ενεχυριάσει οι τράπεζες, όπως αναφέρθηκε. Το γεγονός αυτό προκάλεσε εντύπωση, μεταξύ άλλων και διότι θεωρήθηκε παράδοξο να προσφέρεται τόσο υψηλό ποσό για μειοψηφική συμμετοχή στα Αττικά Πολυκαταστήματα…
Για κάποιους νομικούς αλλά και επιχειρηματικούς κύκλους, το “χαρτί” ύπαρξης επιχειρηματικού σχήματος χρησιμοποιήθηκε την Τετάρτη στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, σε μια προσπάθεια της πλευράς Folli Follie να επιτύχει διατήρηση της προσωρινής προστασίας των προληπτικών μέτρων και της προστασίας από τον εκπλειστηριασμό του 35,5% που κατέχει στην Αττικά Πολυκαταστήματα και έχει ενεχυριαστεί από τις τράπεζες.
Τελικά σε προσωρινή προστασία παραμένει το 25,5% των Αττικών Πολυκαταστημάτων και αυτό γιατί το 10,4%, που κατέχει η Folli Follie Συμμετοχών και το οποίο είναι ενεχυριασμένο από τις τράπεζες, μετά τη χθεσινή απόφαση του Πρωτοδικείου, πλέον δεν προστατεύεται. Οπότε οι τράπεζες μπορούν, αν και εφόσον επιθυμούν, να το ρευστοποιήσουν.
Πληρώνει 15 εκατ. ευρώ μηνιαίως για την αγορά εμπορευμάτων
Την ίδια ώρα η εταιρεία, για να παραμείνει ζωντανή, ήτοι να αγοράζει εμπόρευμα από τους προμηθευτές της, χρειάζεται 15 εκατ. ευρώ μηνιαίως, όπως υποστήριξαν στελέχη της.
Όπως σημειώνεται στην αίτηση που έχει καταθέσει η εταιρεία προς το Πρωτοδικείο, όλοι οι βασικοί προμηθευτές της έχουν απαιτήσει την προπληρωμή των εμπορευμάτων τους (πριν δηλαδή την παράδοσή τους, όταν τοποθετούνταν η εκάστοτε παραγγελία) και όταν στο αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα χορηγούνταν στην εταιρεία η συνήθης εμπορικής πίστωση. Εξέλιξη η οποία έχει συμπιέσει τα ταμειακά της διαθέσιμα, όπως σημειώνεται στην ίδια αίτηση, με “απρόβλεπτες συνέπειες για το άμεσο μέλλον”, όπως αναφέρεται σε άλλο σημείο.
Παρ’ όλη αυτή την ασφυκτική πίεση, όπως αυτή περιγράφεται στην αίτηση, τα στελέχη της εταιρείας την περασμένη Τετάρτη, απαντώντας σε ερωτήσεις των δικηγόρων αλλά και της προέδρου του Μονομελούς Πρωτοδικείου, υποστήριξαν πως τα καταστήματα έχουν εμπόρευμα και ότι οι πωλήσεις της εταιρείας καταγράφουν ανάπτυξη 7% τους πρώτους μήνες του 2018, χωρίς όμως να προσδιορίσουν από ποιες αγορές προέρχεται αυτή η ανάπτυξη.
Πηγή: Capital.gr