αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΛισσαβώνα: Προχωρά σε επιδότηση ενοικίων

Λισσαβώνα: Προχωρά σε επιδότηση ενοικίων

Πρόγραμμα για πρόσβαση των κατοίκων της Λισσαβώνας σε προσιτής τιμής στέγαση προωθούν οι τοπικές αρχές, δίνοντας κίνητρα σε ιδιοκτήτες να στραφούν σε μακράς διαρκείας μισθώσεις αντί για τις βραχυπρόθεσμες τύπου Airbnb. Ομως, οι ιδιοκτήτες, παρά το γεγονός ότι οι κρατήσεις ανέρχoνται σε μόλις 10% των επιπέδων του 2019, αντιστέκονται, αναμένοντας τουρίστες. Το όνομα του προγράμματος αυτού είναι «Εξασφαλισμένο ενοίκιο», όπως αναφέρει σχετικά σε εκτενές δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, και προβλέπει την εκ των προτέρων καταβολή έως και τριών ετών μισθωμάτων, ώστε να δελεάσει ιδιοκτήτες ακινήτων. Με το κίνητρο αυτό οι δημοτικές αρχές προσδοκούν πως οι ιδιοκτήτες θα πεισθούν να ενοικιάζουν το οίκημά τους σε ντόπιους.

Με το πρόγραμμα «Εξασφαλισμένο ενοίκιο» ο δήμαρχος της πόλης Φερνάντο Μεντίνα προσδοκά να δημιουργήσει τις συνθήκες για την ενοικίαση 1.000 κατοικιών ώστε να επιστρέψουν οι πολίτες στο κέντρο.

Λόγου χάριν, όσοι έχουν διαμερίσματα ή οικίες, που συνήθως προορίζουν για την πελατεία του Airbnb, και είδαν τα έσοδά τους λόγω πανδημίας να εξανεμίζονται, θα λάβουν έως και 1.000 ευρώ τον μήνα για διαμέρισμα 4 υπνοδωματίων στο κέντρο της Λισσαβώνας. Εάν αφήσουν και λίγα έπιπλα, ίσως να λάβουν επιπλέον χρήματα. Επίσης, τα έσοδά τους από τα μισθώματα θα είναι αφορολόγητα. Οπως χαρακτηριστικά παρατηρεί ο Εντουάρντο Μιράντα, διευθυντής της Ενωσης Τοπικών Καταλυμάτων Πορτογαλίας, «πολλοί ιδιοκτήτες, που προτιμούν βραχείες μισθώσεις, αργούν να κάνουν την αλλαγή, διότι περιμένουν αύξηση κρατήσεων μέσα στο καλοκαίρι. Ομως, αυτό ακόμα δεν έχει συμβεί, οπότε ίσως και να εξετάζουν την εναλλακτική του προγράμματος “Εξασφαλισμένο ενοίκιο”». Ενας από τους λόγους, για τους οποίους ακόμα διστάζουν, είναι ότι φοβούνται πως η αλλαγή καθεστώτος μισθώματος θα σημάνει και υψηλή φορολογία, σύμφωνα με τον κ. Μιράντα.

Τα τελευταία χρόνια εφαρμόστηκαν μεταρρυθμίσεις για τόνωση της αγοράς ακινήτων. Αυτές προσείλκυσαν επενδύσεις και παρότρυναν ιδιοκτήτες να ανακαινίσουν υπό κατάρρευση κτίρια και να τα μετατρέψουν σε καταλύματα βραχείας μίσθωσης, τα οποία χρησιμοποιούν πλατφόρμες τύπου Airbnb.

Το δημοτικό συμβούλιο της Λισσαβώνας αναφέρει ότι 25.000 διαμερίσματα έχουν καταχωρισθεί ως βραχείας μίσθωσης, ποσοστό 8% επί του συνόλου. Ωστόσο, σε ορισμένες ιστορικές γειτονιές οι βραχείες μισθώσεις ξεπερνούν το 20% των υπαρχουσών κατοικιών, εξ ου και το 2019 το δημοτικό συμβούλιο «πάγωσε» τις νέες άδειες σε συγκεκριμένες ζώνες. Επιπλέον, σχεδιάζει την ανακαίνιση παλαιών δημοσίων κτιρίων και τη μετασκευή τους σε προσιτά σπίτια, αλλά και την επίσπευση έκδοσης οικοδομικών αδειών για να επιστρέψουν στο κέντρο οι παλιοί κάτοικοί του, όπως αναφέρει το Bloomberg. Οταν το 2019 η Λισσαβώνα έλαβε τη διάκριση της κορυφαίας ευρωπαϊκής πόλης για ένα σύντομο διάλειμμα ξεκούρασης, στη διοργάνωση Παγκόσμια Βραβεία Ταξιδίων, οι τιμές των κατοικιών εκτινάχθηκαν 64% σε σύγκριση με το 2017. Φέτος το δεύτερο τρίμηνο πάντως παρατηρήθηκε πτώση 6,9%, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων Confidencial Imobiliario. Η αύξηση των τιμών έκανε πολλούς ανθρώπους να εγκαταλείψουν ιστορικές γειτονιές του κέντρου, όπως την Αλφάμα με τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια – η Αλφάμα θεωρείται δείγμα των συνεπειών του υπερτουρισμού. Η Πορτογαλία συνολικά είναι προσφιλής προορισμός και ενίοτε σε υπερβολικό βαθμό. Το 2019 αφίχθησαν στη χώρα 16,3 εκατομμύρια τουρίστες έναντι πληθυσμού 10,3 εκατομμυρίων. Εν τω μεταξύ η επιδοτούμενη στέγη φθάνει μόλις το 2% των ενοικιαζόμενων κατοικιών στην Πορτογαλία, έναντι 20% στην Αυστρία, 17% στη Βρετανία, 14% στη Γαλλία και 4% στην Ισπανία. 

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × 3 =