αρχικηVIRALΜέσα σε 10 εβδομάδες ο άνθρωπος μπορεί να μάθει την ικανοτητα ηχοεντοπισμού των νυχτερίδων, για να κινείσαι χωρίς να βλέπεις

Μέσα σε 10 εβδομάδες ο άνθρωπος μπορεί να μάθει την ικανοτητα ηχοεντοπισμού των νυχτερίδων, για να κινείσαι χωρίς να βλέπεις

Σε ένα ενδιαφέρον συμπέρασμα κατέληξε έρευνα του Πανεπιστημίου του Durham. Η έρευνα λέει πως ο άνθρωπος μπορεί να μάθει την ικανότητα του ηχοεντοπισμού με την οποία οι νυχτερίδες χρησιμοποιούν για να προηγούνται στον κόσμο, μέσα σε μόλις 10 εβδομάδες. Με επίμονη εκπαίδευση δηλαδή θα μπορούσαμε να κινούμαστε χωρίς την όρασή μας και μόνο με την ακοή.

Για όσους δεν γνωρίζουν, ο ηχοεντοπισμός χρησιμοποιείται κυρίως από νυχτερίδες, οι οποίες δημιουργούν ήχους και ακούνε πως ταξιδεύουν τα ηχοκύματα στο περιβάλλον και χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες για να καθορίσουν τη διάταξη του γύρω περιβάλλοντός τους.

Οι ερευνητές παρουσίασαν τις ικανότητες ηχοεντοπισμού, τόσο σε άτομα με άθικτη όραση όσο και σε άτομα με προβλήματα όρασης. Αυτά τα άτομα μπορούσαν να περιηγηθούν π.χ σε λαβύρινθους πιο εύκολα και να εξακριβώσουν χονδρικά το μέγεθος και το σχήμα ενός αντικειμένου, δημιουργώντας ήχους με το κλατάρισμα της γλώσσας τους.

Χάρη σε αυτή την νέα έρευνα μαθαίνουμε ότι ο ηχοεντοπισμός είναι πιο ακριβής όταν τα αντικείμενα εμφανίζονται σε γωνία 45 μοιρών στον παρατηρητή και όχι ακριβώς μπροστά τους.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 + thirteen =