αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΛειτουργούσαν παράνομα 30 καταστήματα της Neoset- Στα δικαστήρια πάει η υπόθεση

Λειτουργούσαν παράνομα 30 καταστήματα της Neoset- Στα δικαστήρια πάει η υπόθεση

Στις δικαστικές αίθουσες αναμένεται να μεταφερθεί τους προσεχείς μήνες η ποινική υπόθεση της Neoset No II, δηλαδή του δικτύου των περίπου 30 καταστημάτων που λειτουργούσαν, για πολλούς μήνες, μετά τη χρεοκοπία της επιπλοβιομηχανίας, φέροντας το σήμα της.

Η χρήση και εκμετάλλευση των σημάτων της Neoset είχε στηριχθεί σε εικονική σύμβαση που φερόταν να είχε συνάψει η κυπριακή εταιρεία Hazarezo Limited με τη Neoset. Για τη σύμβαση αυτή διώκεται ολόκληρο το δ.σ. της Neoset για το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr.

Σύμφωνα ακόμη με τις πληροφορίες, έχουν εκδοθεί και εντάλματα σύλληψης για δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, τα οποία, έως σήμερα, διαφεύγουν της σύλληψης. Σε κάθε περίπτωση, το επόμενο επεισόδιο θα παιχτεί στα δικαστήρια, καθώς, το προσεχές διάστημα, αναμένεται να οριστεί η δικάσιμος για την εκδίκαση της υπόθεσης, όπου οι κατηγορούμενοι-το σύνολο των μελών του δ.σ. της Neoset- θα βρεθούν αντιμέτωποι με την κατηγορία της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος.

Πώς όμως, στοιχειοθετείται η κατηγορία της απιστίας; Η σύμβαση μεταξύ των δύο εταιρειών παρότι φέρεται να υπογράφηκε την 1/6/2012, στην πραγματικότητα συνάφθηκε μετά τον Μάρτιο του 2013 και προχρονολογήθηκε. Στόχος, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ήταν να παρακαμφθούν οι συνέπειες της επερχόμενης πτώχευσης-μετά και την απόρριψη της αίτησης υπαγωγής στο άρθρο 99- και να υφαρπαγεί ο περιουσιακός πυρήνας της Neoset, δηλ. τα σήματα, η φήμη, η πελατεία και το know how, από την πτωχευτική περιουσία και τους πιστωτές της, προκαλώντας σοβαρότατη ζημιά στην Neoset.

Τι έχει προηγηθεί

Παρά την πτώχευσή της το 2014, η Neoset εξακολούθησε να δίνει το “παρών” στην ελληνική αγορά μέσω της εταιρείας περιορισμένης ευθύνης Furniture New Line που εμπορευόταν προϊόντα με τo σήμα Neoset. Το σχήμα αυτό είχε προκύψει βάσει της σύμβασης που είχε συνάψει τον Ιούνιο του 2012 η κυπριακή εταιρεία Hazarezo Limited, που είναι η μητρική της Furniture New Line, με τη Neoset.

Η συγκεκριμένη σύμβαση προέβλεπε την παραχώρηση για 20 χρόνια-με δικαίωμα παράτασης ακόμη 20 χρόνια- στην Hazarezo την εκμετάλλευση του πακέτου franchise της επιπλοβιομηχανίας (Επιπλοσυνθέσεις Neoset, Neoset κουζίνα, Skouropoulos, Neoset, Neowood, Νεοκατοικείν και Hotel furniture) με αντάλλαγμα την πληρωμή δικαιωμάτων χρήσεως κατ’ έτος (royalties) 1% επί των καθαρών λιανικών πωλήσεων των καταστημάτων.

Είχε προβλεφθεί ακόμη, αμοιβή ένταξης στο δίκτυο (entry fee) ύψους 5.000 ευρώ για κάθε νέα σύμβαση που θα κατήρτιζε η Hazarezo και 1.000 ευρώ για την κατάρτιση ατομικών συμβάσεων με συνεργάτες. Ωστόσο, με δικαστική απόφαση κατέστη άκυρη, και ως αποτέλεσμα μπήκε λουκέτο στα καταστήματα, που λειτουργούσαν με το σήμα Neoset.

H σύμβαση με τη Hazarezo, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, λύθηκε την 6/3/2014 με την κήρυξη της Neoset σε πτώχευση και ταυτόχρονα δόθηκε η άδεια στον σύνδικο της πτώχευσης, να προχωρήσει ο ίδιος στην εκμετάλλευση όλων των σημάτων της Neoset, με όρους περισσότερο προσοδοφόρους για την πτωχευτική περιουσία, αναθέτοντας σε επενδυτή την ανάπτυξη νέου δικτύου.

Το δικαστήριο οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή επειδή σύμφωνα με το νόμο, με την κήρυξη σε πτώχευση μίας επιχείρησης παύουν να ισχύουν οι συμβάσεις που έχουν προσωπικό χαρακτήρα, και ειδικότερα οι συμβάσεις franchising. Ταυτόχρονα, παύει και η χρήση και εκμετάλλευση των σημάτων της πτωχευμένης επιχείρησης επιστρέφει σ’ αυτήν (την πτωχευμένη επιχείρηση). Το δικαστήριο, δηλαδή, αναγνώρισε ότι το δίκτυο καταστημάτων “Neoset No II” δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί, επειδή, απλά, αυτό είναι παράνομο μετά την πτώχευση της Neoset.

Στο πλαίσιο αυτό, ο σύνδικος ζήτησε με εξώδικο την παύση της χρήσης του πακέτου franchising και των σημάτων Neoset από την Hazarezo ltd και την θυγατρικής της Furniture New Line, ώστε να προβεί ο ίδιος στην εκμετάλλευσή τους προς όφελος της πτωχευτικής περιουσίας.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × 4 =