αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ«Μάχη» για την Huawei… και στην Βρετανία

«Μάχη» για την Huawei… και στην Βρετανία

Αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε ο Λευκός Οίκος προς την κυβέρνηση της Βρετανίας για την απόφασή της να επιτρέψει στην εταιρεία Huawei να συμμετάσχει στο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο 5G, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα θέσει σε κίνδυνο τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα, ο Αμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν υποστήριξε ότι η συμμετοχή της κινεζικής εταιρείας στο δίκτυο 5G θα προσφέρει στο Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα Βρετανών πολιτών και θα δώσει τη δυνατότητα στις κινεζικές μυστικές υπηρεσίες να υποκλέψουν κρατικά μυστικά. «Θα προβούν σε μαζική υποκλοπή κρατικών μυστικών, όπως των απόρρητων πυρηνικών σχεδίων της Βρετανίας και των μυστικών των υπηρεσιών MI5 και MI6. Για εμάς στις ΗΠΑ, είναι σοκαριστικό να βλέπουμε τη Βρετανία να αντιμετωπίζει το ζήτημα της Huawei ως τεχνολογικό θέμα και όχι ως πρόβλημα εθνικής ασφάλειας», λέει ο Ο’ Μπράιεν.

Η Ουάσιγκτον έχει επανειλημμένως καλέσει τη Βρετανία να αποκλείσει τη Huawei από τα δίκτυα 5G στη χώρα. Σε έκθεσή τους του 2018, όμως, Βρετανοί αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών αποφάνθηκαν ότι o κίνδυνος είναι αμελητέος, εφόσον η κινεζική εταιρεία αποκλειστεί από τον «πυρήνα» του δικτύου. Οι Αμερικανοί διαφωνούν, ωστόσο, με την εκτίμηση αυτή. Η Βρετανία αντιμετωπίζει διπλωματική πίεση για το θέμα αυτό εξαιτίας της συμμετοχής της στην ομάδα των «Πέντε», μαζί με την Αυστραλία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Νέα Ζηλανδία. Οι χώρες αυτές μοιράζονται ευαίσθητες πληροφορίες, ενώ η Ουάσιγκτον έχει προειδοποιήσει ότι η είσοδος της Huawei στα βρετανικά δίκτυα 5G θα οδηγήσει σε περιορισμό της ανταλλαγής απόρρητων πληροφοριών.

Ο Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν αποκάλυψε ότι η Κίνα θα έχει πρόσβαση στα προσωπικά ηλεκτρονικά δεδομένα πολιτών και «θα εκμεταλλεύεται τις ελπίδες και τους φόβους τους», ενώ η κινεζική κατασκοπεία θα έχει τη δυνατότητα να συγκεντρώνει και γενετικά στοιχεία. «Αν διαθέτεις όλες τις πληροφορίες για ένα άτομο και έχεις επίσης πρόσβαση στο γονιδίωμά του, η ισχύς που διαθέτεις είναι μεγάλη. Ενα αυταρχικό καθεστώς θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί την πρόσβαση αυτή», λέει ο Αμερικανός σύμβουλος. Ο πρόεδρος Τραμπ άσκησε πιέσεις στον Μπόρις Τζόνσον, έτσι ώστε ο Βρετανός πρωθυπουργός να αποκλείσει τη Huawei από τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα 5G.

Τη δυσαρέσκειά του για τη στάση της Γερμανίας και της καγκελαρίου Μέρκελ για το ζήτημα της Huawei, εξέφρασε, επίσης, ο Ο’ Μπράιεν. «Παρότι οι γερμανικές ελίτ θα ήταν πρόθυμες να συνάψουν συμφωνία με την Κίνα και τη Huawei, οι Γερμανοί πολίτες αρχίζουν να εξεγείρονται, ενώ η τάση αυτή εκδηλώνεται πλέον ακόμη και στο εσωτερικό του κόμματος της Μέρκελ. Οι Γερμανοί πολίτες δεν είναι πρόθυμοι να μετατρέψουν τη χώρα τους σε υποτελή του Πεκίνου, ενώ το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι η είσοδος της Huawei στα γερμανικά δίκτυα 5G», λέει ο Αμερικανός αξιωματούχος. Από την πλευρά της, η Huawei αρνείται κατηγορηματικά ότι επιτρέπει στις κινεζικές υπηρεσίες να κατασκοπεύουν τους πελάτες τους. Οι ΗΠΑ και ορισμένοι σύμμαχοί τους, όμως, ανησυχούν ότι η εταιρεία μπορεί να αποφασίσει να «προσφέρει τη βοήθειά της» στις κινεζικές υπηρεσίες.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × four =